Kyselina listová - záruka dobré nálady
Když pozorujeme skupiny lidí na pěší zóně, mnozí z nich mají vážné, ustarané obličeje, většina z nich spěchá, jsou snad všichni tak málo šťastní a radostní, protože jim chybí kyselina listová? Vitamin se nachází hlavně v rostlinné stravě, ale také v játrech zvířat, která ukládají do zásob kyselinu listovou a jiné živiny. Jedná se o velmi citlivý vitamin: Světlo, teplo, dlouhé skladování při pokojové teplotě jej rychle ničí. Ti, kteří konzumují syrovou stravu, mají ve vztahu ke kyselině listové výhodu.
Jelikož příroda přidělila všem živinám jejich úlohy, obdržela kyselina listová důležitou práci - jako nosič uhlíku působí při výstavbě hemu, to jest proteinu, který v krvi váže krevní barvivo, hemoglobin. Kyselina listová je proto nenahraditelná v produkci červených krvinek.
Kyselina listová je také potřebná pro výstavbu nukleových kyselin, v nichž je uložen náš genetický kód. Je proto nezbytná pro náš růst, opravy a náhrady všech našich 70 bilionů buněk. Vitamin nám dodává chuť při pohledu na jídlo. Dochází přitom ke stimulaci produkce žaludečních kyselin. Jeden většinou ještě neznámý problém většiny lidí přes 40 let je nedostatek kyselosti, to jest nedostatek solných kyselin v žaludeční šťávě. Paraziti a otravné látky z živin nemohou být neutralizovány a využití bílkovin je blízké katastrofě. Mnozí lidé by mohli pomoci řešit problém o něco větším přidáním kyseliny listové. Potřebují přidat navíc alespoň po dobu jednoho týdne do jídelníčku tmavozelenou zeleninu nebo salát.
Malý vitamin kyselina listová je ve své činnosti tak perfektní a spolehlivý, že mu příroda přidala ještě jednu velmi důležitou úlohu. Jak totiž lidé vyvíjeli své vědomí, vznikla potřeba nových hormonů a neuropeptidů a především neuropřenašečů. Jsou to molekuly, které přenášejí podráždění nervů a mozku celým nervovým systémem. V duševní, tedy mentální oblasti, se starají o dobrou náladu, štěstí, podnikavost, dobrou mysl, důvěru, optimismus, vřelost. Prospívá tedy všem vlastnostem, které si tolik přejeme.
Kyselina listová se mocně podílí na výstavbě naší životní radosti, především produkcí nervové bílkoviny metioninu. V metabolismu totiž vznikají nervově dráždivé látky serotonin a noradrenalin. Serotonin je tlumící a uklidňující původce štěstí v našem mozku a nervovém systému, látka, která nás dostává do ráje šťastných myšlenek a večer nás ukolébává do zdravého spánku. Noradrenalin je aktivním činitelem na den, látkou, která nám navodí správné nadšení pro řešení stresových problémů nebo by je přinejmenším mohla připravit. Obě substance jsou syntetizovány pomocí kyseliny listové v buňkách mozku a nervů, a sice v takzvaných vesikulech, mikroskopicky jemných měchýřcích na nervové buňce. Běda, když je zde vedle jiných biolátek uloženo málo kyseliny listové! Potom se přihodí něco zajímavého. Postižený člověk jde sice stejně tak aktivně a dynamicky do řešení stresových problémů, chybí mu však nadšení (euforie), jemný, oblažující stav opojení, který je zprostředkován noradrenalinem. Pokud chybí noradrenalin, vyplaví se k potlačení stresu ze dřeně nadledvinek.
Adrenalin bychom mohli označit za povzbuzovatele tělesné činnosti, noradrenalin za hormon optimismu, který se v nás vyvinul během mnoha století a odlišuje nás od zvířat. Oba lze téměř stále potkávat společně, skoro neodlučitelně. Kde chybí jeden, plní druhý své úkoly v metabolismu jen poněkud namáhavě a úporně. O dostatečné množství kyseliny listové se musíme starat konzumací dostatečného množství vitaminu B12.
Únava z nedostatku vitaminu mnohdy znamená ochranu těla, především nervového systému. Organismus v tom okamžiku přepojí na úsporný plamen a je využíváno a spotřebováváno méně živin. Když potom organismus dostane přídavek například kyseliny listové, pulsuje v těle opět čilý život a nervy jásají.
zdroj: Klaus Oberbeil - Fit s vitamíny
Kyselinu listovou můžete zakoupit zde
Komentáře
ak nemôžete syntetickú kys.listovú, môžete častejšie jesť redkvičku (100g obsahuje 360 mikrogramov kys.listovej). Treba jesť častejšie fazuµu, šošovicu, hrach, špenát, kuraciu pečienku atď. U Vás treba najprv presne stanoviť o akú anémiu sa jedná (makrocytárna - vysoký stredný priemer erytrocytu - nedostaok B12 a kys.listová), alebo mikrocytárna - nízky stredný priemer erytrocytu- nedostatok železa). Treba to presne stanoviť a podµa toho nasadiť liečbu. V každom prípade veµmi dobrý zdroj železa sú čučoriedky (borúvky).
Běžné zdroje v potravě:
Pivní kvasnice, fazole, asparágus, celá zrna, ořechy, zelenolistá zelenina, telecí játra, červená řepa. Pozor: Obsah kyseliny listové ve stravě je často značně narušen zpracováním (je ničena teplem a rychle se rozpouští ve vodě). Množství se též rychle snižuje při skladování. Proto příjem ze stravy není vždy spolehlivý zdroj kyseliny listové, bez ohledu na způsob stravování a suplementace má své ospravedlnění, zejména pokud člověk spadá do tzv. rizikové skupiny.
potřebuji sehnat, zbyla někomu????děkuji...
vím, že je na předpis:-)
Pri vysokom príjme metionínu je však veµmi potrebný aj pyridoxín (B6), lebo homocysteín sa odbúrava tzv. transulfuračnou cestou až na cysteín a práve B6 je kofaktor CBS (cystationbetasyntázy). Takže vegetarínstvo áno, ale treba doplňovať B12. Avšak pri vegánstvo treba nutne!!! brať doplnok výživy s obsahom vitamínu B12, aby sa predišlo neurologickým komplikáciám. Ak máte záujem pozrite si Cor Vasa 2002, 2003, Časopis Lek. českých 2003 atď.
- Odpovědět
Pošli odkaz