Zdravá lehká letní jídla: Švestkový jahelník
Tento vyvážený moučník z jáhel a švestek patří do české kuchyně od nepaměti. Původně staročeská dobrota byla pro naše předky jedním z tradičních vánočních jídel, na které se používaly sušené švestky. Vy si ho ovšem raději připravte z čerstvých slaďoučkých švestek a využijte přitom i dnes velmi oblíbené ghí, které už rovněž znaly naše babičky.
„Ghí je hodnotný a zdraví prospěšný tuk, který se získává z kravského másla. To se dlouho vaří a postupně se z něj odpaří voda. Pak se odfiltruje, přecedí a získáme čistý a zdravý máselný tuk – ghí. Neobsahuje mléčnou bílkovinu, napomáhá trávení a je plné vitamínů (A, D, E, K) a antioxidantů,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, kde se vyrábí první české přepuštěné máslo ručně a podle tradiční receptury. A protože Andrea sama ráda vaří a peče, připravila pro vás recept na jeden skutečně zdravý mls:
Recept na švestkový jahelník:
Potřebujeme: 200 g suchých jáhel, švestky (podle velikosti pekáčku), 4 vejce, 2 lžíce medu, hrst vyloupaných jader vlašských ořechů, Ghíčko se skořicí a vanilkou
Postup:
1. Jáhly spařte horkou vodou. Vložte je do hrnce, zalijte vodou (asi 0,5 l) a osolte.
2. Zpočátku sbírejte pěnu. Vařte doměkka asi 20 minut.
3. Žloutky, med a ořechy vmíchejte do vychladlých jáhel. Přidejte 2 lžíce skořicového ghíčka.
4. Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do jáhel.
5. Pekáček vymažte ghíčkem, vysypte hrubou moukou a polovinu směsi rozprostřete na dno.
6. Vše poklaďte umytými, rozpůlenými a odpeckovanými švestkami.
7. Navrch navrstvěte zbytek směsi.
8. Zapékejte asi hodinu v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů.
Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Jahelník podávejte teplý, lehce pokapaný medem a politý skořicovým ghíčkem.
Zdroj: ceskeghicko.cz
Komentáře