Reklama

Panická porucha 2

Radka (Út, 16. 11. 2004 - 07:11)

ahoj, jen tak trochu mimo misu, nebavili jste se o odchytavani novych dusicek, kterym je treba pomahat ? V pondeli Vam napsala Anicka, ale nikdo si ji ani nevsiml a radu nedal :o(Jo, predem se omlouvam, mam depkon den :o(

Karel (Út, 16. 11. 2004 - 00:11)

Dito, jak ti tu alergii zjistili? Delali ti takovy ten test na kuzi?Snad nemas moc briz okolo bydliste. Ani jsem nevedel, ze brizy zacnou uz v lednu neco poustet do vzduchu.

Karel (Út, 16. 11. 2004 - 00:11)

Katcho, jeste jsem neodpovedel na to Noni a rozchodnici. Noni dzus jsem ochutnal, je dobry, ale taky pekne drahy. Vyzivy je v nem dost, tryptofan je tam mozna taky, ale nevim to. Ale asi pomer ceny a ucinku nebude zrovna priznivy a nejlepsi je stejne cerstvy (tj. na Hawaii). Kdo nevi co s penezi, muze vyzkouset. :-). Spirulina a chlorela jsou myslim lepsi posilovace zdravi z hlediska - cena/ucinek.O rozchodnici vim jenom tolik, ze je to adaptogen, tj. pomaha telu dodavat latky pro zlepseni adaptace na stres. Adaptogenu je hodne, pocinaje znamym zensenem, sibirskym zensenem, schizandrou atd. Je jich moc, moje nejoblibenejsi je schizandra, pestuju ji na zahrade. Letos jsem mel prvnich pet bobulek - Cinani ji rikaji Wu Wei Zi - bylina peti chuti - sladka, kysela, horka, slana, trpka. A fakt tam vsechny ty chute v tomhle ovoci jsou. Ale to jsem odbocil. Taky preju vsem jeste bdicim dobrou noc (Evo, jeste jsi taky bdici nespici?).

Dita (Út, 16. 11. 2004 - 00:11)

Karle, zajímavé a připadá mi to logické, hlavně s funkcí střev , myslím, souvisí většina problémů-LT, psych.poruchy, alergie...Já jsem se dnes dověděla, že mám silnou alergii na břízu.Takže ted pohov a od ledna prý začíná pučet, tak já budu zas bečet.

Dita (Út, 16. 11. 2004 - 00:11)

Katcho, já taky škubu, uvnitř i zvenčí.Dotázek na někoho, kdo myslí, že má problém s přibýváním váhy související s braním AD: Mohlo by to být tím, že díky AD se zklidníme , a proto máme chut na jídlo větší, nebo je to ještě nějakou hormonální změnou? Ne že bych furt seděla a pásla se, ale chutě jsou často neovladatelné .Hlavně na sladké, a to jsem dřív byla víc na maso. Tak plánuju změny jídelníčku apod. Jenže sakra jsou zas svátky na krku a pečení...

Karel (Út, 16. 11. 2004 - 00:11)

Katcho, Ajo, presne tak,tryptofan je jedna z osmi (esencialnich) aminokyselin, tj. takovych, ktere si neumi telo vyrobit z tech ostatnich, tj. musime dodavat, aby se mohla vytvorit kompletni bilkovina, a taky serotonin samozrejme. L-tryptofan je pak "levotociva" vyrabena verze a da se koupit, jak rikas. Kdysi jsem ho vyzkousel na sobe, ale pak jsem usoudil, ze je ho dost v nekterych potravinach, tak staci ho jist tam. Serotonin se v tele tvori prave z tryptofanu. Nedavno jsem nekde cetl, ze jen 5 % receptoru serotoninu je v mozku, a 95 % je jich v tenkem strevu. Z toho by mohlo vyplyvat, ze stav tenkeho streva muze byt dulezitejsi pro zvladnuti psychickych symptomu nez stav mozku.AD vlastne zvysuji hladinu serotoninu tak, ze brani odbouravani uz existujiciho, tryptofan je surovina na vyrobu noveho - ale potrebuje k tomu nejake spolupracovniky, jako hlavne vitamin B6, magnezium a dalsi. Dodat tryptofan muze a nemusi pomoct (podle toho, jestli chybi tryptofan, nebo B6, Mg nebo neco jineho).Dobrym zdrojem tryptofanu je z rostlinnych zdroju treba spirulina, a ze zivocisnych asi nejvic ma kureci maso. Banany maji primo nejaky ten serotonin (ale nekdy taky plisne). Dokonce se objevily pripady serotoninoveho syndromu (jak psala Jane, ze to ma z AD) z konzumace desitek bananu denne v Africe. A taky mleko ma tryptofanu celkem dost, ale to ma zase nevyvazeny pomer vapniku a horciku, takze vytvari relativni nedostatek Mg.Dostat tryptofan do hlavy se da tak, ze se pul hodinky po snezeni neceho s tryptofanem sni neco sladkeho, napr. ovoce, med atd. To vytesni ostatni aminokyseliny do svalu a v krvi zbude tryptofan, ktery pak snadno prekroci hematoencefalickou barieru (takova brana nebo filtr toho, co se muze pustit do mozku). Je to celkem slozite, trochu to zjednodusuju.Nekterym lidem prave proto pomaha na usnuti ten stary znamy postup mleko s banany a medem, protoze dostane tryptofan do hlavy. A jinym to zase nepomaha.

Dita (Út, 16. 11. 2004 - 00:11)

Tome, nazdárek- pročpak odvárek?Jen to zkus- básně kus!

Aja (Po, 15. 11. 2004 - 23:11)

Katcho zatím jsem to nevyzkoušela a proto sem to sem nepsala,ale L-tryptofan je myslím aminokyselina ze které se v tlustém střevě tvoří serotonin,a dá se koupit(vím,že například ve zdravé výživě/lékárně v Brně na Veveří),má to být přírodní alternativa AD při nerovnováze serotoninu.Ale proto si taky myslím,že aby to pomohlo musí být ta střeva uklizená,a proto asi taky Karlovi to při té syrové stravě pomohlo,že si vyklidil toxiny ze střev a tvorba serotoninu se nastartovala i bez dodávání tablet Tryptofanu,možná,,já si to jen odvodila,ale ještě jsem syrovou stravu ani L-Tryptofan nevyzkoušela.Bohužel PP má víc příčin a když k tomu má člověk ještě prokazatelné zdrav.potíže,které s PP nesouvisí,je to těžké rozeznat,co může pomoct,ale za pokus to stojí.Ještě jednou Brou noc,jdu do hajan Aja

katcha (Po, 15. 11. 2004 - 23:11)

Samozřejmě, že mě hnáty brnělyyyyyyy.

katcha (Po, 15. 11. 2004 - 23:11)

Pro Jáju: Panická porucha je provázena ataky děsivých nevolností. Nejčastěji dušení, pocit na omdlení, strašná úzkost. Ale i mimo ty nejhorší návaly máme někdy někdo celý den nebo chvilku např. neostré vidění, závratě, mravenčení v končetinách a podobné příznaky simulující neurologické onemocnění. Proto si zřejmě na PP narazila na RS. Abych se přiznala, já svou pouť internetem zahájila také na chatu RS. Protože mě měsíce brněli hnáty. A taky mám velice chutné záškuby všeho svalstva.

katcha (Po, 15. 11. 2004 - 23:11)

Karle, ty náš odborníku na výživu. Nevíš něco o doplňcích stravy: L tryptofan, Noni, rozchodnice růžová? Prý mají pomáhat se zásobováním serotoninem. Že by alternativa k AD?

katcha (Po, 15. 11. 2004 - 23:11)

Pro pána Pana. to teda koukám. Já už začínám z přemíry PPéček zvracet a vy si to užíváte. Mě dnes napadlo jen Panická porucha, chutná hůř než kombucha. Ale jsou tu lepší. ( to proto, že kombuchu občas piju, ale kdybych nevěřila, že je to zdravé, nikdy bych to nepozřela.) Začala jsem papat Neurol, abych se tak nemotala, ale nevím zda je možné, že by mi po něm bylo ještě hůř. Nebyl by lepší Lexaurin? Nemáte s ním někdo zkušenost? K homeopatii. Já dostala už druhý lék na míru, ale ani ťuk. Nejdřív něco z kobry, a teď zase chřestýš. Prý mají hadi obecně dost neurologických potíží. Já taky. Tak asi proto.

Dita (Po, 15. 11. 2004 - 22:11)

Ahojte, dnes jsem šla po asi dvou letech úplně sama k dr. na alergol. testy, odtud nakoupit do supermarketu.Nebyla jsem sice daleko od domu , ale i tak.Manželovi jsem to ted říkala a civěl, jak je to možný...Ale už pár dní mně taky poskakuje srdce-Romano, fujky.Pajko, pěkně psáno pravicí, pochvalu píšu právě právem!Tome, jsem z OL.K těm fíkům, Karle, ani jsem nevěděla, že i fíky mají hodně Mg- v Chorvatsku jsem se jimi cpala, ale pak mi stejně bylo zle z virozy, a tak jsem všedchen případný hořčík z fíku vydala...Mějte se teploučce.

Romana (Po, 15. 11. 2004 - 22:11)

Ahoj Evo, na ten Locren se zkusím zeptat praktický, docela ráda bych se ES zbavila. Já jsem minulý rok v létě na ně dostala Egiloc, jenže mi strašně zpomaloval puls, někdy jsem to sotva dotáhla na 45. A taky jsem celé noci nespala, úplně mi vyřadil spánek, usínala jsem k ránu, v době, kdy se začaly probouzet moje děti, takže jsem ho musela vysadit. Ale když píšeš, žes Locren vzala jen dvakrát a pomohl Ti, tak to zkusím.Dr. Paška jsem neviděla, docela mě to mrzí, kdybych věděla, že bude v TV, určitě bych se dívala.Evi, pozdravuj moc Lucku, mějte se všichni fajn, Romana

Aja (Po, 15. 11. 2004 - 22:11)

Evo,mě ted taky posledních 14 dní přepadají krutý návaly husí kůže,šíleně ledový ruce,nohy a bude hůř,už skoro mrzne.Ale zase si říkám,že ty velký vedra jsou přece jen horší,zahřát se dá,ale zchladit?A to dýchání v tom vedru,díky ne.Kdyby nebyla už ve čtyři v zimě tma,tak sem docela spokojená.JÁJO-co je to PP si myslím můžeš počíst na www.lundbeck.cz anebo na www.zdrava-rodina.cz/med/med898/med898_14.htmDnešní poutníci v panově zajetí.Brou noc všem Aja.

Karel (Po, 15. 11. 2004 - 22:11)

Pajko, pouze polostručně povím: prostě perfektní P-povídání pro potěšení PP i Post-PP perzón, poděkování pro pisatelku.Evo, fíky mají relativně hodně organicky vázaného hořčíku, tak proto jsem o nich psal. Sušené proto, že čerstvé tu sehnat není úplně snadné v některých místech. Některé sušené je lepší omývat, pokud tam není napsáno, že je nestříkali, nesířili apod.

Anička (Po, 15. 11. 2004 - 21:11)

Ahoj lidičky, chodím na váš chat už od června kdy mi byla diagnostikována PP.Průběh klasický,hospitalizace, nic mi nenašli atd. Beru AD v té nejnižší dávce celkem v pohodě, doktor už mi je chce co nejdříve stáhnout. Jenže já na to nemůžu přestat myslet, nevím jak se toho zbavit, občas ,(opravdu jen občas) přijde menší ataka, ale myslím si že to je tím jak na to myslím, mám pocit, že si to přivolávám, nemáte nějakou radu, děláte něco proti tomu?

jindra (Po, 15. 11. 2004 - 20:11)

Po přečtení Pajčina příběhu pociťuju prapodivné pocity,protože právě prožitá panika pokračuje:po potemnělé podlaze přilézá pomalu polohnusný pavouk, propadám panice,protože pán právě pobíhá po přeplněné Praze. Potřebuju překotně pomoct,prosím ,pomozte,pavouk prozatím popolezl,použiju pastičku,plechovkou přikryju pavouka,počkám,pán přijede po půlnoci,pavouka pustí , panika přestane:-)))))).

Jája (Po, 15. 11. 2004 - 20:11)

Ahojky, prosím co je to vlastně ta panická porucha. Jaké má příznaky. V jaké spojitosti je s atakou? Vidím, že si pokecáte,ale nevím o co jde. Dnes jsem to náhodou objevila na roztroušené skleroze.Papa a mějte se hezky.

eva rokytova (Po, 15. 11. 2004 - 20:11)

Teda Pajko - klobouk dolů!Ještě ti tam chybí, že Praško podá první pomoc při panické poruše!!!Marcelo - máme už tady psí kroužek, básnický kroužek, můžem založit i pěvecký: Tom zpívá (křičí) také na křižovatece, Pajka taky obstojně zpívá, ty také+ k tomu si otvíráš okénko... no, přátelé, máme tu veselo... Na tvůj dotaz stran něčeho na uklidnění homeo, ti odpovím homeopaticky: je to individuální, každej člověk je nějaký "homeotyp" a má svůj osobní lék, který by mu měl pomáhat.Lze to u homeopata i natestovat, který ti bude nejvíc ku prospěchu. Obecně platí, že na uklidnění si můžeš koupit Sédatif, ale nejlepší je ten "osobní lék".Tome, fakt to nedoběhlo? Tolik jsem toho napsaly a že to nedošlo - tak to zopáknem!Karle - tys radil, abychom papali fíky a datle??? Jsou pro PP vhodné???Romano - mně dala obvoďačka v létě na ES Locren - fak mi pomohl! Vzala jsem pouze 2 a další už nebyly třeba, protože mi to doopravdy zabralo - zkus se taky poradit...Přátelé, to počasí stojí za... za moc nestojí, je mi furt zima - ale co bych v zimě nechtěla? Tak se mějte, hezkej večer, zpívejte, křičte, hlavně ať ji odženem!!!!Někdo psal, že viděl MUDr. Praška v TV, já to nechytla - ale prej je, děvčata, docela pohledný muž!!!! To by se to možná léčilo, což? No uvidíme, chystám se za Lucií, tak se tam chci zeptat, zdali nevede nějaké PP-kroužky, docela bych to uvítala... Eva R.

Reklama

Přidat komentář