Reklama

Operace trhliny v konečníku

Zdeni (Čt, 25. 6. 2009 - 21:06)

Ahoj Jardo, také jsem se léčila mastičkami, sedacími koupelemi, klystýry. Výsledkem bylo, že moje potíže byly čím dál větší. Nyní jsem 4 měsíce po operaci (hemoroidy a trhlina) a jsem šťastná, že jsem na operaci šla. Ta bolest byla snesitelná, dávali mi injekce Dolzin plus ještě nějaké kapačky.

Zdeni (Čt, 25. 6. 2009 - 21:06)

Dávám ti plně za pravdu, měla jsem stejné problémy, nyní jsem 4 měsíce po operaci (epidural) a jsem ŠŤASTNÁ, že jsem se na ni odhodlala. Nyní jsem bez problémů. Doporučuji všem, kteří váhají, sama jsem měla jít dříve. Po pravdě - nejhorší byla ta první noc, ale druhý den ráno už bylo o moc lépe - pomáhaly vlažné sprchy. Jak popisuješ ve svém příspěvku, nejhorší bylo vyprázdnit se na wc. Doporučuji všem kdo máte tyto problémy, odhoďte stud a jděte k lékaři.

Eva (Čt, 25. 6. 2009 - 14:06)

Ahoj Katko, přístup doktora byl v pořádku doktoři byly fain tak by mě zajímalo jak to dělali tobě? Přeci jen už je to 6 let co jsem byla na operaci a možna je nyní jiný postup. Já začala samozčejně klystýren celý den dokud nešla naprosto čistá voda potom hrozná olejovka nebo co to bylo (injekce), úplná narkoza pak mě nemohli vzbudit a dusila jsem se hlenama a ani ten jejich odsavač mi nepomohl nakonec me teda odhlenili a nastal převoz na pokoj to jsem skoro celej den prospala a pak zjistila že mám v zadku 10cm trubicku s obvazem(drén) a konec trubičky jsem měla přišitý sichrhajskouu nebo co to bylo k vnitřním stehnum aby mi nevypadla ... no vnitřní bolesti byly hrozné. Nyní se mi znovu opakuje stejný problém jaký uvadíš ty nemužu už jít ani na záchod páč tou dirkou nejde skoro nic ven. Napiš mi prosím jaky postup operace byl u tebe jo a já byla v Brně ve Vojenské nemocnici..OPRAVDU TOHLE NENÍ ŽIVOT!!

Petra (Čt, 25. 6. 2009 - 14:06)

ahojky, já bych taky operaci úplně nezatracovala. protože vím že některým oopravdu pomohla. myslím že hodně záleží na pooperační stavu, jakou máte stolici. pokud je zácpa, tak to jde na novo. Můj dr. mě posílá na operaci už po třetí, říká že jiné řešení není..musím říct že první operace byla v poho. po te druhé mi taky zůstaly jizvy. bolesti po operaci jsou hodně velké to teda jo, když vzpomenu, ale člověk to musí asi nějak přetrpět no... já mám příjemného doktora tak aspon tak. no a doufám že po 3 to vyjde. Jinak ikdyž je to taková blbost, tak na člověk myslím denodenně. ono se to vždycky samo ozve :-( ale myslím že v mnoha případech je operace poslední nadějí. Já si ještě užiju prázdnin a pak se na to zase vrhnu. ted se s tím dá žít, pokud si hlídám jídlo. ale mastičky a čípky vyléčí jen drobné trhlinky. Jinak si myslím že jsou dobré ty dilatátory, když se hodně navlhčí a jde se na to pomalu, tak to tak nebolí, nejlepší je, když si to člověk dělá sám podle svých možností. jsem aspon vděčná za to, že jsem měla štěstí na doktory. je mi taky 25 a bojím se taky těhotenství.. ale budem to muset risknout..:-)

Katka (Čt, 25. 6. 2009 - 11:06)

Jo a na operaci jsem byla v únoru 2007, tedy měsíc po tom, co jsem založila tuhle diskuzi. Bylo to z nouze, protože tehdy jsem žádné info nemohla nikde sehnat.

Katka (Čt, 25. 6. 2009 - 11:06)

Evo, mrzí mě, že máš takové hrozné zkušenosti s operací. Ale jak píše Jarda, hodně je to o přístupu a o doktorech. Některý tě vyšetří tak jemně, jak to jen jde, druhý absolutně necitlivě.
Já měla štěstí. Vážně už se mi skoro nechtělo žít. Každý ráno po probuzení jsem měla z nervozity a strachu křeče břicha a když jsem šla na velkou, tak jsem byla strachy zelená a ztuhlá. Vyprazdňování, to byla hrůza jak z hororu. Malinká - strachem a bolestí stažená dírka - kde nešel ani prostrčit čípek. Hovínko se tlačilo ven, ale přes tu bolavou, roztrhanou pididírku to prostě nešlo. Dírka se trhala znovu a víc a víc. Kolikrát jsem řvala bolestí, byla celá zpocená, v záchodě krev. A bolest byla i dlouho po stolici. To vážně nebyl život.
Je navíc třeba ještě oddělit dvě věci, vlastně tři. Ale hemeroidy se léčí jinak. Takže dvě. Samotná trhlina. Děsně bolí, trochu krvácí (nebo hodně). Ale ta druhý věc, která při trhlině být může ale nemusí je to křečovité stažení. Doktor mi vysvětlil, že to je vůlí neovlivnitelné a tak jako někdo má před zkouškami nebo při trémě křeče břicha, tak prostě to je tak s tím svěračem konečníku. U někoho - a to jsem byla já - se tak stáhne (bolestí, strachem, stresem), že ta dírka už skoro není a nejde roztáhnout. To dělá doktor buďto v narkoze - divulze, nebo si to doma děláš dilatátory (kolíky), a taky, když tě doktor prohlídne rektoskopem, tak to je vlastně roztažení a nějakou dobu je úleva, než se to stáhne.
Takže pokud má někdo trhlinu a nemá tu křeč v konečníku, tak se může vysmolit i když s bolestí. Ale pokud k tomu máš i tu křeč, tak je vysmolení tisíckrát horší než porod.

Já měla hodně štěstí na doktora. Asi dva roky jsme to řešili všelijak, ale když viděl jak trpím, tak navrhl operaci. Neříkám, že mě tam někdy nepíchne, ale aspoň se vysmolím, nekrvácím a je mi veseleji.
Ale znovu už po stý opakuju, jak máte někdo chronickou trhlinu (asi víc jak půl roku), sama se vám bez operace nezhojí. Bude třeba nějakou dobu v klídku, pokud budete mít měkkčí stolici a nebudete tlačit, ale bude tam. A bude číhat! :-)
Já na rozdíl od Evy operaci doporučuji. Dělali mi ji při spinálním bloku. Takže asi 6 - 7 hodin po operaci, kdy je prý bolest nejhorší necítíte vůbec nic. Noc byla horší. Ale né horší, než stolice před operací.

Eva (Čt, 25. 6. 2009 - 10:06)

JIrko, mě operace nepomohla a byl to pro mě nejhorší zážitek. Raději to psat ani nebudu nechci tě odradit ale mě to absolutně nepomohlo a operaci já osobně jako řešení nevidím ikdyž jsem si to kdysy myslela....

Eva (Čt, 25. 6. 2009 - 10:06)

Ahoj všem v 18 letech jsem byla na operaci s fisuryma a naivně jsem doufala že operace mi pomůže ani nahodou a ještě mi zůstali škarede jizvy které jsou vidět! Nyní je mi 24 let a už je to nesnesitelné na další operaci jít nechci protoože mi ta první nepomohla. Neznáte někdo léky, masti, čípky které se dají koupit on-line přes internet. Jsem už úplně zoufala.......

Jarda (St, 24. 6. 2009 - 21:06)

Ahoj Jirko, nechtěl jsem nikdy o tomto problému psát, ale Tvůj příspěvek mě k tomu vyprovokoval. Od nového roku mám trhlinu a asi po měsíci vlastních pokusů to vyléčit jsem navštívil líkaře specialistu. Nejen že byl velmi nepříjemný, ale vůbec nedbal, že mám nějakou bolest a při vyšetření suchým prstem mi trhlinu patřičně zvětšil. Sice po vyčetření úleva, ale co bylo potom si asi můžeš domyslet. Navíc mi řekl, že tak jak mi to udělal on, tak si to mám dělat třikrát denně a to po dobu pěti minut. Zíral jsem na něj na jako na blázna. Již jsem k němu nešel.

Z protekce jsem zašel do jiné nemocnice, kde mě vyšetřili, bylo to šetrné a chovali se vlídně. Rozhodnutí bylo mazat, mazat a mazat. Napsali mi mastičku, tubička za 500,-Kč. Vyšlo to tak na desetkrát, chvíli úleva, ale po pěti dnech aplikace žádná úleva. Opět poradna, ani se mi na to nepodíval a dostal jsem radu, mazat, a zase mazat. Mastičky peníze. Za 14 dní znovu poradna a vyšetření. Výsledek obnovená trhlina a tvrzení jsou to hemeroidy. Abych to zkrátil, na poradně pokaždé jiný doktor, nesourodost názorů - trhlina hemeroid. Operaci nedoporučili, prý by to bolelo. Po šesti měsích postupných návštěv, najednou návrh na operaci, když jsem se zeptal, tak mi řekli hemeroidy. Dle mého názoru a prostudování všemožné literatury je to trhlina. Mimo jiné mi nabízeli i dilataci a to přímo rektoskopem o průměru 22 mm. Ze zoufalství jsem to peklo vydržel tři dny, kdy jsem se již odmítl sebepoškozovat. Tolik léčba. Operaci jsem nakonec odmítl, neboť nejednotnost názoru lékařů v jedné velké nemocnici mě vyděsila. Diletanti a nebo se jim do toho nechce, nebo něco jiného. V televgizi firma Prctoklinik nabízela ambulatní léčbu. Na netu jsem našel forům účastníků této léčby. Po investování cca 15 tisíc, výsledek nula. Ztratil jsem úplně důvěru v lékařskou vědu. Nevím co mám dělat, hodnota života nulová. Jsem tedy starší než ty, ale nikdy bych ani ve snu netušil co mě čeká. Z vlastní zkušenosti mi nelépe vyhovuje heřmánková indulona a vepřové sádlo. Neléčí to, ale přichází vždy úleva. Faktu, Mastu, Dobexin a jiné mastičky prostě zezabírají a již mě to stálo mnoho finančních prostředků. Nejlepší před stolicí je malý klystýr s balonkem, sprcha a namazat indulonou. Dále sedací koupele s přesličkou a piju heřmánkový čaj. Dá se s tím žít, ale vždy tak po sedmi až devíti dnech se problém vrátí a začínám znovu. Pokud budeš mít nějakou účinnou metodu i od laika napiš.

Jirka (St, 24. 6. 2009 - 20:06)

Ahoj lidi,
tak to tady ctu...a taky sem musim neco prihodit.Je mi 25let...trhlinou trpim asi 2roky-pred rokem hrozné bolesti-nikdy na to nezapomenu jak to bolelo...a prvotní priznak? vim, že to bude znit divne.,..ale jel jsem se jednou project na kole...cca 4hodky...najednou bum a od te doby se v tom tocim.Byl jsem asi na 4rech butox.injekcich- da se rict , že z nejhorsího me dostaly, ale 30procent je tam trhlinky porad a uz ani uprimne butoxu neveřim.Kazdý den mazu, nepouzivam toaletni papir, jenom sprchu.A porad se toho nemuzu na 100procent zbavit...obtezuje to zivot-a to krute.Kdyz jste na navsteve a chce se Vam na velkou, rikate si ... sakra..ale vzdyt ja si neumeju zadek..tak radsi vydrzite a jdete az doma..nedej boze víkendy -cele , u pratel...to pak se jen honi hlavou, no ale kdyz ja pojedu, kde si umeju zadek?hruza...Tohle me uz opravdu ale opravdu nebavi, divim se , že v dnesním lekařství na to "nic" neni...Uz si rikam- chces s tim zit celej zivot? nebo zkusit operaci? uprimne - co me od operace odrazuje je asi ta bolest, jestli bude taková jako pred rokem po butoxu...to byl horor...ale uz to musim nejak resit...tohle se fakt neda..to neni pravej zivot...zavidim lidem napr. v praci, kdyz reknou - vim ze to bude znit divne-ale reknou jdu na velkou.A tim to pro ne hasne...ja si tak rikam, paneboze ani nevite jak Vam zavidim , že nemusite vubec nic řešit...proste a jen..jdu na velkou.Masti , cipky , butox...to vse je jen prodluzovani " trápení"...uz jsem se rozhodl a tento tyden zajdu za doktorem, at me posle na chirurgii a nejak se chci domluvit, prtože tohle se fakt neda...asi taky az nekdy v zari , at mam klid a uziju si alespon leto..nekdy 2dny klid- a to je tak bomba pocit...kdyz si rikate..ty jo..sakra..to je tak super den!! nic neboli..netlaci...parada...ale kdyz to zacne bolet..bum a psych.v haji.... Uz mi z te trhliny asi hrabe...ne asi ale urcite...takze davam za pravdu..Musi se to resit...preci s tim nemuzem zit celej zivot...a v 60letech...tak kam jsem si dal tu mast... blbost.... Musi se to resit...i za cenu operace...prominte, ze zde pisu, mozna to nekoho nezajima mozna jo...ale myslim ze pocity pri tomto onemocneni mame skoro vsichni stejny...mejte se hezky..urcite jeste napisu...

Co nechápete? (St, 24. 6. 2009 - 10:06)

Před deseti dny jí udělali ligaturu a včera operovali trhlinu, co je na tom k nepochopení??????

Katka (St, 24. 6. 2009 - 09:06)

Zuzko, taky jsem z tvýho příspěvku jelen. Barronova ligatura (neboli zaškrcení gumičkou) se dělá bez narkozy při vnitřních hemeroidíkách, přesně jak píše Gabča.

Z toho co píšeš mi přijde, že ti před 10 dny dělali ligaci hemeroidů, které nemáš a včera operovali trhlinu v narkoze - ambulantně? Taky nechápu. Ale ať je to jak chce, hlavně že jsi v poho.

Gabča (St, 24. 6. 2009 - 08:06)

Ahoj Zuzko,
musím říct, že moc nejsem moudrá z tvého příspěvku..Píšeš hemeroidy nemám musela se opravit trhlina - Barronova ligatura jak píšeš že ti dělali , je ale podvázání hemeroidálního uzlu gumovým kroužkem- rozhodně u tohoto zákroku nejde o žádnou trhlinu..ale píšeš , že to ti dělali hned a to by bylo před deseti dny ,ale te´d píšeš že jsi dnes po zákroku..nezdá se mi že by ti týden bo ligatuře ještě zpravovali trhlinu,ale asi to špatně chápu..každopádně dobré uzdravení !!!

Zuzka (Út, 23. 6. 2009 - 21:06)

Zdravím všechny!
Jsem dnes od dopoledne po operačním výkonu - akutní řitní trhlina. Léta mám tuhou stolici, spíš zácpu, po porodu ke zhoršení až tak nedošlo, ale asi před 10 dny mě po vyprázdění vyděsila mísa plná krve. Hned jsem jela na chirurgii, kde mi provedli Baronovu ligaturu. Zákrok samotný bolestivý nebyl, ale potom jsem si užila. Každá návštěva WC byla horor. Hemoroidy nemám, opravit se musela jen ta trhlina, která tak krvácela. Operace trvala 15 minut, z narkózy jsem se vzbudila po 30 minutách a byla jsem absolutně fit, nepotřebovala jsem žádné tišící léky, "zadek" mě jen trochu štípal a štípe doteď, ale bolesti nemám. Jsem zvědavá, zda to pomohlo a zda budu konečně chodit na WC, aniž bych se strachovala, jestli neomdlím z bolesti. Takže operaci můžu vřele doporučit, jsem po operaci pár hodin a pohoda. Jen mám strach z první návštěvy WC.... Takže všem nemocným hodně sil a hlavní je, to - ŘEŠIT! Já ani chvíli neváhala, uvidím, jak to bude vypadat za pár dní.

Katka (Út, 23. 6. 2009 - 11:06)

Petro - já jsem vždycky měla zhoršení při menstruaci, prý to tam je dole hodně prokrvené a citlivější.Myslím, že dobře děláš, že na tu operaci jdeš až po prázdninách. Prázdniny nějak přežiješ, ale po tý operaci tě to chvíli bude trochu bolet, tak proč si ty prázdniny kazit. Jo na po spinálu jsem skutečně pila brčkem. Měla jsem takovej strach z tý bolesti hlavy, že jsem ji ani trošku nenazdvihla. Ležela jsem jako prkno a divila jsem se, že mě nic nebolí. Divila jsem se ale jen do večera :-)

Gabči zkus ty prázdniny nějak zvládnout a do září vydržet. Jinak těhotenství a zejména porod tyhle problémy fakt trochu zhoršuje. Ale určitě to kvůli tomu neodkládej. Když se budeš opečovávat, těšit na miminko, tak to bude v pohodě, uvidíš.

Hanuli já bych to odložila - teda né tu svatbu :-) ale samozřejmě operaci. Já bych šla až po svatbě. Zažila jsem obojí a asi bych nechtěla 10 dní po operaci jít dceři na svatbu..... no zvaž to.

Jani - já to taky řešila až po mnoha letech, naštěstí dořešila (teda na 97 %), ono dřív to taky bylo jinak, neznala jsem spinál, o operacích konečníku kolovaly zvěsti horší než o hororech, moji tchýni po operaci už navždy ucházely větry bez kontroly atd. Ale je jiná doba. Mně osobně se po operaci úplně změnil život. Neříkám, že je to navždy a úplně na 100%. Třeba teď zrovna si myslím, že tam jednu malinkou mršku mám. Trochu píchne při stolici. Nekrvácí, po kakání už nebolí vůbec. V zrcátku jsem ji sice neviděla ale je malinko cítit. Vím, že kdybych přestala s Aloem, psylliem, dilatováním, promázáváním před ..., pomalinkým kakáním atd. atd. tak bych možná skončila zase na začátku. Naštěstí už dneska vím, co jsem dřív nevěděla. Určitě bych to nenechala dojít do takový hrůzy, v jaký jsem byla.
Taky u vás prší?

Mony (Po, 22. 6. 2009 - 11:06)

Ahoj holky,asi co člověk to názor,já se s tím potýkám taky dlouho,vím že to tam je,ale jak píše Liduš mě stačí taky aby stolice byla řidká a pomáhá mě ta zaječická na večer,menší sklenička....samozřejmě hodně pít,s čímž nemám problém.Jakmile mám tuhší stolici hned mi to tam praskne,a zase kolotoč čípků....snažím se na to nemyslet.
Gabčo,tohle je mi líto,že bys chtěla mít děti,ale bojíš se problémů s konečníkem,proto bys to měla fakt řešit,protože těhotenství ti tlačí na střeva a ti kdo trpí na zácpy,tak těhotenství to může zhoršit,ale samozřejmě jsou přírodní projímadla,které bys v těhotenství brala.Ber laktulozu,střídej se zaječickou dlouhodobě.
Držím vám palečky!!!!

Liduš (Po, 22. 6. 2009 - 09:06)

Zdravím,manžel je 20 let po operaci hemeroidů,nad míru celou dobu spokojen.Moje potíže začali po porodu,před sedmi lety operace z důvodů krvácení,dnes opět trhlina,opět plánovaná operace lékařem.Snažím se předejít operaci,hlavně řídkou stolici,hygiena,mastičky.Opakuji hlavně udržovat řidkou stolici,to jedině řeší můj stav,kompoty,nadmíru pít !!!!!!!!!Co se týká pooperačního stavu,nepříjamný ,ale přechodný,manžel po té úlevě denních problémů se stolicí,by to podstoupil znovu,ale on nemá potřebu,je v tom směru v pořádku.Tak asi záleží na provedení operace a pak samořejmně na životním stylu.Hrůzou bych to nenazvala,dá se to zládnout,jsou horší věci pod sluncem Držte se !!!!!!

Gabča (Po, 22. 6. 2009 - 08:06)

Ahoj Jano,
jak se můžeš dočítat v předešlích příspěvcích , prakticky každá z nás s tím něco dělá a má za sebou i více různých chirurgických zákroků- bohužel né vždy to vede ke zlepšení...
Jinak já vám všem moc závidím, že vám problémy začaly až po dětech - moje noční můra totiž je mít děti..je mi třicet a ráda bych je v dohledné době měla,ale vůbec si to nedovedu představit, když už mám teď takové problémy jak by se to vyhrotilo s těhotenstvím..strašně mě to trápí a pořád na to myslím..no hrůza

Jana (Ne, 21. 6. 2009 - 22:06)

Ahoj děvčata,chápu jak vám je a jak je hrézné s hemeroidy žít.Já mám obdobný problém a to již 40let.Stalo se mi to po porodech a už mi to otravuje celá léta.Sice jsem byla u chirurga,spravil mi vnitřní vřídky a na venkovní mi doporučil operaci.A co myslíte...stále se rozhoduji a mám strach jako vy.Doufám že dostanu odvahu a nechám se toho zbavit,snad se k tomu dokopu a pak třeba napíši jak to dopadlo.Děvčata chtěla bych vám doporučit aby jste s tím něco dělali,protožejste jistě mladé a nechcete se s bolestma potýkat celý život jako já.pa pa

Hanuli (Ne, 21. 6. 2009 - 22:06)

ahojky všem,potřebuju poradit,termín operace s trhlinoumám 9.září a vdávám dceru 19.září,začínám byt nervozní,bojím se,že budu vyřízená na svatbě,když bych doktora ukecala na později,tak na svatbě své nejstarší budu myslet,že jdu do nemocnice,co mám dělat?stihne se to být snesitelné,nemůsím trdlovat,poraďte mi,prosím

Reklama

Přidat komentář