Reklama

Těhotenství po čtyřicítce

Lenka (Čt, 30. 4. 2009 - 11:04)

Před časem jsem navstivila tuto diskusi.Bylo to v dobe,kdy jsem se sama rozhodovala,zda mit dite ve 41 letech,ci nikoliv.Rozhodla jsem se tak,jak jsem se rozhodla.A bylo to moc těžké rozhodnutí.Ještě teď jsem psychicky celkem špatně na tom při pohledu do kočárku.Ale pak se podívám na své pubertální děti,a vím, že bych další pubertu skoro v 60-ti letech neunesla.Je rozdíl mít puberťáka ve 40 letech nebo v 60-ti letech.

zlatus (St, 29. 4. 2009 - 09:04)

je mi 34 dala bych za miminko nevim co kdybych ho mela pred mesicem mi prisli na hypofunkci stitne zlazy proto se mi pry nepovedlo otehotnet zavidim maminkam s kocarky ale preju jim to

.1189268784.124 (Út, 28. 4. 2009 - 21:04)

Ale ano, lékaři pomohou s těhotenstvím, ale co budeš dělat s artrózou potom, to člověku neporadí nikdo a růst dítěte v těle, to je na úbytek kosti pěkná garda. To potom lékaři řeknou - to je normální a žij jak chceš.

Návštěvník (Út, 28. 4. 2009 - 21:04)

No pořádně to zvaž, protože nosit dítě s artrozou kyčle - v těhotenství i po něm a v přechodu s bolestivou kyčlí za ním ještě běhat - a to tedy úbytkem estrogenů v přechodu přijdou pořádné změny na kosti i bez těhotenství, které tě tady o pořádnou dávku vápníku z kostí připraví - nemysli, že dítě roste jen z toho, co sníš - to by se nechodilo povinně k zubaři. A znám i spolužačku, co s vysokým tlakem proležela v nemocnici celý půlrok - to také nejsou pěkné vyhlídky - nějak to utlačuje placentu.

dana (Út, 28. 4. 2009 - 16:04)

Já měla taky vysoký tlak, brala jsem léky a chodila na častější kontroly a vše bylo v pohodě, horší je to s tou artrozou, ale pokud by si moc nepřibrala...to je opravdu na zvážení lékařem

erika (Út, 28. 4. 2009 - 12:04)

Saso jestli si to miminko opravdu prejes,tak jdi do toho moc ti to preju ale stejne ti lekar musi poradit,ja jsem to taky konzultovala s lekarem,vysoky tlak neni moc dobry ani pro tebe ani pro miminko,ale nicehe se neboj lekar ti poradi drz se

Terka (Po, 27. 4. 2009 - 23:04)

No právě... Vtip je v tom, že vždycky to hned nejde. A pak je každá ženská šťastná,když se to ve čtyřiceti podaří! Není to vždycky schválně. Tak proč do nich rejt?

Daniela (Po, 27. 4. 2009 - 23:04)

Sašo, jestli o to dítě stojíš, tak proč ne? ( Co já bych za to dala...)
Samozřejmě se poraď s doktorem... Držím palce!

michala (Po, 27. 4. 2009 - 20:04)

Saso to zalezi jenom na tobe a musis se poradit s lekarem jak to vidi on,musis vedet sama jak se citis a jestli tehotenstvi zvladnes,jak tady psala Erika tak se tehotenstvi po 40letech da zvladnout ale ona tady nepsala o zadnych zdravotnich problemech ale dnes jsou na vsechno dobre leky bez vedlejsich ucinku a neublizi miminku drzim pesti a dej vedet jak to dopadlo

saša (Po, 27. 4. 2009 - 07:04)

ahoj,je mi 41 let a právě jsem zjistila že jsem těhotná.vůbec nevím co mám dělat,jak se rozhodnout.mám vysoký tlak a počáteční artrozu kyč.klobu,mám strach a nevím co stím.

Lucie (St, 22. 4. 2009 - 13:04)

mohla by sem napsat nejaka starsi rodicka po 40 letech jaky mela tehotenstvi a porod? diky

m (Čt, 9. 4. 2009 - 20:04)

vitaminy jsem brala kyselinu listovou do 3mesicu tehotenstvi potom Vitamarin ten beru i pri kojeni a pak jsem chodila jen na cukr a ke konci kazdy tyden na kontrolu ale to chodi i mladsi jinak nic vic pokud je cukrovka tak se chodi od 28tydne kazdy treti tyden na krev a na ultrazvuk jestli miminko moc neroste a vic nic preju pekny porod a zdrave miminko a vam take zdravy

Marie (Čt, 9. 4. 2009 - 16:04)

Daně
tak první bylo vyšetření plodové vody na genetické klinice /doporučení nějakých vitaménů,už bohužel nevím název/,vyšetření
na dětské interně/prostě přes břicho,nějak prohlédli srdíčko malé a také ,zda nebudu mít těh.cukrovku /starší matky snad mají k tomu větší sklon/.Skoda ,že se tyto vyšetření nedělají při každém těhotenství.

M. (Čt, 9. 4. 2009 - 12:04)

Vidím víc výhod v mladším rodičovství, ale ne vždy je to možné z různých důvodů. A také se změnila doba, není nakloněna mít děti záhy. Lidé si pořizují děti později a po zralém uvážení, ale rodina se daří udržet paradoxně a bohužel ještě méně. To je podle mého škoda, pro děti je výhoda vyrůstat v úplné rodině s oběma rodiči.

Nelze dospět k jednomu nejlepšímu řešení, kdy a jak mít děti. Příroda je stále mocnější než lidé. Hlavně že se nám děti rodí. Není tak podstatné, kolik nám při tom je. Po čtyřicítce je vždy víc rizik. A ten věk je vždy vidět, ať si namlouvá kdo chce co chce, ale to není podstatné. Zdraví je důležité. Zdravotní stav se s pokročilejším věkem málokdy výrazně zlepšuje (to není obvinění ale fakt - pro ty, co nechápou). Zbytek je na jednotlivé ženě.
Starší maminky mi v nejmenším nevadí jako mi nevadí příliš mladé nedospělé maminky. Vadí mi jen omezené názory a omezení lidé a je jedno, kolik jim zrovna je a kdy se rozhodli pro děti (kdy se jim děti podařilo zplodit).

erika - možná jsi myslela jinak, co jsi napsala. V mém obviňování a urážky nehledej. Byla to reakce na tvůj text.

Danka (Čt, 9. 4. 2009 - 12:04)

Mohl by mi někdo se zkušenostmi z pozdního těhotenství napsat,jaká veškerá vyšetření jste absolvovaly? Kromě plodové vody ještě jaká další? Je mi 36 a bojím se samozřejmě postižení a vrozených vad,chtěla bych udělat maximum co je v mých silách.
Taky prosím jestli můžete poradit ohledně stravy,hlavně co se vůbec nesmí nebo co se má brát za vitamíny. Vím,že dobrá je kyselina listová a vitamín E. Budu moc vděčná za rady. Děkuji mockrát

Linda (Čt, 9. 4. 2009 - 12:04)

Eriko (veroniko, gabino, anno, simono...) ale tady přece nikdo starší matky neuráží! Nikdo je z ničeho neobviňuje, jen se snažíme si sdělit své názory, to je všechno. Přece není nutné si nadávat a vnucovat svůj pohled na věc, ne?

erika (Čt, 9. 4. 2009 - 11:04)

jaky ja mam jednostrany pohled to tedy nevim to ze zeny zavidi a nemaji co delat mi rikaji sami to jsem si to nevymyslela ja to by me ani nenapadlo a odsuzovat mlade matky to jsem taky nepsala preci dobre vim ze nejlepsi vek na dite je 20az25let ale ja jsem chtela znat jenom nazor matek co odrodili v pokrocilejsim veku a ne cist takoe hloupe obvineni nikomu pozdni tehotenstvi nevnucuji ale toto je clanek o tehotenstvi po ctyricatem roce kdo to nepochopil at si odepisuje na stranky tehotenstvy ve 20letech a nemusi tady zneprijemnovat radost a rozhodnuti starsich zen ja taky nikoho neurazim ale bydlim ve meste kde vidim taky ruzne pribehy

Linda (Čt, 9. 4. 2009 - 11:04)

Ano, tak to je, souhlas s oběma příspěvky nade mnou, M. i pro každého... Na mém školním srazu se spolužáky z gymnázia to bylo podobné. Já jsem měla dítko první, po mě následovaly (i) další. Takže jsme se setkali jak rodiče dospělých, tak rodiče mrňousů. Vnoučata ještě nemá nikdo :-) A bylo to hodně podobné. Jsou tam, i když spíše muži, rodiče hodně malých dětí, jsou tam svobodní, bezdětní... Od každého něco. Všichni však kupodivu vypadají docela dobře a zachovale, určitě záleží i na životním stylu. Samozřejmě někteří pánové již přišli o své bujné kštice a některé dámy o krásnou figuru, ale to je normální. Také jsem neshledala velký rozdíl mezi rodiči dospělých a malých dětí. Stejně se tady na diskusi nedá dobrat nějakého výsledku, takže za sebe znovu opakuju, že: ano, je to každého věc, kdy si děti pořídí, musím však počítat s jistými problémy v každém věku, a podle mého názoru, který, znovu opakuji, nikomu nenutím, je lépe jde-li to zamlada, samo, spontánně. Prostě v tom přirozeném věku pro mateřství. Pokud to někdo cítí jinak, jeho věc.

Pro každého je (Čt, 9. 4. 2009 - 11:04)

Někdo má děti dospělé, někdo skoro, a někdo jim teprve dává pleny.:) Žádná přímá úměra mezi věkem dětí a vzhledem, aktivitou a životním stylem rodičů není. Aktivity, zájmy a vzhled se spíš odvíjí od dobrého místa nebo prosperující firmy a trochu podle místa bydliště.
Několik příkladů:
1. - žena VŠ žijící v zahraničí asi 20 let s jedním mužem. První sotva dvouleté dítě, dřív se těhotenství nepodařilo.
2.- žena VŠ pracující pro vládu a na ministersterstvu zahr. věcí, která zase dlouho nemohla sehnat partnera, neměla ve čtyřiceti problém otěhotnět. Také asi dvouleté dítě. Má pocit, že ji dítě omladilo. Jsem zvědavá, jestli jí ten pocit vydrží.
3.- žena VŠ, dvě dcerky 10 a 5 let. Pětiletá říká mamince, že je hrozně stará. Zní to legračně a nikdo neví, jak na to dítě přišlo. Jsem zvědavá, co bude říkat slečna za pár let.
4.- muž VŠ žijící přes 15 let s manželkou, několik let neúspěšných pokusů o umělé oplodnění a vyhozených 250 tis. Pak dostali k adopci 2měsíčního chlapce. Jsou poměrně spokojená rodina, štěstí jim jen trochu kazí vyhlídky do chlapcovi dospělosti, má nějakou autistickou vadu.
5., 6., 7.- svobodní bezdětní mládenci. Jsem zvědavá, jestli za dalších 20 let budou stále svobodní a bezdětní nebo začnou konečně vodit děti do školek a škol.
Podle tohoto vzorku mi nevyšlo, že by starší rodiče byli mladší duchem nebo názory nebo pokrokovější, většina spíš na rodiče malých dětí nevypadá, i přes dobrou životní úrověň. Takže ať se každý řídí podle sebe, jak mu vyhovuje a jak mu příroda dovolí.;)

M. (Čt, 9. 4. 2009 - 11:04)

dana - podobně jako Linda. Odpovídala na hodně jednostranný pohled Eriky, kterou evidentně zajímají především její děti, plození a výchova. Je jí to přáno, když je tak spokojená a šťastná a její rodina také. Ovšem s jejími nesmysly, že jí ostatní děti závidí, mají chudinky starýho v hospodě a musí tím pádem čumět na bednu, že jsou pohodlné a mladé matky zase nezodpovědné a jak odkládají děti do děcáků, nemůžu souhlasit.
Beru, že je šťastná a myslí si, že to dělá nejlépe, ale každému by to tak nevyhovovalo. Pro mne jsou její názory podobně omezené jako pro Lindu.

Reklama

Přidat komentář