Méně kalorií vede k uchování mozkové aktivity
Mozkové buňky, neurony, se liší od většiny druhů buněk v lidském těle. Mají totiž velmi omezenou regenerativní schopnost a jestliže zaniknou, nenahrazují se. Lékaři se proto snaží nalézt cesty, jak odumírání neuronů zpomalit. Úspěch by znamenal možnost určitým způsobem čelit takovým chorobám, jako jsou Parkinsonova nebo Alzheimerova nemoc, při nichž postiženým odumírá příliš mnoho neuronů.
Autoři některých minulých studií poukazovali na skutečnost, že jedinou cestou k prodloužení života zdravých zvířat je dieta, při které je nanejvýš omezen přísun kalorií. Autoři jiných studií tvrdili, že omezováním přísunu kalorií lze u několika živočišných druhů dosáhnout zlepšení mentálních schopností.
Američtí badatelé z University of Florida se zvláště zaměřili na účinky diety na mozkové buňky. Po dobu svého experimentu dávali několika krysám potravu v neomezeném množství a jiným o 40 procent potravy méně. Přitom zkoumali vzorky z těch mozkových center, která jsou důležitá pro paměť a učení.
Z analýz jim vyplynulo, že u normálně živených krys se s věkem zvyšuje hladina proteinu, který se jmenuje cytochrom-c. Tento protein se podílí na "čisticím procesu", při kterém se usmrcují buňky, které byly nějak poškozeny. U krys, které dostávaly méně žrádla, se však hladina tohoto proteinu nezvyšovala.
Vědci se dále zaměřili na jiný protein - ARC -, který určitým způsobem brzdí uvolňování cytochromu-c. Z teoretického hlediska platí, že při vyšší hladině ARC se ničí méně mozkových buněk. Krysy, které měly při experimentu méně potravy než ostatní, měly podle zjištění badatelů dvojnásobně vyšší hladinu ARC.
Vedoucí týmu profesor Christiaan Leeuwenburgh řekl, že on sám už několik let omezuje příjem kalorií na minimum. Tvrdí však, že při západním životní stylu se takovéto tvrdé omezení akceptuje jen velmi těžko.
Studii amerického týmu uveřejnil podle zpravodajského serveru BBC News časopis Federace amerických společností pro experimentální biologii.
Zdroj: ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz