Pro lepší trávení sáhněte po anýzu
Díky jeho aromatickým vlastnostem je využíván obzvlášť jako koření do pokrmů, přísada při výrobě parfémů, past a ústních vod a pro úpravu chuti a vůně léčiv.
Jak pěstovat Anýz
vyberte slunné stanoviště chráněné před větrem
nejlépe se mu povede v lehké hlinitopísčité půdě s dostatkem vápníku
semena vysévejte od března do dubna do řádků do hloubky 1 až 2 cm
rostlinky se objevují až po 3 týdnech od výsevu a i nadále má pomalý růst
bílé květy se začínají objevovat v červenci
průběžně se zbavujte plevele a půdu kolem okopávejte
anýz zalévejte pouze v suchém období
I když anýz dorůstá až do zhruba půlmetrové výšky, dá se pěstovat i v truhlících a květináčích.
Sběr a skladování anýzu
Plody sklízejte po odkvětu (v srpnu) ještě před tím než dozrají. Květenství seřízněte a sušte buď zavěšené (semínka zachytávejte do podložky pod květenstvím), nebo rozprostřené (pak semena oddělte od stonku mnutím) na suchém místě.
Semínka uchovávejte v uzavíratelné nádobě nebo sáčku v suché místnosti.
Léčivé účinky
pomáhá při odkašlávání
proti nadýmání
zvyšuje sekreci žaludečních šťáv
zvyšuje chuť k jídlu
zklidňuje zažívací ústrojí
účinný na plísňové onemocnění a mykózy
je močopudný
tlumí křeče, bolesti a migrény
zvyšuje tvorbu mléka u kojících matek
je vhodný při celkovém oslabení organismu
drcený pomáhá při škytavce a zápachu z úst
krátce povařený anýz v mléce má relaxační účinky
využívá se při průjmech nebo otravě jídlem
Jelikož je to bylinka s obzvlášť šetrným působením, můžeme ji podávat i dětem např. s respiračním onemocněním.
Využití v kuchyni
Mletý nebo celý anýz dochutí sladká i pikantní jídla (například koláče, cukroví, keksy, omáčky, pečivo, nakládané okurky nebo alkoholické nápoje), dále si z něj můžete vyrobit také nálev nebo čaj, který vám uleví při nejrůznějších zdravotních problémech.
Anýz má sladce kořeněnou chuť připomínající lékořici nebo hašlerky s příchutí fenyklu.
Autor: Soňa Zimčíková
Semena-rostliny.cz
Pestovani.in
- Odpovědět
Pošli odkaz