Reklama

Zlomenina kotniku-operace, s kovy

Haness (So, 6. 4. 2013 - 13:04)

Čau lidi, koukám, že jste všichni nějací ufňukaní??? Hlavu vzhůru, za chvilku budete zase poskakovat Holky!!!

Dana (Pá, 5. 4. 2013 - 14:04)

ahojte,co sa tyka...Jani,tak koukám, že každý lékař k tomu přistupuje jinak. Já našlapovat nesmím, žádnou rehabilitaci předepsanou nemám. Po bytě chodím jen o berlích (tedy spíše skáču jak vrabčák). Stále si říkám, že jsem se na úklid sněhu měla vykašlat. A zrovna u nás v té době padal jako na objednávku. Říká se, že co tě nezabije, to tě posílí. Dobré je, že se tu můžeme podělit o svá trápení. Krásný víkend děvčata.

JanaK (Pá, 5. 4. 2013 - 12:04)

ahojte,co sa tyka depresii,tak som si tiez uzila svoje a tym aj moji najblizsi:(...uvahy ako:preco sa to stalo mne,kedy budem chodit,nebudem krivat, kolko este injekcie...tym si tusim vsetci musime prejst.ja som odvtedy co som naposledy pisala o krok dalej.tento utorok som bola na kontrole+RTG.doktor mi povedal,ze sa to dobre hoji,dali mi po 5,5 tyzdni od operacie dolu dlahu, mam naslapovat na 20% vahy a predpisal mi 2 tyzdne rehabilitacie a koniec injekciam.po vysetreni som si hned vybavila rehabilitacie a dnes som bola uz 3x. Mam pocit,ze kazdym cvicenim je to o nieco lepsie,len ma noha po nej trochu boli a aj opuchne.ked prestane,tak este aj navecer cvicim to iste co na rehab.,ale davam pozor,aby som to neprehnala. o 6 tyzdnov idem na kontrolu a to uz musim zatazovat nohu na 50%.nebojte sa, nejak to dame,uz to nevidim az tak cierno. najhorsi je ten dlhy cas a to ja este mozem byt rada, ze mi tak skoro dovolili zatazovat. drzim vsetkym moc palce

zuzka (Pá, 5. 4. 2013 - 11:04)

ahoj holky mě já jsem injekce dostávala jen v nemocnici ted musím papat pilule vycházky mám taky,ale jste pořád na někom závyslé tak nic moc ještě že je hnusně jinak musím prosvičovat achilovku jelikož se mi zkrátila noha je jak tyčka oproti té druhé snad to holka dožene.

majka (Pá, 5. 4. 2013 - 10:04)

Ahoj Zuzko,tak s tou...ahojte,tak jsem ráda,na tu hrůzu,že tu drbku a vše kolem nezažívám sama,taky sjempolámala,co se dalo,propadla jsem do sklepa tak to si představíte,co kotník na to.navíc nejsem chcíplinka ,ale kotník si obejmupalcem a malíkem,tak mu nedalo prási rupnout.bolí a bolí,ale mám pocit,že ty šlachy kolem.já si musela píchat ředění do břicha,zprvu mi to nevadilo,ale po 60dnech už jsem tu stříkačku nesnášela,nechápu narkomany,brr.tak musíme doufat,že bude líp.já vycházky mám,ale kam chceš jít,když to nejde.

Dana (Pá, 5. 4. 2013 - 10:04)

ahoj všichni,jsem 2,5...Ahoj Zuzko,tak s tou depresí jsme na tom asi stejně. Já zkušenost s tím, kdy to bude lepší nemám. Psala jsem výše, že do 18. 4. nesmím nohu zatěžovat. Jak ráda bych si už stoupla. Léky jsem nemusela užívat žádné. Cvičím zatím sama jen podle cviků, které jsem objevila na netu. Ráda si čtu a sbírám informace,které si zde vyměňujeme. Nemám žádné vycházky, takže jsem zavřená mezi čtyřmi stěnami.Musíme vydržet, jednou snad bude líp.Můžu se zeptat, co jsi dělala za cviky na rehabilitaci?

zuzka (Pá, 5. 4. 2013 - 09:04)

ahoj všichni,jsem 2,5 měsíce od operace a měsíc po rehabilitaci a nic moc nemáte někdo zkušenost kdy to půjde lépe :)ještě do toho všeho beru warfarin a ten mi taky na náladě moc nepřidá když se musí držet dieta a to vůbec nevím kdy ho vysadím.Měla jsem urvaný celý kotník jsem prostě šikovná!!!Doufám,že zase budu chodit normálně i když o tom někdy pochybuji a mám depku snažím se na sobě makat ale moc to nejde noha bolí jak čert děkuji za jakoukoliv slovní pomoc:)

majka (Čt, 4. 4. 2013 - 11:04)

Ahoj. Mate nekdo zkusenosti,...ahoj,tak tu hledám pomoc a našla jsem tvůj článek,jako bych ho psala já.já si polámala prý co se dalo,lýtkovou kost i klob.vrátili mi to zpět a zasádrovali na 8 týd.z toho 4 chodící,ale moc se nedalo,byla do oblouku a chodila jsem po malíku.po sundání měsíc rehab.bez výsledku,stálá bolest a nakonec verdikt ,že musím na operaci.jsem z toho taky na prášky,tři měs.v pr.a teď vše znova ,a navíc je to těžká operace,kdy budu mít potom omezenou hybnost.vůbec nevím,kam jít která klinika mě opět postaví na nohu.

Dana (Čt, 4. 4. 2013 - 07:04)

Daně...Ahoj Danuš,...Pro HanesseAhoj Hanessi,nemám žádný šroub vytažený, cvičím jen ty dva základní cviky, přitahovat chodidlo dovnitř a potom tlačit chodlo ven. S těmi dalšími cviky počkám až co mi řekne lékařka. Jen ten otok vždycky brání tomu, abych mohla nohu pořádně procvičovat. Ještě mám chuť cvičit to s tím šátkem, ale uvidím. Na nohu nenašlapuji vůbec, i když to svádí. Občas jen tak lehce položím špičku na zem, ale to je tak vše.Přeji hodně úspěchu při procvičování a hezký den.Dana

Niky (St, 3. 4. 2013 - 19:04)

Máš pravdu haness, na plese jsem nikdy nebyla, já na tyhle společenský akce nejsem, takže nevím jak to tam chodí. To je hodně bolestivej úraz, když ti spadnul na nohu kluk se 120ti kily, tak hlavně ať se ti noha dobře zahojí.

Haness (St, 3. 4. 2013 - 18:04)

Daně...Ahoj Danuš, koukal jsem na ty stránky a je tam dost cviků, děkuji za inspiraci. Ty už máš vytaženej šroub co je fixační???, nebo žádný nemáš??? Protože je tam polovina cviků co nesmíš cvičit, když máš ten šroub v noze. Napiš Ahoj Honza p.s. Bude líp Uvidíš :)

Haness (St, 3. 4. 2013 - 08:04)

Ahoj Niky, Je to velmi snadné,stačí mít dost známích a jen tak,o přestávce, postávat v hloučku lidí v přísálí našeho KD a nevěnovat pozornost lidem okolo sebe. Pár Tanečníků se připilo a pak Spadlo mezi lidi, následoval Dominový Efekt a zhodili i hlouček lidiček vedle nás A ti spadly na náš Hlouček.Já a kámoš jsme byli otočení Zády tudíž, nepřipraveni. No Kamarád si narazil Ruku a žebra a Na mně Skončil Klučina Co má 120 kg a pod ním Byl Můj Kotník. Vcelku Rychlý úraz. A komu chceš nadat??? Nikomu, to nejde náhoda, Bohužel! Moje blbost, Měl jsem sledovat co se kolem mně děje. A co jsi vyváděla ty??? Na plese jsi asi nebyla :):):) že jo ??????

Dana (Út, 2. 4. 2013 - 09:04)

Daně a Janě K. Ten...Dobrý den všem stejně postiženým,kdo by měl zájem, našla jsem na netu tyto stránky:http://www.ortopedie-traumatologie.cz/Rehabilitace-hlezenneho-kloubu.Zkouším podle nich cvičit, celkem to jde. Jen to cvičení v poledne je horší, protože oblast kotníků do poledne oteče a tak to jde ztuha.Lepší je cvičení po ránu, když noha není oteklá a pak večer, když už jsem v klidu. Já dle praktické lékařky ven nemůžu, nedoporučila mi vycházky, takže musím sedět doma na zadku a maximálně o francouzských holích chodit po bytě. Máme sice RD, ale bydlíme v patře, kde máme hodně prudkých schodů a já si po nich netroufám. Pokud jedu na kontrolu, lezu po schodech po zadku. Přeji všem brzké uzdravení, i když to bude asi běh na dlouhou trať (tedy spíš lezení, alespoň pro mě). Krásný den, už aby se oteplilo.

Niky (Po, 1. 4. 2013 - 18:04)

Ahoj všem 23.2. Jsem si...No prosim tě, jak sis mohl na plese zlomit nohu? Co jsi dělal haness?

Haness (Po, 1. 4. 2013 - 15:04)

Ahoj v žádném případě...Daně a Janě K. Ten Příspěvek víše.....

Haness (Po, 1. 4. 2013 - 15:04)

Ahoj všem,včera mi...Ahoj v žádném případě na tu nohu nesmíš šlápnout, ten dlouhej šroub by prasknul a můžeš jít znova na operaci, ale to už není taková pohoda jak ta první, protože ten šroub po zlomení musí vysekat a navíc se ti můžou všechny kosti pohnout v te dlaze a to je špatně. Tím šroubem co je skrz kotníky je vymezena šířka kotníku, aby kloub co je v noze byl ve správné poloze a správné šířce oproti těm částem kotníku co drží dlahy a šrouby. Pokud tato poloha nebude tak jak má být, bude tě to při každém kroku bolet. Tak opatrně :) H

haness (Po, 1. 4. 2013 - 15:04)

Ahoj všem 23.2. Jsem si vyrazil na ples, moc jsem si nezatancoval a už jsem čekal na Sanitku. Samozřejmně to moc bolelo a čekat víc než hodinu a půl, se nedalo bez nějakého tlumení bolesti. Ještě, že mám takové kamarády co mě zásobovali Skotskou. Nakonec jsem se dočkal a ti co mě opatrovali,mě i naložili do Sanitky. Cesta do nemocnice v pohodě, a už to ani moc nebolelo.Alkohol dělá svoje.V nemocnici Jsem čekal, že mi dají sádru a alou domú, ale řekli, že se to musí operovat a že tam zůstanu.Prý zlomené oba kotníky a lítková kost plus potrhané vazy atd. Super. Byl jsem všoku. Dali mě na pokoj a operace druhý den. Proběhlo to v částečné anestezii, Doktor a Doktorka Slováci, ale Fakt Kapacity. Dělali mi to ve Fakultce Olomouc, Jsem rád,že to bylo tam a s těmi Doktory, protože co jsem tady četl na fóru to je síla. Po operaci jsem pár hodin necítil spodní část těla a operovanou nohu taky ne. Operace končila až v 1.hodinu v noci,měli fakt celý den fofry ,4 podobné operace jako moje a Nějakou autonehodu, plus 2krát přiletěl Vrtulník,měli toho fakt dost, ale Byli fakt skvělí. Dostal jsem kapačky proti bolesti, ale nějak to na mě neučinkuje, tak jsem si vytrpěl jak kůň a nikomu to nepřeju. Vůbec jsem nespal a ráno na RTG mi řekli, že se to povedlo a vypadá to dobře. Mám hned začít pohybovat prstama na noze a snažit se s nimi hýbat pořád. Druhý den mi vytáhli drén a poslali mě domú. Nebylo mi nadvakrát, noha bolela, zabalená do sádrové dlahy, nateklá,ale prý to tak bývá. Doma noha nahoře víš než srdce, bolesti atd. Vydržel jsem. Děnně Fraxiparin injekce do břicha na ředění krve kvůli trombóze. Léky proti bolesti Novalgin. Po 3týdnech mi vyndali stehy, špatně se to hojilo. Po 4 týdnech mi už tu sádrovou dlahu nechtěli nechat, že prý když jim slýbím,že když na to nešlápnu,tak ji mít nemusím. Já je ukecal ať mi ji nechají jen kvůli chození venku, kdybych spadl atd. O.K. dlahu používám jen když se pohybuju o berlích někde venku, nebo jdu na kontrolu. Dneska je měsíc a pár dní po úrazu a noha už skoro nebolí, nešlapu na ni a celý den se s ní snažím pohybovat, ať se co nejdřív může rozhýbat a rozcvičit. Když mám nohu dole ještě pořád zfialoví, ale bolest už není tak cítit. Otok je ještě pořád patrný v oblasti kotníku, ale již je tak poloviční než před tím. Jizvy se hojí a strupy mám již jen na polovině vnějsího kotníku.Tam mám 8šroubů a dlahu jizva 16 stehu, na vnitřním kotníku jeden velkej asi 5cm a nějaky menší šrouby a dlaha. Celý kotník mi prošroubovali jedním dlouhým, který má držet všechny kosti tak,aby se nepohnuly a taky se neuvolnily Stehy na vazech a svalech co jsem si potrhal. Tento šroub se vytahuje cca po 6 týdnech a provádí se to v lokální anestezii a trvá to do půl hodiny, pokud nejsou komplikace pustí vás hned domů. Jizva je malá asi 2 stehy.Já jdu 11.4. na tento zákrok. Myslím, že to bude v pohodě. Paní doktorka co mi dělala operaci mi řekla ,že potom začnu chodit na Rehabky a co nejdřív se budu snažit chodit. Doufám, že se co nejdřív vrátím zpátky do práce, protože jsem OSVČ a nemám ani neschopenku ani nemocenskou. Úspory se tenčí a tak se musím co nejdřív uzdravit a začít makat. Lidičky hlavu vzhůru a hlavně myslet pozitivně jde to všechno lépe zvládnout. Jo na ředění krve mi po spotřebování 30 ks injekcí Fraxiparinu dali prášky Anopyrin 100mg Celkem 60 tablet, beru každý den 1 ráno. Nohu si občas leduju v místě otoku, koupu v heřmánku a natírám Kostivalovým masážním gelem, ale ne na jizvy. Na jizvy používám Calcium Pantothenicum , to mi prodaly v lékárně. Nohu normálně koupu ve sprše ve vlažnější vodě,ale ne moc dlouho. To je zatím všechno, tak všem přeji Úspěšné uzdravování. Zase se ozvu. Spozdravem Honza-Haness

JanaK (Pá, 29. 3. 2013 - 13:03)

Ahoj všem,včera mi...ahoj Dani, tak my to mame dost podobne. Tiež zlomený vonkajsi a vnutorny clenok 22.2.(8 + 2 sroby). Na kontrolu idem teraz v utorok 2.4. Takze ti to dali len dolu a dalsie 3. tyzdne nezatazovat? Ach jaj, to caka teda aj mna a to som si myslela, ze mi uz dovolia zatazovat. No uvidim, hlavne nech si to uz mozem trochu masirovat a precvicovat. Treba asi nato dost pomaly a trpezlivo...Aj ja prajem vsetkym krasnu Velku Noc :)

Dana (Pá, 29. 3. 2013 - 12:03)

Ahoj všem,včera mi sundali sádrovou dlahu (zlomený vnitřní a vnější kotník 6+2 šrouby),ještě ale nesmím nohu zatěžovat. Mám se snažit nohu trochu procvičovat. Jizvy si mám mazat, nejlépe sádlem. Za tři týdny jdu na další rtg., a kontrolu. Přeji všem krásné Velikonoce.

haness (St, 27. 3. 2013 - 01:03)

Ale dneska už jdu spát, je pozdě, zítra sem hodím svůj příběh, ať jste trochu v obraze.Přeji všem dobrou noc. H

Reklama

Přidat komentář