Reklama

Sebevražda

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Ahoj Janko,
moc Te...Jejda, ahoj Trosko, ráda čtu Tvůj příspěvek! Ty zkušenosti z PL asi jsou podobné (nejen nás dvou, ale asi spousty lidí, co si to zažili). Nad jednou Tvojí větou jsem se teď trochu zamyslela - píšeš "....a snad Ti to i dává smysl." Nevím, přiznám se, že nad tím budu přemýšlet ještě znovu :-), i když teda nevím, jestli něco kloudného vymyslím ;-) Je ale pravdou, že ten marast (jak píšeš) mám za sebou. Zároveň - čím jsem si ale jistá stejně jako smrtí je to, že věřím, že se mi může stát něco, co mě do stejné situace zase vrátí. Mám tím na mysli, že na např. nějakou extrémní stresovou zátěž bych neuměla reagovat jako většina zdravých a normálních lidí, ale naopak by mě to šouplo stran duševního zdraví nějakých deset let zpátky. Je to prostě pro mě taková nějaká trvalá hrozba. Jsem fakt ráda, že si teď vlastně píšeme on-line, i když se za chvíli zas budu muset od netu odpojit. Ještě tady chvíli budu, ale i tak Ti přeji (a samozřejmě to platí všem) snesitelné odpoledne (psát Ti "hezké", "krásné" nebo nevímjaké jiné mi přišlo hloupé, když vím, v jaké jsi situaci).

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Černý ,temný,no ale zas...Díky za vysvětlení.
Asi aby někdo vyhledával depresi jako onemocnění a zavdával si pro ni důvody, tak takoví lidé asi neexistují. To by snad pak nebyl ani duševní masochismus...

Pampeliška (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

No, když to tu už padlo, je to černé na bílém, tak to zase tak tajné nebude-jednou to tu visí a dá se dohledat. Ale dobrá, pokud to má zůstat utajeno a nepřipomínat, budiž, necháme to na ní.
Nenapadá mě co k tomu říct. Vlastně k tomu nic říct nechci. chápu to z obou stran .

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Jo,deprese není žádný...EMO - ti, co schválně vyhledávají "depresivní život"??? Depresivní prostředí, černou barvu, atd. Moc se v tom nevyznám.

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Pampeliško vždyť to není...Slíbila jsem, že o tom nebudu psát, tak se omlouvám a jen zmíním, že jsem na "to" narazila při pročítání diskuse zpětně :((((

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

ano,jednoduché ještě...Také souhlasím.

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

V kvalitním vztahu s...Ano, Pavle, máš pravdu. Problém pak přichází z jiného místa, u mě to bylo prostě ze mě samotné, z mé nevyrovnané a nemocné psychiky. No a kabrňák je každej partner, kterej to ustojí a s tím druhým to vydrží. Můj tehdejší přítel při mně stál, moc mi pomáhal, škoda, že později jsme se rozešli....ale to už v tom moje nějaké onemocnění negrálo žádnou roli.

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Janko, já myslím,že je to......ano - myslím, že to užitečné je, jen škoda, že nejde udělat víc... Také si myslím, že řada z nás tady píše ze dvou důvodů (tedy teď si dovoluji paušalizovat): Jednak se vypovídáváme ze svých problémů, ze své minulosti i současnosti, a pak taky, a to doufám, že to je to nejužitečnější: Až na výjimky věřím, že všichni máme snahu pomoct těm, kteří se zrovna topí v těch největších depresích. Teda "pomoct" je silné slovo, lepší slovo je "sdílet" - vím, že i mně to v minulosti strašně moc pomáhalo.

pavel (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Já beru,že to není všechno tak jednoduché.Ale odzkoušel jsem,že je důležité nepdříve popsat svůj problém tak, abych sám pochopil co mně skutečně vadí a stanovil si jak budu postupovat dál.Já myslím,že se shodneme,že to jednoduché není.To určitě.

rada (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Sakra, tahle hra se mi...Pampeliško vždyť to není žádná hra. Jde o Deb a vaši debatu o ní.

Pampeliška (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Chceme, aby byl ve stejném...N. psala:
"Chceme, aby byl ve stejném domě, ale ve vedlejším pokoji.."
-----------
docela zajímavě popsané.

rada (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Pavle, jestli můžu, Ty tu psychiku, povahu, schopnosti - prostě mozek bereš moc po technické stránce. Jako defekt pneu? Zalepíme.
Vždyť i v tom vztahu, který i když je dobrý, tak povětšinou není ideální, má partner své starosti a jak už jsem psal - málokdy se přece dá identifikovat, že ty potíže povedou k něčemu hlubšímu, ne-li k sebevraždě.
Nedokážu říct, jestli bych byl schopen i s mými zkušenostmi sama se sebou, zdali bych reagoval správně.

Pampeliška (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Janko zdravím Tě a jsem...Sakra, tahle hra se mi nelíbí...
Co se stalo 15.9.?

pavel (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Jednoduché by to bylo kdybychom jednali jako stroje,bez citu.

pavel (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

ano,jednoduché ještě neznamená snadné.Ano,ano.je to tak

Pampeliška (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

....a trvalo roky a roky,...Janko, já myslím,že je to hrozně moc, slyšet , že byl někdo na tom podobně. A třeba i zjistit, že se z toho dostal. Taková malá koalice . Takový pocit, že moje pocity opravdu měl i někdo jiný. že to zná, že si s někým může říct-ano to znám, přesně tak to i cítím.
To sice nepřinese navenek viditelný jasný posun, účinek, zázrak....ale už ten život je jen na malinký okamžik trochu více k žití...
Já to tak mám, když se s někým na něčem shodnu,
když vím přesně o čem mluví,protože jsem to zažila také,
kadyž cítím spojení...na malý okamžik v tom nejsem sama. Cítím se součástí celku, ne tak oddělená.

N. (Ne, 22. 9. 2013 - 15:09)

Pavle, ale přece moje slova...Ještě k těm jednoduchým řešením. Ono jednoduché neznamená ještě snadné

pavel (Ne, 22. 9. 2013 - 14:09)

V kvalitním vztahu s partnerem jsem tehdy kdy si rozumíme na rovině fyzické,duševní i duchovní.pokud si s někým takto rozumím a přesto mám problémy,pak ale pocházejí mimo partnerský vztah,odkud? Řešení by podle toho pak mělo jit tím směrem,nebo je to jinak?

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 14:09)

Myslím,že ti...Pavle, určitě máš v něčem pravdu, jen jedna věc - abych vůbec byla schopna nějakého smysluplného vztahu, musela jsem nejdřív pochopit sama sebe, pořád ještě se nemám ráda - ale pracuji na tom nějak to změnit ;-)
Jen jsem chtěla doplnit, že některé stavy duše v konkrétní situaci v konkrétním čase neovlivní ani kvalitní vztah, tedy podle mě.

Janka (Ne, 22. 9. 2013 - 14:09)

Janko zdravím Tě a jsem...Ahoj Rado, také jsem ráda, že čtu Tvůj příspěvek. Já totiž kvůli těžkému onemocnění nebyla na netu, resp. byla jen občas, takže to čtu zpětně, a ... vyrazilo mi to dech :-( Ale máš pravdu, nebudu o tom už psát...

Reklama

Přidat komentář