Reklama

Operace trhliny v konečníku

Zdenek (Ne, 10. 5. 2009 - 10:05)

Ahoj Petro, trhlinu mi neseřezávali ani nešili, to se dělá pokud trhlinka trvá roky. V mém případě roztáhli konečník, tím se svěrač povolil z křeče, trhlinu vyčistili a do jejího okolí dali injekce s mesokainem (znecitlivění). Pak ještě něco, co vypadalo jako želatina, kus ze mě vypadl při první koupeli v dubové kůře po operaci. Jinak mast betadine je volně k prodeji a stojí kolem 50 Kč, má dezinfekční a hojivé účinky, ale dost špiní. A doktora neoddaluj, pokud to trvá půl roku a nehojí se to, měl by tě poslat na tu divulzi, jako jsem byl já. Tady jsou tři chirurgické metody léčby chronické trhliny, které se používají - čím komplikovanější a zanedbanější trhlina tím horší zákrok:
1)divulse anu v celkové anestesii

Petra (Ne, 10. 5. 2009 - 09:05)

Zdeňku a ta mastička Betadine je volně na předpis? já se taky psychicky připravuju že mě něco čeká, protože se to moc nelepší, dneska zase horší, dilatování ani moc nešlo, bolelo to. ale nějak to oddaluju, měla jsem mít ted kontrolu ale přeobjednala jsem se za 3 týdny, nějak se mi znovu do toho nechce. ale co nadělám, snad to pomůže.

Petra (Ne, 10. 5. 2009 - 09:05)

Ahoj Zdeňku, taky díky za obsáhlý komentář. to znamená že tobě tu trhlinku nevyřízli ani nešili jo? já měla vždycky stehy.. možná to co dělali tobě je opravdu lepší. já to už ale asi měla ve stavu kdy mi ji vyřízli, měla jsem ji tam tenkrát asi 5 let. Ted ji mám tak půl roku, tak snad s ní půjde udělat i něco jiného.

Zdenek (Pá, 8. 5. 2009 - 07:05)

Ahoj Katko, já měl taky na výběr z celkové i lokální anestezie, ale bál jsem se injekce do páteře a taky jsem se na to nechtěl koukat. Celkovou n. snáším dobře a tahle navíc byla jen dvouhodinová a bolesti po ní byly až večer a jak jsem psal byly snesitelné(a když to říká chlap, ženský to musí vydržet s přehledem ne ? :-)). Být tebou, zase bych zkusil tu operaci, vždyť už víš, do čeho jdeš a teď už to nebude tak hrozné, jak to bylo. Holky, držte se a zatim čaudy

Katka (Pá, 8. 5. 2009 - 07:05)

AHoj Zdenku, jsem po operaci dva roky, taky si ji nemohu vynachválit, ale asi po roce a půl se mi trhlina vrátila (vlastně možná se mi udělala jiná). Operaci na rozdíl od tebe mi dělali v epidurálu. Pichli mi něco do páteře, což jsem ani necítila a pak se mě zeptali, jestli chci být vzhůru nebo si zdřímnout. Protože jsem na průběh operace určitě nebyla zvědavá, tak jsem se nechala přispat. Výhodu epidurálu mi vysvětlili tím, že jednak není tak škodlivá jako narkoza a jednak prvních 6-8 hodin po operaci, kdy to bolí nejvíc tak nic necítíš(mezi narkozou a epidurálem jsem si mohla vybrat). No ať to neprodlužuju - první dny a první kakání jsem neprožívala tak snadno jako ty, ale to je možná tím, že jsem trošku srágorka a bolestínka. Ale divulze mi natolik pomohla, že alespoň stolice mohla ven. Na rozdíl od tebe mi kromě roztažení spravovali trhlinu, která tam byla spoustu let.
Teď při týhle nový trhlince (tu potvůrku vidím v zrcátku, když zatlačím) mám asi půl roku. Chvíli je v klidu (ale je tam) a chvíli bolí jak čert a krvácí. Díky dilatování už není konečník tak křečovitě sevřený, jako před operací, ale zas tak moc uvolněný taky není. Takže bojuju a psychicky se připravuji na to, že mě to asi čeká znovu. Ale pokud to zase pomůže, tak do toho půjdu.
Jo a ta nová trhlina se mi udělala tak, že jsem brala antibiotika a dostala jsem šílenej průjem. Pak to řachlo. A při každé trochu tvrdší stolici to vždycky praskne. Pořád v tom samým místě. Takže samo se to úplně zahojit to asi nemá šanci.

Mony čauky.

Mony (Čt, 7. 5. 2009 - 13:05)

Jujki,Zdeňku díky,tak já počkám jak se to bude vyvíjet dál,budeš hodný když budeš informovat dál:-))A moc to držím palečky ať je to jen a jen lepší!!!!Už tvůj pozitivní přístup léčí:-))

Zdenek (Čt, 7. 5. 2009 - 12:05)

Každopádně, operace (divulze) se vůbec neboj, o nějakém narušení svěrače nemůže být vůbec řeč. Teď mám nevětší obavy jen a jen z toho, aby to pomohlo.

Zdenek (Čt, 7. 5. 2009 - 12:05)

Ahoj Mony o dilatantech vůbec nemluvili,dle mého názoru mi ten konečník v narkóze roztáhli daleko více, než by to šlo za vědomí dilatanem nebo prstem. Ale určitě bych dilatan zkusil, když by mě to trápilo dál. Už jsem byl po operaci podruhý na WC a zatim celkem v klidu, ani nemusim tlačit. Teď to mažu, 3x denně koupu v dubový kůře, dávám bacha na stravu a nesedim. Vzal jsem si od pondělka dovolenou. Lámat chleba se bude až za týden kdy přestanu koupat a najedu na normální stravu, ale jogurt ráno a víc zeleniny budu jíst radši pořád. To ještě dám vědět

Mony (Čt, 7. 5. 2009 - 11:05)

Zdeňku jsem rvní co se ti ozývá a mám z tebe radost a moc díky za takhle obsáhlý komentář!!!Já ji mám asi ze dva roky,a moc se bojím,je fakt,že jak jsem byla u doktora a on se mi tam přes děsnou křeč,a bolest dostal,tak mi povolil asi tu křeč a rázem se mi ulevilo,přešla mě bolest a pak to šlo pár dní fajn....jen asi je to mnou jak se moc na to soustředím,tak stáhnu konečník...a dilatanty ti nedoporučili?Já je asi začnu použivát,je fakt že když si promažu konečník před stolicí,tak i tím blbým prstem se to povolí a jde to ven líp........
Fakt díky za tyhle informace!!!!!!

Zdeněk čerstvě (Čt, 7. 5. 2009 - 07:05)

Ahoj lidi píšu Vám, jak jsem slíbil, po absolvování operace trhliny konečníku. Do nemocnice jsem nastoupil 4.5.09, druhý den mi byl proveden zákrok a 6.5. jsem šel domů. Po absolvování všech běžných předoperačních vyšetření, jsem šel druhý den cca v 11h na sál.Na operačním stole jsem ležel na zádech a nohy mi dali na kozy jako při porodu, akorát jsem na ně musel víc vystrčit zadek.Pak už nevim, protože jsem vytuhl.Po operaci jsem se probral cca ve 12:30 - !! úplně bez bolesti !! A v 15:00 už jsem si došel opatrně, ale v pohodě po svých na malou. Bolesti začaly večer, ale nebyly nijak velké, rozhodně menší než při vyprazdňování s trhlinou. První prdíky přišly také večer, nejdřív jsem se bál, ale pak to přišlo samo a nijak extra to nebolelo. 3. den jsem snídal piškoty, přesnídávku a kakao, bylo to první jídlo po těch dvou dnech - doporučuji nejíst už celý den před dnem operace, nebudou vám pak dělat klystýr. Ale hlavně ten 3.den byl úplně bez bolestí, po snídani mi sundali obvazy, sedl jsem si na 20 min do dubové kůry a po obědě jsem šel domu. A teď vyjádření doktora - trhlina byla krátká, ale dost hluboká, konečník mi v narkóze pořádně roztáhli, povolili křečovitě stažený sval, ránu vyčistili + opich mesokainem, na sále jsem byl cca 15 minut včetně holení okolí konečníku.Dle doktora byl problém, v tom že jsem měl konečník stažený hlavně naproti té trhlině a stolice se tlačila právě přes ní.Ještě doporučení doktora po operaci - jíst stravu co nestaví, týden nesedět, 3 x denně sedací koupel v dubové kůře, mazat mastí Betadine a mastí míchanou kterou jsem užíval před operací a mýt se. První stolice proběhla den po operaci, ale už doma, bál jsem se toho jak čert kříže, ale zbytečně, stolice byla řidší a navíc po té operaci mám konečník tak o 200% průchodnější, takže to bylo úplně bez bolesti. Vím, že ještě nemám vyhráno,ale modlim se a dělám vše pro to aby to tak vydrželo. Možná vše píšu moc podrobně, ale chtěl jsem, aby jste o té operaci měli co nejlepší představu a vůbec se jí nebáli. Paradoxně největší bolest, kterou jsem v nemocnici zažil, byla když mi sundavali obvazy - ty byli totiž přilepeny k mým chlupatým stehnům a zadnici takovou jejich dobře lepící náplastí a ta šla dolu i s ochlupením :-). Takže pokud vás trápí trhlina déle než měsíc, vůbec bych s operací neváhal, nic to není a stojí to za to. Ještě doplním, ptal jsem se doktora kdy se provádí seřezávání okrajů trhlin a šití. A odpověď byla, že se provádí až v krajních případech kdy trhlina tvá roky a běžné divulze opakovaně nepomohou, tkáň v konečníku totiž není moc vhodná k šití, je měkká a stehy se rády skrze ní prořezávají, pak je to ještě horší. Byl jsem hospitalizován v Nemocnici Český Krumlov a nemůžu si stěžovat, skvělí doktoři i sestry. Doufám že tyto zkušenosti budou někomu užitečné, dám vědět za delší dobu po operaci. Mějte se a přeji brzké uzdravení

Hanuli (St, 6. 5. 2009 - 20:05)

můžete mi říct,jestli máte problémy s větry při té trhlině?

Eva (St, 6. 5. 2009 - 16:05)

Tome, jsou to dilatanty, já jsem si je objednávala přes internet, koukni se třeba sem:

http://www.aarskrickova.cz/

Holky, já dilatuju většinou večer, ráno taky nemám moc čas...ikdyž doktor říkal, že je to nejlepší před tím, než se ráno vykakám, párkrát jsem si udělala ráno čas a bylo to samozřejmě lepší, ten konečník se roztáhl a šlo to líp "ven"..

Návštěvník (St, 6. 5. 2009 - 14:05)

dilatanty

Tom (St, 6. 5. 2009 - 14:05)

Ahoj.Je mi 24mám prasklinu.Rád bych vyzkoušel dilataci,je to volně prodejné?Má to nějaký název?

Mony (St, 6. 5. 2009 - 12:05)

Ahoj holky,
Evi,velice zajímavá poznámka s tou světlou pletí,já mám světlou pleť,a v dětství mi valila krev pořád z nosu.Holky já jsem hrozná,já nemám čas na to dilatování,jsem ráda,že ze záchodu vyjdu vítězně,rychle umýt a valit dělat jiné věci,jako nachystat děti...do práce.....teď jsem prodělala nějakou střevní chřipku,tak jsem se bála,ale prošlo to v poho,uf.
Měla jsem teď fofry,tak jsem neměla ani čas myslet na to jak to půjde a šlo to v poho,ale jak se soustředím,a přemýšlím nad tím,tak to rupne,ani nevím jak,mám pocit že stáhnu stresem konečník,a je to.

Gabča (Út, 5. 5. 2009 - 16:05)

Ahoj holky,
Káťo - jsem ráda, že se ti polštářek líbí, já ho opravdu můžu doporučit všem holčinám co musí dlouho vysedávat v práci, já si teď na něj zvykla, ze začátku to bylo divné,ale teď už si to bez něj neumím předtsvit.. je to asi vážně lepší..
JInak na tu kolono teď nespěchám , já si jen myslela, že mě to uklidní , když mi řeknou , že tam nic není a že se mi uleví a všechno se tím trošku zlepší,ale teď to zklidnění přišlo i tak , tak s tím ještě počkám až bude líp..
Jinak holky s těma sliznicema je to jasný, to já mám s tímhle i gynekologický problémy dost často svědění a tak a tam už mi před lety řekly, že mám tu sliznici náchylnou takže to tak je a koutky se mi taky dělají dost často,ale to mi i řekli, že je od chudokrevnosti , na to taky beru takový železný kapky..
Evi jinak já dilatuju a každý den,ale jak říkáš tak tím prstem a to jde dobře jen vzhledem k tomu, že mám ten prstík dost hubený z toho nemám takový pocit, že se to dost roztahuje než by to bylo dilatany ,ale taky jsem někde četla, že to takhle stačí, prostě si nějak na tu umělou hmotu nemůžu zvyknout , není mi to příjemné, jak v tom nemám cit a pořádně nevím kam strkat...
Ale uvidíme, holky s tou psychikou je to vážně zajímavýa,ale opravdu můžu doporučit knihu Tajemství - a tam se píše i o zdraví a to hodně sedí na všechny z nás.. stojí za přečtení PA

Eva (Út, 5. 5. 2009 - 12:05)

Milé spolutrpitelky:-),

Katko, děkuji Ti za ty homeopatika, příští týden zajdu do lékárny a koupím si je. Teď zrovna marodím, tak to by nemělo asi smysl..užívání znám, protože kdysi dávno je braly i moje děti, na nachlazení a pod.

Gabčo, tu dilataci určitě zkus, pokud se bojíš, tak prý stačí i dilatace prstem, v rukavici, namazaný nějakým lubrikantem nebo mastičkou. Ale ty kolíky si pořiď, je to v léčení trhliny dost úspěšná metoda, na netu jsem četla, že asi 80%ní.
Mně někdy jde zavést ten prostřední kolík ( 20 mm ) úplně v pohodě a někdy to dost bolí, jako včera a dneska. Taky záleží asi, jak se přesně "nasměruje", jestli šikmo nebo rovně..Můj doktor říká, abych dilatování brala jako součást hygieny, někdo si čistí zuby dentální nití, tak já mám prý dilatovat:-).Při potížích
denně, jinak stačí 2-3 krát týdně.
Teď jsem několik dní nedilatovala a taky to jde hůř...

Holky, já se při zhoršení vždycky málem psychicky složím...už mě tenhle problém začíná unavovat, mám ho léta, pár let jsem měla relativně klid nebo spíš jsem si těch potíží tolik nevšímala..u mně je ten problém, že jakmile se mi něco "vyskytne", věnuju se tomu asi víc než je zdrávo...to snad není ani hypochondrie, ale nadměrná úzkost nebo jak bych to popsala..tak asi zajdu taky za svým psychologem, jako psala Mony, snad mě dá opět "do kupy", jako před pár lety, kdy jsem se začala léčit s arytmií..tenkrát jsem si říkala, že snad už nic horšího mě nepotká a jak vidím, tak se dokážu vyděsit ze všeho:-(..opravdu je to v mý hlavě, jak říká můj doktor, a záleží jen na mě..no, to já vím všechno, teorii, ale skutečnost je jiná..Kolikrát už dostanu na sebe vztek a říkám si : " Přece se nebude moje nálada řídit mým zadkem!!:-)), tím, jak zrovna bolí nebo nebolí nebo se objeví krev..ale ono je to těžký, když to omezuje v dost věcech..
Tak jsem se trochu tady vypsala ze své nálady....
Mějte se všechny pohodově, ať je nám líp!!!!
Ahojky...

Katka (Út, 5. 5. 2009 - 10:05)

Gabčo - dnes přišel polštářek - super. Vůbec není poznat, že je uvnitř otvor. Už na něm sedím hodinu a pohoda. Já byla zvyklá na nafukovací kruh, ale tohle je příjemnější.

Evo, možná na té citlivosti sliznic něco bude. Mně teď začínají trochu praskat koutky u pusy. Taky jsem přemýšlela, jestli to nemá souvislost.

Homeo, co mi poradil Kulich a mně pomohly byly tyto:
- arnica 9 CH (hojení) 4 x denně 5 kuliček každý den, později, až je to lepší tak 4 x denně 5 kuličik 1 - 2 x týdně

- sepia 30 CH (uvolnění) 1 - 2 x týdně 5 kuliček

- nux vomica 9 CH (kakání) 1 x denně večer 5 kuliček

Pokud náhodou nevíš, tak homeo musí být nejpozději 1/4 hodiny před jídlem nebo nejdřív 1/2 hod. po jídle, mezi sebou aspoň 1/4 hodiny. Nemá být v ústech nic aromatického (kafe, žvýkačka). Nedotýkat rukama a rozpustit v ústech.

Dnes jdu znovu do toho.

Gabčo na kolono nespěchej. Mně poslal doktor až skoro rok po operaci, až to bylo dobrý. A navíc říkal, že kolonoskopie stačí za delší dobu, tam než se vytvoří polyp a z polypu nějakej nádor, tak to prý trvá desetiletí. To je snad jediná pozitivní stránka týhle sviňské nemoci.

Gabča (Út, 5. 5. 2009 - 09:05)

Ahoj,
Péťo - na kolonoskopii jsem teď nebyla - jak můj proktolog tak moje gastreontoložka, která to dělá mi řekli , že to teď necháme, i přes to , že jsem teď hodně krvácela před tím odstraněním hemeroidů a skoro rok jsem měla tyhle problémy- já na kolono byla v roce 2002 a byla v pořádku a vzhledem k tomu mi řekli, že s tím teď počkáme, než se ten konečník trochu vzpamatuje po těch ligacích a až se i ta prasklina zlepší -že by se to tou kolono hrozně zase zrasilo a oba doktoři i přes to, že bych to vyšetření chtěla, protože mám strach mi řekli, že počkáme, tak snad sami vědí a asi bych na to šla až někdy na podzim..s tím , že doufám, že se to teď přes léto všechno zlepší..
Jinak evo taky se s tím nechci smířit, že se budeme muset už na pořád hlídat a taky mi to asi nejvíc vadí s tou dovelou nebo s tím prostě jet kamkoliv mimo domov ..to mě vážně štve, chci když něka jedu si to užít a ne naopak se nervovat jak to tam bude.. Ale uvidíme třeba se to dá do kupy, musím začít dilatovat,ale pořád se mi do toho nechce.. PA

Eva (Po, 4. 5. 2009 - 16:05)

Katko, tak až to najdeš, ty homeopatika, tak sem prosím tě hoď název, děkuju!:-).

Já po čase malinkaté zhoršení, trochu bolí, trochu krve..nedilatovala jsem skoro 14 dní, byla jsem nemocná a možná je to proto..dneska mi tam nešel ani ten prostřední dilatant, tedy nakonec se tam dostal, ale bolelo to.
Holky, napadla mě jedna věc, už mi to říkal i gynekolog..mám hodně světlou pleť i sliznice, gyn. mi kdysi říkal, že tihle lidé mívají více trhliny a praskliny...nekrvácely jste třeba v dětství z nosu? Já občas ano..možná máme opravdu ty sliznice křehčí a snadnějí praskají. Jak si jinak vysvětlit, že můj manžel tlačí, má h....jak kráva, tvrdý a nerupne mu to..ikdyž kdysi dávno měl taky občas na papíru krev, ale v současný době ne. Nemůžu se nějak smířit s tím, že budu do konce života sledovat, co jím, kdy půjdu a kde kadit, jaký to bude...uf...ani kvůli tomu nemůžu na dovču, kde jsou například společný sociálky...

Reklama

Přidat komentář