Reklama

Lumbální punkce

Anonymous (Čt, 4. 8. 2011 - 22:08)

Ahoj vsem ja jsem byla na...v ČR už se po LP dávno neleží 24 hodin. Díky atraumaické jehle a osvíceným neurologům leží pacient jen půl hodiny na břiše a pak šupky do práce nebo domů. V případě přetrvávajících postpunkčních potíží, které přetrvávají i přesto, že pacient dodržuje klidový režim, se pacientovi aplikuje tzv. krevní záplata (epidural blood patch), zeptej se na tuto možnost.

lumbalni punkce (Čt, 4. 8. 2011 - 17:08)

Ahoj vsem ja jsem byla na punkci 18.7. a ma hrozny bolesti ale jsem v anglii a tady to jede jak na bezicim pasu po zakroku me nechali lezet 30 minut a jdi domu ,vim ze v cr lezi aspon 24 hodin nebo tyden v nemocnici mam bolesti hlavy a o zad a boku smerem k honam vim ze bych uz na to nikdy nesla cekam na vysledky .

VERONIKA (Po, 25. 7. 2011 - 19:07)

Hano a Abaddon,
dělali vám...Pro: Dana
Dano, mně dělali LP normální jehlou, traumatickou bohužel neměli... Jinak bych asi zákrok neodmítala, jen bych si hodně rozmyslela, kde si ho nechám udělat... Na Bulovce už rozhodně ne!!! Pokud máte jakékoliv dotazy, klidně napište na [email protected]

VERONIKA (Po, 25. 7. 2011 - 19:07)

jsem už 9 dni po lumbální...Rozhodně vyražte zpět na ambulanci, ať Vám dají něco na bolest! Mně dali do říly aupurin a novalgin a bylo mi trochu líp. Jinak postpunkční syndrom u mě přetrvává doposud a to mi to dělali 4.7.!!!!

Anonymous (Po, 25. 7. 2011 - 18:07)

Hano a Abaddon,
dělali vám...LP je podmínkou pro stanovení nebo vyloučení některých diagnóz. A pokud lékař nestanoví diagnózu, nemůže začít s léčbou... (ta totiž jde u některých neurologických nemocí do desetitisíců korun měsíčně)

Dana (Po, 25. 7. 2011 - 13:07)

Hano a Abaddon,
dělali vám lumbální punkci klasicky nebo atraumatickou jehlou?
Mám dotaz zítra nastupuji do nemocnice, můžu lumbální punkci odmítnout? Odmítnou mě léčit?

Hana (Ne, 24. 7. 2011 - 11:07)

jsem už 9 dni po lumbální punkce, díky pan doktoru který trefil až po paté, mám pořad bolesti

ABADDON (Ne, 10. 7. 2011 - 10:07)

Já jsem po lumbálce asi 6 den. Stále ležím a bolest hlavy i na poklep je šílená, vrávorám. říkají až deset dní. Jinak zákrok je spíš šok. Mě se trefil na nerv a pálily mě nohy asi hoďku. Lumbálka pohoda ale následky jsou katastrofa.

Lucie (Ne, 19. 6. 2011 - 08:06)

Na toto vyšetření při...Ano já mám a slyšela jsem i o možnosti ochrnutí (ale ve věčině případů dočasné ochrnutí) lemžím po lumbálce už osmí den a mám hrozné bolesti zad lopatek žeber a hlavi (někdy také nohou) první 4 dny to bylo nejhorší nemohla jsem se hýbat ale teď už aspoň vstanu na záchod :-D takže vím že na ni už nikdyy nejdu! (a nic mi z ní nezjístili)

karla (Pá, 17. 6. 2011 - 00:06)

Dobrý den, mám 13 letého...dobry vecer prectete si ze po kazdem takovem zakroku musi byt clovek asi tak 8-24 hodin v klidu jinak nastavaji velke bolesti a motani hlavy.....je to velice neprijemne mnela by jste s nim zajit radeji jeste k lekari...nejlepe tam kde mu tu L.P. provadeli...

Jita (Ne, 12. 6. 2011 - 09:06)

Není se čeho bát! Měla jsem strach, tak jsem si vše nechala vysvětlit od lékařů: Jediným problémem může být u silnějších lidí najít správné místo, u těch co jim je dobře vidět páteř, to jde snadno. Bolest podle mého názoru menší než klasický odběr krve, v průběhu může dojít k brnění končetin(dotek jehly a nervu) nic víc. Mícha končí výš než se zákrok provádí(bederní část páteře), takže prý opravdu nemůže dojít k ochrnutí apod. Při dodržení klidu (u mě 2 hodiny na zádech bez hnutí a zvedání hlavy a další 2 hodiny totéž jen ne tak přísně) by nemělo dojít ani k postpunkčnímu syndromu (bolest hlavy, zvracení). Jediná nepříjemná věc je, že na to nevidíte(na boku nebo jako u mě-v sedě). Takže bez obav:)

Kamil (Ne, 24. 4. 2011 - 13:04)

LP jsem absolvoval minulý...prvni den byl v poho druhy den jsem byl propuštěn z nemocnice domu ale večer jsem nedodržel předepsany klid a na třeti den mě začala hrozně bolet hlava a toči se mi cely svět jak ležim je to ok .doufam že to brzo přejde.

Marťa (Čt, 21. 4. 2011 - 09:04)

Na toto vyšetření při...Na LP jsem byla včera. Doktorka se trefila až napotřetí. Bylo to, ale úplně na pohodu. Nic mne nebolelo !! OPRAVDU. Není čeho se bát. Zažádala jsem si o atraumatickou jehlu, řekli mi, že to již s ní provádějí vždy a zdarma, tak možná proto to nebylo bolestivé.Je to jako odběr krve, jde jen o vpich, hledání samotného místa je bez bolesti! prováděli mi to v sedě, bylo důležité mít správně zakulacenou páteř- tzv. kočičí hřbet! pak ležet 2 hodiny na břichu se skloněnou hlavou - co nejvíce k prsům a pocucávala jsem z hadičky vodu, kterou jsem si přinesla. Za hodinu jsem mohla jít se stále skloněnou hlavou v doprovodu sestry na záchod. Po další hodině normálně domů. Je nutný doprovod, ale jen pro jistotu- každý odejde po svých a bez bolesti. Není třeba se bát. Opravdu není čeho. Večer jsem vpichy cítila, ale jen lehce, nic, co by mne nějak omezovalo, či bolelo. Přeji všem hodně zdraví a málo bolesti!!!

Anonymous (Po, 18. 4. 2011 - 21:04)

Dobrý den, mám 13 letého...Doporučuji kontaktovat lékaře, který lumbálku prováděl. Ve výjimečných případech úporných bolestí po lumbální punkci mají řešení v podobě tzv. krevní záplaty. Čili odeberou pacientovi injekční stříkačkou ze žíly krev a vstříknou ji do místa, kde prováděli lumbální punkci - je to proto, aby se tam vytvořila krevní srženina, která zabrání dalšímu úniku mozkomíšního moku z páteřního análu (to je vlastně příčina postpunkčních obtíží).

Dada (Po, 18. 4. 2011 - 18:04)

Dobrý den, mám 13 letého syna, kterému byla minulý týden v úterý (tedy dnes je to 6. den )provedena LP - na vyloučení meningitidy. Od té doby jen leží a stěžuje si na příšerné bolesti hlavy. Nemůže si sednou - bolest se zhoršuje. Nemůže ani stát, protože se mu motá hlava. Nevím, jestli je to neormální - je mi ho líto, je chudám v obličeji úplně strhanej z té bolesti :((( Jak dlouho to může přetrvávat?

Jitule (Pá, 18. 3. 2011 - 23:03)

Tak jsem 2 dny po lumbálce. Měla jsem to za sebou ani ne snad za 3 minuty. Jen mi doktor asi trochu brnknul o nějaký nerv a vystřelila mi bolest do pravé nohy, ale když jehlu vyndal, bylo to zase v pohodě. Pak jsem musela ležet asi 2 hodiny na břiše a dokonce mi už po těch 2 hodinách dovolili vstát a dojít s doprovodem na WC. Hlava mě začala bolet až dneska a to teda celkem fest. Ale jen když vstanu. A ještě trochu záda. Doufám, že to brzy přejde. Mám měsíc do maturity, takže už tu hlavu celkem potřebuju. :D ... Všem co jsou po nebo mají před lumbálkou přeji hodně štěstí a žádné strachy. :)

jaryn (Po, 14. 3. 2011 - 09:03)

LP jsem absolvoval minulý týden.Na druhý den mi začaly úporné bolesti hlavy,při kterých jsem dokázal max.dojít na wc a jinak ležet,ležet...Dnes pátý den po zákroku se bolest pomalu vytrácí,ale stejně jsem pořád absolutně nepoužitelný a polehávám.Žádné informace o možnosti nějaké atraumatické jehly ,jakožto o možných komplikacích jsem nedostal.Díky těmto stránkám jsem se dozvěděl o postlumbálním syndromu a pomáhá mi to překonat tento stav.

Jana (Út, 1. 3. 2011 - 11:03)

Nápoje obsahující kofein se mají pít ihned po zákroku!!! Takže všem doporučuji si do nemocnice donést dvoulitrovou colu, nebo kofolu, případně jiný nápoj obsahující kofein. Čím víc toho vypijete tím líp. Nejsem si jistá, jestli to pomáhá i 10 dní po zákroku..., ale možná někomu, kdo není zvyklý na kávu jo. Jak jsem psala výše, mně po atraumatické jehle a vypití kofeinového nápoje nebolela hlava vůbec. Horší to bylo po normální jehle, to jsem mohla vypít kofeinu kolik jsem chtěla a hlava bolela jako střep... Takže záleží opravdu na té jehle!!!! A taky na výběru doktora, jestli se trefí na první pokus, nebo na druhý, nebo jako u mě na čtvrtý a ještě do nervu....
Přeju všem hodně štěstí. Pokud narazíte na šikovného doktora, tak odběr vůbec nebolí, je to jako odběr ze žíly!

kámoška (Po, 28. 2. 2011 - 21:02)

Dobrý večer,
ve stejný...díky za odpovědi, dnes 28.2 jsem 12 dní po zákroku a nemám už žádné potíže. Chodím do práce a na lumbálku už si skoro ani nevzpomenu. Jak jsem psala 20.2., že mne pobolívá hlava, tak zhruba za tři dny to přešlo. Nevím jestli to bylo tím, že mi kolegyně v práci uvařila "turka" a já nekafař jsem si ho s chutí dala nebo byla jiná příčina. Faktem je, že po tomhle kafi mě hlava přestala bolet. Dozvěděla jsem se od známé zdravotní sestry, že to chce pít tekutiny obsahující kofein, takže možná opravdu to kafčo pomohlo. Zdravím všechny a netrapte se, bude líp.

Jana (Pá, 25. 2. 2011 - 21:02)

Dobrý večer,
ve stejný...To je tzv. postpunkční syndrom. Měla jsem to po lumbálce taky. Nepomáhá na to mimo polohy v leže vůbec nic. Trvalo to tři týdny, než to přešlo. Asi jsem vás moc nepotěšila, co?
Teď jsem byla před týdnem na druhé LP. Tentokrát byl zákrok proveden atraumatickou jehlou a postpunkční syndrom se neprojevil, hlava mě vůbec nebolela. Ale takový prima pocit jako "kámoška" jsem z toho tedy nikdy neměla. Punkce byla provedena až na čtvrtý pokus, třikrát se doktor trefil do obratle a po čtrvté do nervu, takže mi lítala levá noha nahoru dolů při celou dobu odběru... Potom mě ale nebolelo nic, ani místo vpichu.

Reklama

Přidat komentář