Reklama

Lumbální punkce

martika (St, 3. 9. 2008 - 14:09)

Tak toto vyšetření jsem si již také prožila,je mi 26 let a mám RS,v dubnu 2008 jsem byla na LP,ptala jsem se na tu atraumatickou jehhlu,ale bylo mi řečeno,že to tím nedělají,tak jsem se docela bála,ale nakonec se to dalo zvládnout,musela jsem také u toho sedět,píchnutí jsem ani necítila,akorát po chvíli jak to trvalo,tak se mi dělalo trochu špatně,nicméně pan doktor a sestřičky byli moc hodní a komunikovali se mnou,tak to uteklo rychle,nakonec jsem si jen přelezla za židle na postel a ležela jsem hodinu na břiše,pak jsem se jen přetáčela na bok,čekalo mě dalších 23hodin vleže a hlavně jsem musela hodně pít,no nejhorší na tom bylo pro mě,že jsem nemohla chodit na WC.Trochu jsem měla strach z toho vstávání,bolesti hlavy,jelikož trpím na migreny,ale naštěstí nic nepřišlo,pak jsem byla ještě na neschopence asi 3týdny.V té době jsem se dozvěděla i výsledek,což mě zrovna moc nedalo,ale pomalu se s tím učím žít.

michal (Ne, 31. 8. 2008 - 17:08)

Před týdnem mi také provedli LP. Nejprve jsem si měl sednout a vyhrbit záda. Protože to můj zdravotní stav neumožnil (bylo mi na zvracení), ležel jsem na boku. Bál jsem se, že bych mohl ochrnout, ale byl sem ujištěn, že to není možno. Cítil jsem jenom jak mi jehla zajela pod kůži, jinou bolest ne.
Bohužel ale nic neteklo. Píchnutí se muselo opakovat kousek vedle. Zde už sem trochu cítil jak jehla jede dále. Opět nic neteklo. Do třetice jsme již pocítil mírné trnutí v pánevní kosti a slává už teklo. Při vytahování sem jestě trochu cítil, že se mi vyjíždí ze zad, ale rozhodně to více nebolelo. Takže veřím že i jinde budou šikovní - nebojte se bolesti, není to horší než odběr krve.
Pak jsem ležel chvíli na boku a na zádech. 24hodin sem nemohl opustit postel. Nebylo mi moc dobře, cítil jsem se hrozně oslabený (to spíše díky nemoci, než LP). I po týdnu v nemocnici mě ale hlava začne bolet, pokud delší dobu stojím, sedím. Nevím jestli je to kvůli LP nebo mě trápí něco jiného (mám někdy i pocit zalehlých uší). Záda mě ale začlou bolet také :-( Uvidíme co řeknou na kontrole.
S každou nemocí si uvědomím jak je lidské zdraví cenné a všem přeji co nejkratší uzdravení.

Věra (So, 30. 8. 2008 - 06:08)

Je mi 32 let,mám pětiletou holčičku a po všech vyšetřeních(VEP,MR...) mi lékařka sdělila, že mám 6 nálezů na mozku a vše ukazuje na roztroušenou sklerozu. Ve středu v 7hodin mám nástup do nemocnice na lumbální punkci. Jsem k smrti vyděšená.Jak z vyšetření samotného,tak z výsledků. Nemůžu spát,nemůžu normálně fungovat...Prosím pro sebe i Misi nějaký pozitivní příspěvek. Žádné ochrnutí a jiné hrůzy. Děkuju. Buďte zdraví!

misi (So, 30. 8. 2008 - 02:08)

me to nejspis ceka a jak to tu ctu mam stoho panickej zakrot ja mormalne vydrzim nehnute max par minut natoz kdyz me budou pichat do patere silene s etoho bojim moc moc moc a mam strach ze stejne neprijdou co mi je a ja umru na nejakou silenou neznamou nemoc uz jsme doma 3 mesie a nikdo nevi co mi je jen si me prehazuji mezi sebou zaclo to tim ze jsem sla darovat krev jako pokazdy ale tentokrat byla spatna takze krevni testy ukazovali na slinivku ta to neni pak naky psychicky onemocneni to jsme odmitla pac jsme ok a ted prisli s teorii o zanetu mozku a silene s etoho bojim jak cert krize

nebojte se!!! (Út, 26. 8. 2008 - 16:08)

Lumbalní punkci jsem podstoupila nedávno. Musím říci, že po přečtění některých příspěvků na této stránce jsem byla hodně vyděšená, ale naprosto zbytečně. Zákrok proběhnul úplně v pohodě a bezbolestně a žádné bolesti hlavy se po něm v mém případě nedostavily (a to občas docela trpím na migrény). Mok jsem si nechala odebrat atramatickou jehlou, díky níž sice odběr trvá o něco déle, zhruba 20 minut, které musíte strávit nehnutě v sedě, ale rozhodně se to dá vydržet. Poté je zapotřebí asi půl hodiny ležet na břiše a následující 3,5 hodiny ležet bez zvednutí hlavy, ale po celkových 4 hodinách můžete v klidu odejít domů. Ten den jsem byla docela unavená, takže jsem víceméně i doma ležela, ale druhý den už může člověk skoro normálně fungovat. Jediná nepříjemnost, která mě v souvislosti s LP potkala, byly silnější bolesti zad, které přetrvávaly asi dva dny, ale dalo se to vydržet a po třech dnech už bylo vše naprosto ok. Takže rozhodně se lumbální punkce nebojte, pravděpodobnost, že budete mít nějaké komplikace, je velmi malá. Pokud možno si ale zkuste vyjednat, ať vám zákrok udělají atramatickou jehlou, opravdu to s ní vůbec nebolí, snížíte riziko postpukčního šoku na minimum a můžete ještě tentýž den domů. Ve zdravotnických potřebách se dá zakoupit za 200 Kč a stojí to za to. Tak přeji hodně zdaru všem, které tento zákrok čeká!

Evca (Ne, 17. 8. 2008 - 00:08)

Kdybych si všechny tyto příspěvky přečetla ještě před LP tak bych asi byla hodně vyplašená. LP jsem podstoupila před cca měsícem, byla neplánovaná. Skončila jsem v nemocnici na odd. ARO s těžkou alergickou reakcí v bezvědomí. Následující den jsem již vnímala, ale dostavily se vysoké horečky, zvracení, bolest a točení hlavy. Z krevních testů extrémně vysoké CRP a FW. Lékaři měli podezření na zánět mozku. Ihned jsem podstoupila CT mozku, naštěstí bez nálezu. Jenže mě bylo hůře a hůře, tak následovala i LP. Z vlastní skušenosti mohu říci, že LP není nic hrozného. Bolet to nebolí, jen je to kapánek nepříjemný. Po LP jsem musela 1 hodinu ležet na břiše a dalších 24 hodin na zádech. I přesto se u mě objevil postpunkční syndrom. Naštěstí výsledky dopadly dobře. Dalších 5 dnů jsem byla jen na kapačkách, dostávala jsem i tekutiny v kapačkách, dále antibiotika. Jenže po 5 minutách odkapané kapačky s antibiotiky se opět objevila alergická reakce a já se dusila. Naštěstí lékaři rychle zasáhli a já to přežila. Celkem jsem strávila v nemocnici 14 dní. Tímto vás chci ujistit, že LP je jednou z menších bolístek, které vás můžou potkat. Rozhodně jsou horší věci než nesnesitelná bolest hlavy po lumbálce. Takže se držte a hlavně ať není v moku žádný nález.

sonik (Pá, 15. 8. 2008 - 07:08)

Souhlasím s tebou, lumbální punkci mi prováděli 21. 8. a problémy jsem neměla téměř žádné, vyjma lehkého brnění dolních končetin. Jediné, co je na tomto zákroku šílené je vydržet v klidu a nedělat žádné prudší pohyby:)
A pak je tu druhá stránka - výsledek vyšetření (ten už tak ok nebyl)

Anonymous (So, 9. 8. 2008 - 21:08)

Peter, to byla tvoje první?
Já s těmi tvými "teoretickými" informacemi až tak nesouhlasím. Mám za sebou víc než pět LP a ani jeden postpunkční syndrom. Vždy to bylo
a) bez lokální anestezie,
b) s tou nejsilnější jehlou,
c) bez infuze,
d) bez krevní záplaty.
Ale co je ze všeho nejdůležitější:
a) vždy mi dělali lumbální punkci ATRAUMATICKOU JEHLOU.
b) dodržuji to, co mi poradily sestřičky(tedy půl hodiny po LP ležím na břiše a nasávám co nejvíc kofeinu. Potom při odchodu domů se snažím vyvarovat toho, aby se hlava předkláněla či zakláněla nebo otáčela - to musí místo krku řešit celé tělo. Hlava prostě musí zůstávat ve strnulé poloze).

P.S. Na tohle žádná studie neexistuje. Je to "jen" opakovaná praktická zkušenost.

peter (So, 9. 8. 2008 - 17:08)

Ja mam 12 dni po LP a velmi sa to nelepsi. Som medik a mam na to teda i trochu iny pohlad. Dost som o tom posledne dni(kedze nemozem nic ine robit,iba lezat) hladal na nnete info. Z toho mi zatial vychadza: Postpunkcny syndrom sa vyvinie iba u niekolkych percent pacientov(rozne zdroje rozne percenta)u tych u ktorych sa vyvinie ma iba mensia cast obtiaze trvajuce viac ako 5dni,vacsinou odoznie do 14dni,ale boli pripady u ktorych bolest pretrvavala aj viac ako rok!!!
pri prevenci PDPH(post dural pain headache-postpunkcny syndrom)
ad1: pri zakroku je dolezite previest lokalnu anestezu
ad2: cim tensia ihla tym mensia strata likvoru po zakroku,ale vacsie riziko chyby..
ad3: hydratacia
ad4: infuzia kofeinu benzonatu 500mg v prvy 3.dnoch
ad5: ista studia hovori aj o priaznivom vplyve sumatriptanu
ad5:u niektorych pacientov je nutne podat krvnu zapaltu (blood patch) u nas na Slovensku sa to ale asi nerobi ,neviem ako v Cesku.Je to velmi uspesny zakrok 95_97 percent a ulava je okamzita.

Bledulka (Ne, 27. 7. 2008 - 21:07)

Pro Petru: Já chodím k Mudr. Josefu Kremlovi do Kroměříže. Patří k nejlepším v ČR a tel. se dá najít normálně přes SEZNAM. Nemůžu si vynachválit. Bohužel tahle léčba je dlouhodobá a já si pro jistotu vylučuju i všechny ostatní možné nemoci pomocí "klasické" medicíny. Když si zajdeš na http://www.homeopathy.cz/ tak i tam se dá najít (sice trochu stručný) přehled homeopatů z daného kraje. Nejsou tam určitě všichni, protože někteří se nechtějí zviditelnit pomocí internetu a pacienty získávají spíš přes doporučení svých pacientů. Já mám štěstí, že manželova teta je zdravotní sestra a tak trochu se mě ujala - pokusí se mě objednat na magnetickou rezonanci (která by měla v podstatě určit to samé a méně drastickou metodou). A příští týden jdu na Dornovu masáž, takže možná zjistím, že mám jen posunuté obratle nebo vychýlenou pánev a všechno se mi vrátí do normálu. Páteř totiž stojí u většiny lidí skoro za všemi zdravotními potížemi. Přeji hodně zdaru v léčení.

Nella (Čt, 24. 7. 2008 - 14:07)

Petro máš pravdu určitě pár lékařů bude,kteří to umí,ale těch je opravdu jak šafránu.A jsou i tací lékaři,kteří Ti jenom ublíží a je jim to jedno,jsou prostě nepostižitelní.

Petra (Čt, 24. 7. 2008 - 14:07)

Bledulka a Nella: Opravdu asi záleží,kdo vám tu lumbálku dělá,byla jsem ve Vojen.nem.v Praze a myslím, že to proběhlo dobře.Rozhodně lépe, než jsem čekala.Výsledky mám negativní, ale zdrav.problémy stále:((Měla by jsi kontakt na toho homeopata?

Nella (Čt, 24. 7. 2008 - 13:07)

pro Bledulku::-)jo dokážu si představit tu arogantní lékařku,které nestojíš ani za to aby Tě vyslechla.Někteří lékaři jsou arogantní,nejchytřejší a Ty-je stejně jen obtěžuješ.Víš nechci Ti radit,ale opravdu jdi dál a co nejvíce se straň lumbální punkce.

Bledulka (Čt, 24. 7. 2008 - 13:07)

Pro Nellu: Nejhorší je tom všem je, že já mám problémy se zažíváním, přesněji řečeno mám funkční poruchu žlučníku, kterému se nechce dodávat žluč do střev když má. Chirurg chtěl vyloučit, jestli ty problémy nemůže způsobit migrény nebo problémy s páteří, tak mě poslal na neutrologii. A ta ženská mě vůbec neposlouchala a tvrdila, že to spolu nemůže souviset a že má podezření na rozt. sklerozu... Prostě hrozná práce. Tak jsem to vyřešila jinak - zkusila jsem obvolat soukromé neurology v okolí a jedna doktorka mě vezme hned zítra ráno (i když má od pondělí dovolenou a má plno). Máme přece nárok na konzultaci u více lékařů, když nesouhlasíme s postupem, nebo ne? Platíme dost velké zdravotní, abychom si mohli říkat, co a kdy chceme. Navíc mě je 26 a za rok či dva bychom chtěli s manželem děti. Takže chci vědět, proč je mi pořád špatně a ne si ještě přidělat zbytečně další komplikace. Jen nevím, jak se na ta moje vyšetření bude tvářit Česká národní zdravotní pojišťovna :D:D Jo a můžu doporučit skvělého homeopata, který mi hrozně moc pomohl. Pomohl i mé známé a jejímu manželovi, který měl rakovinu k důstojnému dožití a známé k psychickému se vyrovnání s jeho smrtí. Ale to je do jiné diskuze ;)

Nella (Čt, 24. 7. 2008 - 13:07)

Bledulko,držím palečky ať Ti doktoři neublíží jako mně.Já už bych to nikdy nepodstoupila.Jo a trefila jsi to lékařům se vyhýbám a jedu pouze v bylinkách,bude to opravdu na dlouho.Když jsm byla u léčitelů,aniž bych jim něco řekla sami od sebe mi řekli,že mám nepovedený zásah do páteře.Tak ať Ti to dopadne dobře.Jinak mám pocit,že v poslední době lékaři,když neví tak vyřknou ortel Roztroušená skleroza a kolikrát ani nemaj pravdu.pa

Bledulka (St, 23. 7. 2008 - 20:07)

Nella: To je mi hrozně líto, že máš takové potíže. Já se taky šíleně bojím. Navíc si myslím, že se moje doktorka drobátko víc sekla v diagnóze a místo pořádného vyšetření páteře, příp. EEG si chce nahnat body tímhle vyšetřením. Nevíš, jestli magnetická rezonance poskytne podobné výsledky? Přece jen by to bylo jednodušší vyšetření než si nechat píchnout jehlu do míchy. Já už se uchýlila i k přírodní léčbě pomocí homeopatik a musím říct, že moje problémy se hodně zmírnily. Ale tahle léčba je dlouhodobá... Zkus na bolest nějaké bylinky nebo léčitele /doktorům už bych se asi nesvěřila/

Nella (St, 23. 7. 2008 - 15:07)

ještě dodatek::strašně ráda bych udělala lumbální punkci té doktorce,která mi jí udělala ,s prominutím to byla kráva.

Nella (St, 23. 7. 2008 - 15:07)

Byla jsem na lumbální punkci a nikdy bych toto nepodstoupila.Byla jsem před rokem,po napíchnutí jehly mnou projela bolest od hlavy až k patě,cítila jsem kudy mi vedou nervy.V té chvíli jsem nebyla schopna ani mluvit,červeno před očima,kdyby mne 2sestry nedržely tak bych padla jak podťatá.Domů mne propustili až za 2dny,10dní jsem jen ležela při zvednutí jsem myslela,že mi pukne hlava a to jsem po zákroku vypila spoustu coly,kávy a vody.Dodnes mám bolest v páteři a nohách,dnes silně lituji,že jsem toto vyšetření podstoupila.Kéž by šel vrátit čas.

Nella (St, 23. 7. 2008 - 15:07)

Byla jsem na lumbální punkci a nikdy bych toto nepodstoupila.Byla jsem před rokem,po napíchnutí jehly mnou projela bolest od hlavy až k patě,cítila jsem kudy mi vedou nervy.V té chvíli jsem nebyla schopna ani mluvit,červeno před očima,kdyby mne 2sestry nedržely tak bych padla jak podťatá.Domů mne propustili až za 2dny,10dní jsem jen ležela při zvednutí jsem myslela,že mi pukne hlava a to jsem po zákroku vypila spoustu coly,kávy a vody.Dodnes mám bolest v páteři a nohách,dnes silně lituji,že jsem toto vyšetření podstoupila.Kéž by šel vrátit čas.

Bledulka (St, 23. 7. 2008 - 14:07)

Ahoj, chci se zeptat kde v Brně dělají lumbálku atraumatickou jehlou. Dneska mě doktorka vyděsila roztroušenou sklerozou a protože nevěřím doktorům v Uherském Hradišti, hledám si jinou nemocnici.... Moc díky ;)

Reklama

Přidat komentář