Reklama

obsedantne kompulzivni porucha

DDR (Pá, 27. 11. 2009 - 15:11)

Poslouchá někdo autogenní trénink a pomáhá?Mně se zdá že ano ale zkouším to teprve měsíc

stanislav (Út, 24. 11. 2009 - 12:11)

Zdravím, asi mám také tuto...Minnie honem utíkej k doktorovi. Já to měl také tak, také jsem si myslel že to překonám, ale to je omyl. Nechci tě strašit, ale sama to nezvládneš. Já mám to samé a vím úplně přesně jak ti je. Je to vysilující. Já šel také k doktorovi pozdě a to byla hrozná chyba.

j (Po, 23. 11. 2009 - 16:11)

znáte někoho vyléčeného z ocd?

lopezz (Ne, 22. 11. 2009 - 23:11)

Tři roky se trápím obsedantně...Co se týká opakovaného kontrolování,zda je vše v pořádku (zda člověk zamčel,vypnul vodu atd.), tak v tomto ohledu se mi osvědčilo provádět kontrolu ve stejném pořadí např. při odchodu z bytu: nejdřív okna,pak voda,pak vypnutý sporák.A dále,co je podstatné,že jakmile příslušnou kontrolu udělám,tedy např. že je zavřené okno v kuchyni,tak nejdu hned dál,ale intenzivně si to uvědomuji,soustředím se na to,alespoň 20 sekund.Na základě toho,co jsem četl, způsobuje tu nejistotu zda něco člověk oppravdu udělal(třeba zavřel okno) nedostatek dopaminu popř. dalších neurotramsmiterů,což způsobuje tu "ztrátu paměti" = udělal jsem to nebo ne.Tím, že si to intenzivně uvědomuji a myslím na to, a neustále si to opakuji (tedy zavřel jsem okno,určitě jsem zavřel okno a znovu), alespoň těch 20 sekund mi umožní jít dál a zkontrolovat další věc v přesnémpořadí a vymotat se z bytu v kratším čase než kdybych se vracel třeba od vchodu z domu to znovu pro jistotu zkontrolovat.

Minnie (Čt, 19. 11. 2009 - 16:11)

Zdravím, asi mám také tuto poruchu. Nejdřív jsem si myslela jen, že jsem divná, ale pak jsem našla tenhle termín a abych řekla pravdu, jsem ráda, že v tom nejsem sama. Mám to tedy asi v nějakém ranném stádiu (ač tím tedy trpím již od sedmi let a dnes je mi 22), ale ono člověku dokáže každodenní půlhodinové kontrolování bytu před odchodem opravdu znepříjemnit život. Když jsem byla malá a musela sama opouštět byt - v tom vidím důvod toho, že tím trpím dodnes. Vše desetkrát zkontrolovat - světla ve všech pokojích, okna, balkony, vše vytáhnout ze zásuvek, kontrolovat svíčky, ač vím, že jsem je nezapalovala třeba týden, plynový sporák, kohoutky, kulmy na vlasy, navíc jsem kuřák, takže pokud si ráno nespočítám před odchodem vajgly v popelníku, tak jsem hotová, že shoří byt..., no a pak přichází na řadu samozřejmě několikanásobné pozamykání dveří. A stejně jsem pak minimálně celé dopoledne nervózní, že jsem něco vypnout zapomněla... Souhlas s tím, že když je člověk v nějaké depresi, tak se to zhoršuje. Jednou za čas, asi když jsem opravdu v dobrém rozpoložení, mi stačí zkontrolovat vše třeba jen jednou jedinkrát a jsem v klidu... Ale po většinu času jsem na tom bídně... A to nemluvím o tom, když musím zamykat pracoviště a opouštět ho jako poslední... Je to děs. Léky nechci, pořád si říkám, že to zvládnu sama, ale už mám nutkání zajít za obvodní, aby mě poslala k nějakému odborníkovi.

markitana (St, 11. 11. 2009 - 17:11)

mužu se zeptat co to je???Stando, na poruchy tohoto typu (neourotické poruchy, jako je deprese,obsedantní myšlení atp.) existuje spec. oddělení v léčebně v Kroměříži.Jedná se o skupinovou terapii a je to velice účinné, možná by to chtělo zkusit.

zaneta m. (St, 11. 11. 2009 - 12:11)

Má někdo terapiii pomocí...mužu se zeptat co to je???

stanislav (Út, 10. 11. 2009 - 15:11)

Tři roky se trápím obsedantně kompulzivní poruchou a konkrétně tím, že při odchodu z práce z domova atd., stále a opakovaně kontroluji zavřená okna, vypínače, uzamknuté dveře.
Přibližně před třemi roky jsem musel z důsledku vyčerpání dvakrát vyhledat pomoc v RIAPS a potom jsem se svěřil do péče lékaře, kde jsem ve stálé péči. Při zahájení léčby mne byl předepsán lék REMOOD z kterého mám stálé potíže a nyní dva měsíce absolvuji Kognitivně-behaviorální terapie, které jako jediné věřím že pomůže.
Můj stav se ale zatím nelepší a začínám se bát, že to lepší nebude nikdy. Takže se posouvám do deprese a tím to je ještě horší.
Jakou zkušenost máte s touho nemocí a její léčbou? Co komu pomohlo a je možné se nemoci zbavit. Všem Vám děkuji za odpovědi.

DDR (Út, 10. 11. 2009 - 15:11)

Má někdo terapiii pomocí autogenního poslechu?

zaneta m. (Po, 9. 11. 2009 - 13:11)

17.9.2009 21:40 - Ajla
Také...AHOJ A CO STE DĚLALI ZA TERAPII A JAKE LEKY SI BRALA???

Stanislav (So, 7. 11. 2009 - 22:11)

Ahojky ano beru léky a můžu...Pro Kopretinku a ostatní.
Jaké léky vám napsala paní doktorka? Já beru už tři roky Remood a vůbec nemám pocit že by mi to pomáhalo. Budu rád za každou radu a doporučení.

pcp (Pá, 6. 11. 2009 - 15:11)

bohužel, ocd je nevylečitelná. dá se jen upravit léky nebo terapií. tolik rady profesorky Seifertové z pcp. když nic nezabírá, doporučuje stimulovat mozek - to někomu pomůže. hodně lidí má prášky na pořád. někdo je na několik let dobrý, ale obvykle u nich žkončí znova po čase v hrozném stavu. prý to je jedna z nejhorších nemocí na léčbu. hodně lidí je v důchodu od mládí. to se týká meho bratra, který s nemocí marodí už patnáct let. měl asi pět odborníků, doktorů, psychologů, dvacet druhů léků a nemoc se ještě zhoršuje. nikdo u nás v rodině to nemá, ale bratrovi nepomohla ani seifertová, ani doc. Praško. Je to hrozná nemoc. a nevíte z čeho vzniká?

Sylvie (Čt, 5. 11. 2009 - 15:11)

pro Zitu
Zito,prosím tě ,ten pan Vaša je léčitel nebo psycholog?Moc by mě to zajímalo,OCD trpím už 8 let.Díky

Zita (Čt, 5. 11. 2009 - 07:11)

Také by mě zajímalo, jestli...17.9.2009 21:40 - Ajla
Také by mě zajímalo, jestli se dá OCD vůbec vyléčit??? Po letech ztrácím naději:-(

Ano, OCD se dá vyléčit. Trpěla jsem tím 5 let. Již rok jsem bez léků i bez potíží. Doporučuji pana Vaše ze Vsetína. Pomohl mi.

spaadi (St, 28. 10. 2009 - 20:10)

Ahoj nebo dobrý den.Našel by se tu někdo,kdo by se se mnou podělil o své zkušenosti s obsedantně kompulzivní poruchou? Je mi 21 a teprve před měsícem jsem našla odvahu se svým problémem něco dělat.Ráda bych si popovídala s někým,kdo touto poruchou také trpí. mail:[email protected]

zaneta m. (Út, 27. 10. 2009 - 22:10)

Ja beru Fevarin a bez leků...mužu se zeptat jak se to zhoršilo a jak dlouho taky tim trpiš a kam stim chodiš psychologovi nebo psychiatrovi???

zaneta m. (Út, 27. 10. 2009 - 22:10)

pro Žanetu
Já léky...vym očem mluvyš něco podobnyho proživam před menstruaci i ja a jake bylinky použivaš a jak dlouho to maš ja sem gravidni takže taky nemužu vše hledat pomoct při tyhle nemoci jed ost těžky a ještě když si mě doktoři přehazujou jak horkej bramor protože si nevi stim rady

zaneta m. (Út, 27. 10. 2009 - 22:10)

pro Žanetu
Já léky...vym očem mluvyš něco podobnyho proživam před menstruaci i ja a jake bylinky použivaš a jak dlouho to maš ja sem gravidni takže taky nemužu vše hledat pomoct při tyhle nemoci jed ost těžky a ještě když si mě doktoři přehazujou jak horkej bramor protože si nevi stim rady

zaneta m. (Út, 27. 10. 2009 - 21:10)

ja sem zkoušela taky par leku a bylo to horši brala sem rorendo ,titicco a apo-sertral a byla to hruza ted neberu leky 2apul roku a je to taky o ničem rozšiřuje se to dal na jiny věci ted mam pul roku problem na dotek je to blby nebyt myho muže tak tady už nejsem chtěla sem kvuli tomu se radši zabit ale snažim ase už kvuli mym dětem ted sem gravidni takžesnažim hledat všude pomoc bez leku abych se stoho dostala jestli je tady někdo kdo vy jak at mi napiše

DDR (Po, 26. 10. 2009 - 19:10)

Ja beru Fevarin a bez leků bych to opravdu nezvádla předtím jsem brala Seropram asi 9 mesíců a bez výsledku bylo mne špatne každý den. Ted chceme s doktorem pomalu léky vysazovat. Tak ve čtvrtek se půjde na první snížení. napíši jak se daří a snad to bude dobré

Reklama

Přidat komentář