Alergici, pozor na mořské plody!
Osoby, které trpí alergií na pyly a roztoče, mívají alergiemi na potraviny častěji než běžná populace. Často jde o tzv. zkřížené alergie, kdy se u pacienta objeví klinické projevy alergie po kontaktu s jiným alergenem než tím, proti kterému si už vytvořil protilátky, pokud jsou si tyto alergeny svým složením podobné.
K nejčastějším potravinovým alergiím, která může zkazit pobyt u moře pacientům alergickým na roztoče a šváby, patří alergie na korýše. Ta může způsobovat reakce přímo ohrožující život.
"Je-li jedinec alergický na jeden druh korýšů, je 75 procentní pravděpodobnost, že se objeví reakce i na jejich další druhy. Hlavním alergenem korýšů je bílkovina tropomyosin, ktera je odolná vůči teplotě, nízkému pH a trávicím enzymům," vysvětluje MUDr. Ivana Šetinová z imunologického centra společnosti Synlab, provozující v Česku největší síť humánních laboratoří.
Tropomyosiny v různých korýších vykazují vzájemnou podobnost, což vede ke značné zkřížené reakci v rámci korýšů.
Pokud jste tedy alergičtí na roztoče a šváby a chystáte se na dovolenou k moři, vyhněte se raději lahůdkám z "mořských potvor", aby se vaše dny odpočinku neproměnily v noční můru.
Zdroj: Plus
Komentáře