Reklama

Lumbální punkce

ForBio (Pá, 14. 8. 2009 - 10:08)

Patříte také k lidem, kteří začínají "řešit" svůj zdravotní stav až ve chvíli, kdy se projeví příznaky onemocnění? Také přehlížíte rodinnou anamnézu, tzn. vrozené dispozice a "čekáte" až na období, kdy se "něco" objeví? V takové situaci je základním předpokladem úspěšné léčby, ale také prevence, včasná a co nejpřesnější diagnóza.
Je mnoho způsobů, jak najít řešení a pomoc. Jedním z nejefektivnějších je využít nabídky Studia ForBio, nově zřízeného pracoviště v Plzni s možností špičkové diagnostiky přístrojem METATRON 4025GR Hunter. Tato NLS diagnostika nabízí velmi přesnou metodou komplexní vyšetření Vašeho organismu s vysokou mírou přesnosti. Je to jediná NLS diagnostika s certifikací pro lékařské účely. Metoda je schopna odhalit i nádorová onemocnění v jejich raném stadiu, stejně jako odhalit skrytá stadia různých onemocnění ještě před projevem jejich vnějších příznaků. Tímto neinvazivním a pro člověka bezpečným vyšetřením zjistíte, jaký je skutečný stav Vašeho organismu a účinným způsobem předejdete onemocnění a zdravotním komplikacím. V převážné většině to má zásadní význam pro rychlou prognózu a následnou volbu léčby. Můžete tak rychle a efektivně provést zásadní rozhodnutí směřující k Vašemu zdraví a dobré kondici. Více na www.forbio.cz

katka (Pá, 14. 8. 2009 - 10:08)

Lenka
taky budu držet pěsti, aby se vyloučila RS. Já byla na magnetický rezonanci před 14ti dny. Vlastně i proto jsem šla na LP. Já mám na pravé straně mozku zánětlivá ložiska. Jediný problém co zatím mám, jen necitlivost pravé půlky obličeje. Už jsem měla za ten měsíc co lítám po doktorech všechny možný diagnozy, ale všechno vyloučili, a byly ty diagnozy oproti téhle hodně slabý kafe. Dost mě to vyděsilo, už jen z důvodu toho, že jsem doktorku moc prosila, jestli by mi mohla říct, na co je u mě dle mag. rezonance podezření. Vždycky se líp poperu s tím o čem vím, než když nic nevím. Doktorka se dušovala, že nic neví a nemá mi co říct. Jenže já jsem strašně zvědavá, tak jsem vlezla do papírů a tam jsem si to přečetla. Nejdřív jsem probrečela celý den nad možnou diagnozou, ale pak už jsem byla relativně ,,v pohodě,,. Vím na čem sem a to je pro mě strašně důležitý. Vždycky jsem si myslela, že lékař má POVINNOST říct pacientovi všechno, hlavně teda v případě, že to tohle sdělení ještě prosí. Kdybych se na to nekoukla a neměla ten čas se s tím nějak zatím vyrovnat, tak by mě před LP čekal pěkný šok. Přijali mě na pokoj a první co bylo, tak mi vrazili výsledky mag. rezonance do ruky, bez jakýhokoliv varování. KDybych se ti přečetla poprvé až tam, tak to byl pěkný mazec. Takhle doma se s tím člověk popere líp, než když si to přečte v nemocnici na posteli. S doktorkou si to pěkně vyřídím v pondělí, to si opravdu za klobouk nedá.
Jak vám oznámili podezření třeba např. na RS, jednali s vámi na rovinu??? Nebo hráli mrtvýho brouka???
Takže ještě jednou moc moc držíp palce

Lenka (Pá, 14. 8. 2009 - 09:08)

Tak teď nevím, co s tou jehlou, mě to sice dělali obyčejnou, bolesti hrozné, ale na druhou stranu hrozně rychlé, minutka... dobře to kapalo... tak si budeme držet palce, ať nám vyloučí RS!!! Jinak já byla i na magnet. rezonanci a mám ložisko v oblasti krční páteře, brní mě celé tělo už 2 měsíce a skoro už nemám citlivost v prstech na rukou, snad mi tam nic neodumírá :-( Držím palce!

katka (Čt, 13. 8. 2009 - 22:08)

ještě bych dodala jedno k tomu, co jsem napsala výše. LP mi dělali v Táborské nemocnici. Jediný co mě mrzelo byl fakt, že se o atraumatické jehle nemluví ani s pacienty, kdybych si to nepročetla na netu, tak nic nevím. Ale v nemocnici je výýýýborný pan primář Orel, před LP jsem mu zavolala a poprosila ho, jestli je možné tuhle jehlu objednat a LP udělat s ní. byl stoprocentně ochotný!!!! Jehlu jsem si mohla koupit sama ve zdravotnických potřebách u nemocnice. Stála 288Kč a ty peníze fakt za to stojí. Takže se nebojte a doktora poproste, myslím si, že většina z nich vám vyjde vstříc. Ale na druhou stranu už je mi naprosto jasné, proč jí pacintům všude nedoporučují. Když doktorce při první píchnutí netekl mok, neodpustila si první uštěpačnou poznámku, že se za to vlastně můžu sama, že jsem si tuhle jehlu vyprosila. A druhá uštěpačná poznámka byla, že při použití atraumatické jehli mok odkapává pomalu, tak si víc ,,vytrpím,,. Ale fakt to bylo v pohodě.
Takže já osobně už mám jen jedno přání aby mi RS vyloučili!!!!

katka (Čt, 13. 8. 2009 - 22:08)

ahojky. Ve středu jsem podstoupila LP k vyloučení či potvrzení RS (výsledky budou bohužel až do tří týdnů) Teď moje zkušenost - na zákrok jsem nastoupila ráno do nemocnice - na ambulantní výkon. v půl 11 se na mě vrhli :). Dělali mi jí atraumatickou jehnou (musela jsem si jí vyprosil, našla jsem si to na netu, jinak mi jí nikdo nenabídnul). LP byla bez lokálního umrtvení, paní doktorka mi vysvětlila, že je to jen další zbytečný píchání. Mě to sice vyděsilo, ale pak jsem jí dala za pravdu, že je to jako když berou krev, opravdu mě překvapilo, že to píchnutí nic není. Jenže mi mok pořád nechtěl odkapávat, tak tam paní doktorka trošku rejdila, cítila jsem nepříjemnou bolest v levé noze, ale zase to byla vždycky jen vteřinka. Jako když jehnou přejede nějaký nerv. Po určité době snažení a hlavně bezvýsledného snažení se doktorka rozhodla, že mě bude muset píchnout znova a to o obratel níže. No moc jsem z toho nadšená nebyla, ale zase se opakovalo jen mírné píchnutí a tlak. Ale tam se mi stala zvláštní věc. Nejsem doktor, nerozumím tomu, ale jestli je tam nerv nějaký citlivější??? Jak tam píchla jehlu, levou nohou mi projela fakt dost silná bolest a vystřelilo mi to levou nohu do závratné výše :). Pak už mok začal odkapávat a byla pohodička. Celé to trvalo teda skoro půl hodiny, ale znám i podstatně horší věci než tohle. Představovala jsem si to podstatně hůř. TAkže se nebojte, fakt to nic není i bez umrtvení. Jinak pak jsem ležela hodinu na břiše, vzorně pila destilovanou vodu - to vůbec netuším proč zrovna tohle :). Po dvou hodinách na mě juknul primář a já ho hned zneužila a ukecala na záchod. Šla jsem teda hodně opatrně, ale bylo to v pohodě. Pak jsem ještě cca 4 hodiny ležela na zádech a hezky bumbala. Pak mě pustili domů. Dneska druhý den po LP jsem v pohodě, jen trošku víc unavená a bolí mě záda. Jinak nic. Doufám, že to už i tak zůstane. Hodně jsem se dneska šetřila, spíš polehávala, zítra to tak pro jistotu udělám znova. Pak už doufám postpukční syndrom nehrozí. Jen mám na vás otázečku. Taky vás někoho po tom tak bolela záda???? Všichni si stěžují na hlavu.
Zatím díky a všem které to teprve čeká držím pěstičky a fakt SE NEBOJTE!!!!!!!!

zdenek (Čt, 13. 8. 2009 - 16:08)

na LP jsem byl před týdnem a docela to šlo.je to prakticky bez bolesti, jen když jehla dojíždí ke konci, tak levou nohou projel puls, jako při el.šoku (asi 50V), nebo křeči..celý zákrok byl asi na 1 minutu, takže OK..pak jsem ležel hodinu na břiše a dalších asi 23hod. na zádech..hlava vůbec nebolí, jen moc nedělám prudší pohyby(jako rotace v zádech - to nedělá dobře), lepší být stabilní a odpočívat..

Lenka (St, 12. 8. 2009 - 12:08)

Mám 2 měsíce po lumbálce a trpím bolestmi hlavy! A to jsem po zákroku pilně pila a ležela. Vyšetření bylo bolestivé, ale rychlé, žádná anestezie nebo extra jehla :-( Každopádně to vypadá, že mám roztroušenou sklerozu (brní mě celé tělo, špatnou motoriku), toto vyšetření se nahradit nedá, některé nemoci bez toho nezjistíte... Každoádně v Praze někdo podělal vzorky, takže jdu na tu lumbálku znovu a doufám, že se podezření vyvrátí! Kortikoidů už mám plné zuby :-(

marcela (So, 8. 8. 2009 - 16:08)

pred 3dny mi delali lumbalni punkci,mela jsem priserny strach,ale pani doktorka byla strasne sikovna a povedlo se to hned.trvalo to asi 2min.nejhorsi je,ze mi porad boli hlava a to dost.snad to brzo prejde.nemejte strach,fakt to nic neni,je to jen neprijemne a vubec to neboli

lenka (Po, 27. 7. 2009 - 09:07)

byla jsem na lumbálce už jsou to aspoň 3měsíce.. ale kdykoli jsem ve stresu, tak se rozlkepu a nejde to zastavit. příjemná záležitost.. dělá to taky někomu? jinak nedoporučuju n to chodit, pokud to jde jděte prvně na mag.rezonanci

Zuzko (Út, 14. 7. 2009 - 22:07)

nemusíte se ničeho obávat. Je to zcela normální reakce po LP. Uvidíte, že za pár dnů/týdnů o tom chlapeček nebude ani vědět. Lékař by o tom, samozřejmě, měl vědět, ale pro chlapce bude lepší, když na to nebudete soustředit pozornost. Nebojte, nic vážného mu nehrozí.

Zuzana (Út, 14. 7. 2009 - 20:07)

Můj 4 letý syn prodělal před měsícem pneumokokovou meningitidu, samozřejmě byla nutná lum. punkce. Nyní 3 týdny po propuštění si stěžuje na bolest zad v místě vpichu. Prožili jsme si hrozné chvíle, bojím se teď uplně všeho. Myslíte, že to může s punkci souviset. Díky za příspěvky. Z.

Lu (Pá, 10. 7. 2009 - 16:07)

No, ja mam certvy zazitek. Atraumatickou jehlou se nrpovrdlo. Takze az napotreti. Nastesti doktori byůi skvely. Takze samotny zakeok se dal vydrzet. Jen uz tyden mam hrozne bolesti hlavy.Takze lezim a cekam. Ale odezniva to. Takze doporucuju se lumbalce nebranit, pomuze to v diagnoze a muzr urychlit dalsi lecbu.

Návštěvník (Út, 7. 7. 2009 - 08:07)

Ahoj, pokud jdes na lumbalku s atraumatickou jehlou, vubec se nemusis bat. Asi 20 minut ti budou odebirat z patere mozkomisni mok, pak si par hodin polezis a muzes jit domu. Ja nemela zadne komplikace, jen me asi tri dny pote bolela zada, ale rozhodne se to dalo vydrzet. Preji hodne stesti.

Lin (Po, 6. 7. 2009 - 19:07)

Ahojky čeká mě lumbálka a strašně se toho bojím, prosím vysvětlete mi někdo jak to probíhá. Díky moc. Jo a budou mi ji dělat atraumatickou jehlou. Díky

martin (Pá, 3. 7. 2009 - 19:07)

Děkuji za informaci. No,doufám, že mě bolesti brzy přejdou, mám i jiné zájmy než ležet v posteli...:-)
Naštěstí jsem výsledky věděl už 2 hodiny po zákroku, negativní (na klíšť. encef.)..
Ještě jednou díky.
Martin

hanka (Čt, 2. 7. 2009 - 21:07)

Martine, vydrž, ta bolest přejde. Mě to trvalo asi 3 dny, také vleže bez bolesti a jinak bolest veliká, ve stoje schází v hlavě mok,který prý odebrali, vleže schází po celé páteři malinko. Mě to lékař vysvětlil na lahvi, ze které se odebere tekutina. Když stojí, chybí vše v hrdle, když ji položíš, chybí po celé lahvi malinko. Snaž se co nejvíce pít, mě poradili colu akávu a neperlivou vodu. Bolest odejde, hlavně aby výsledek miku byl v pořádku. já byla s podezřením na RS, dopadla jsem dobře. Přeji hodně štěstí.

martin (Čt, 2. 7. 2009 - 16:07)

ahoj, já byl na LP včera (1.7.), zákrok v pohodě, 2 hodiny jsem se poté nesměl hnout, další 2 jsem se mohl převalit na bok. Nicméně, s čím jsem přišel do nemocnice, to se vyléčilo, ale od punkce mám totální bolesti v hlavě, vstávat nemůžu, chodit nemůžu, větší bolesti jsem snad nezažil :-(... sranda je, že když vstanu bolí to příšerně, ale jakmile si lehnu, tak během desetiny vteřiny mne bolesti ihned přejdou...
Mějte se,
Martin

lenka (St, 10. 6. 2009 - 16:06)

neboj to bude ok.. mě zalíhalo ucho.. to je tím tlakem v páteři.. musíš odpočívat dokud se to neurovná.. a hodně pít..:-( kolik ti je? proč ti ji dělali?

pavel (Út, 9. 6. 2009 - 23:06)

lumbálku mi dělali v pátek, bylo to hodně nepříjemné, ale snést se to dalo. I těch 24 hodin vleže. Problém je, že po 4 dnech stále nemůžu vstát, bolí mě hlava, motám se a hučí mi v uších. Zlepšení v nedohlednu...

lenka (Ne, 24. 5. 2009 - 13:05)

ahoj, jsem se chtěla zeptat, mě dělali tu podělanou lumbálku.. a při vpichu to dost pálilo.. doktorka mě řekla, že to může dělat, ale neřekla, co to znamená, tak kdyby někdo něco věděl, napište, budu ráda.

Reklama

Přidat komentář