Reklama

Operace trhliny v konečníku

Petra (So, 10. 10. 2009 - 20:10)

pro Annu: děkuji :-)no já bych se chtěla zeptat jak jsi to měla s narkozou? Dávali ti na výběr jestli celkovou nebo ten epidurál? nebo to doktor určil až na sále sám? A jak se ted cítíš po těch 2 měsících? já mám normálně asi největší strach z té narkozy :-)

Jirka (So, 10. 10. 2009 - 20:10)

Ahoj,

pro Jirku - držíme...Ahoj Gabco, chodim nove na EGK kliniku...www.egk.cz..za panem Jungerinchem nebo tak nejak se to pise...je to primo primař, takze si to najdi na netu, zavolej si tam, objednej na vysetreni konecniku a hotovo..uvidis sama...myslim ze z toho budes mit konecne jinej pocit...z tolika chirurgu je podle meho ten "nejlepsi"....v patek Vam napisu jak se citim...:-)mejte se lidičky...

Anna Petre (So, 10. 10. 2009 - 14:10)

Ahoj,moja povzbuditelka citim s tebou ja som si to prezila a ty a Katka ste ma povzbudzovali,teraz som 2 mesiace po operáci a teba to čaká tak ti držim palce a až chceš niečo vediet tak sa ma pýtaj pá.

lucie (So, 10. 10. 2009 - 12:10)

Ahoj, chci se zeptat kolik stoji dilatator a jakou ma mit velikost. Konkretne na strankach www.aarskrickova.cz maji nekolik sad dilatatoru. Muze mi nekdo zkuseneji poradit? Dekuji moc.

Petra (Pá, 9. 10. 2009 - 11:10)

pro Danu: no já právě podepisovala souhlas s oběma typy narkóz už na předoperačním vyšetření, ale řekla jsem sestře, že chci celkovou. a ona na to, že mi už tam napsala ten epidurál, ale že to pak můžu ještě změnit. Příští pátek jdu na příjem a tam budu sepisovat další věci, tak jim řeknu že chci tu celkovou. Minulý rok jsem vlastně měla být v narkoze celkové. Až na operačním sále přišel doktor a začal upřednostnovat ten epidurál, že celková je pro mě více zátěžová... no tak jsem pak na to kývla a pamatuju se, že jsem podepisovala cosi už na tom sále, ale už to teda nečetla. No nevím, minule mi to přišlo vše takové chaotické, asi proto z toho ted mám takový strach. Ale na druhou stranu mi nemůžou dělat nic co nechci přece..Třeba moje úplně první operace byla super, doktoři i sestry byly fajn, ale o té minulé to nemůžu říct :-( asi záleží na koho člověk narazí. jinak první velkou jsem měla vždycky až doma, pustili mě taky už druhý den. ale byla jsem za to ráda, protože přece jenom to utrpení se snáší doma trochu lépe. Jinak kromě té trhliny tam mám ještě polyp a dr. říkal že jedině operací to může odstranit. tak snad to bude všechno dobré... díky moc za podporu!!! a jak je ted tobě??

Gabča (Pá, 9. 10. 2009 - 09:10)

Ahoj,

pro Jirku - držíme všichni palce,aby ti to dobře dopadlo... Napiš prosím , kde jsi byl v Praze u jakého doktora? Já jsem taky z Prahy chodím k jednomu chirurgovi,ale nějak to pořád není ono odstranil mi tři hemeroidy,ale stav je pořád jednou dolu jednou nahoru.. zrovna příští týden jdu po skoro třech měsících na konrolu tak z toho mám zase hrůzu..ale snad to bude dobré.. letím ještě za 14 dní na dovolenou tak bych chtěla aby to bylo ok.. a nemusela jsem se zase nervovat...

Pavel (Pá, 9. 10. 2009 - 08:10)

ahojky,
pro Pavla: díky za...Pro Petru: já byl jen na odstranění hemeroidů přístrojem Hemeron, což se většinou dělá bez umrtvení. Trhlinka se mi několikrát udělala, ale vždy jsem ji hned začal ošetřovat, a po několika dnech se mi vždy zahojila, vyplachoval jsem odvarem z bylinek a mazal Proctoglyvenolem. Koupil jsem (za nekřesťanský peníz) dilatátory Sapimed (viz www.aarskrickova.cz). Nesmí se to nechat zastarat. Otec byl lékař, já chtěl studovat medicinu, ale nakonec jsem dal přednost elektrotechnice. Kvůli letitým potížím s tlustým střevem, se kterými si nikdo nevěděl rady, jsem zkoušel všechno možné, až se mi to podařilo zkrotit na únosnou míru. Při velmi častém užívání velkých klystýrů může hrozit narušení střevní flóry, což lze kompenzovat užíváním laktobacilů a jogurtů s živou kulturou, jinak se nikde nepíše o tom, že by byly prokázány statistiky významné poruchy. Chronická zácpa je zdravotně mnohem nebezpečnější.
Pro Danu: dobře, že to pomáhá. Také se doporučuje přidávat trochu oleje, nebo dělat klystýrek se 100 až 200 ml teplého sezamového oleje. S bylinkami se opravdu musí opatrně kvůli možné alergii (např. na heřmánek)

Jirka (Čt, 8. 10. 2009 - 23:10)

Ahoj Lidi, tak se taky s Vami musim podelit o zkusenosti.Mel jsem jednu trhlinu smerujici az ven...trhlina byla cca 3-4cm...velmi bolestive....nic nepomahalo tak jsem sel na butox...na 3 dávky...vysledek? porad to nepomohlo mozná jen cca o 30procent.a na ty bolesti po prvni davce opravdu nikdy v zivote nezapomenu...tak jsem si rekl - sakra zkusim jineho doktora...tak jsem prisel za jednim do Prahy a ten mi rika..no vite ja tomu butoxinu neverim,.,,rekl bych ze to jsou vyhozene penize,Taky jsme ho tady pichali ale nic z toho ...no a k vasi trhline..trhlina je hezky zahojena akorad je v ni tzv.chodbicka...takze abych to vysvetlil...trhlina se zahojila zvenci ale uvnitr zustal malinky otvor ktery ji porad zanaší...takze v patek jdu na rezani...v mistnim znecitliveni...pry ji musi rozriznout-takze zacinam tzv. od znovu- a vycistit...mazec..takze penizky do butoxu -jsem vlastne hodil do kanalu...a to me ten pan doktor co mi to pichal rikal ze by mi pichnul jeste jednu..takze asi opet bussiness...no nic...alespon uz nemusim litat az do Usti nad Labem...takze mi ji rozriznou ..vycisti...a prej kdyby to nepomahalo kdyby to nechtelo srust..tak me ji hluboce zmrazi..ano ctete dobre...taky jsem myslel ze se to dela pouze a jen u hemeroidu...a ze prej ta zmrazena tkan odumre a melo by to byt ok....uz abych to mel za sebou...ze pry uz timto zpusobem vylecil hodne pacientu...uz s tim 3roky bojuju...ale rikam si prece jen by to pripadne zmrazeni mohlo pomoct...odumre ta spatná tkan a udela se sama nova bez trhliny...takze uvidime...jinak s Vami vsema kterich se to tyka a maji tyto problemky hodne soucitim...je to hodne velky sousto psychiku....drzim Vam vsem palecky at Vam je lepe a at se toho zbavite...pak Vam jeste budu psat, jak jsem na tom...kazdopadne hned po rezani jedu dom a hned a opravdu dusledne se budu snazit o hygienu-koupele v dub.kure min.3x denne ; ruzne masti-dokud to bude "zivé"...preci jen to opravdu nechci nechat zajit do stadia s kterym jsem bojoval 3 roky..

Dana (Čt, 8. 10. 2009 - 21:10)

ahoj Danuš, budou mi tu...myslim si, ze asi zalezi jak kde co uprednostnuji, mne vylozene chteli dat celkovou narkozu a odrazovali me od epiduralu.Spatne mi nastesti nebylo, byla jsem tam jenom jeden den plus noc, myslim, ze opet jak kde, ale vetsinou max dva dny, podle toho, jak zvladnes prvni "velkou". Kazdopadne preju, at mas trhlinku pryc a at mas pokoj, at se to pekne hoji....jo, jeste ohledne narkozy: rozhodlo se to pred operaci na pokoji, kam za mnou dR prisla se mnou sepsat lejstro. Dali mi kanylu a na sale uz jen zavedli anestetikum, dostala jsem mrakoty a pak cvak a probuzeni o hodku dele.
A ses si opravdu jista, ze uz nechces lecit konzervativne? Preci jen chirurg.zakrok je ta posledni moznost.

Petra (Čt, 8. 10. 2009 - 19:10)

ahoj Danuš, budou mi tu trhlinku vyřezávat a pak šít. Jak jsem byla na předoperačním vyšetření, tak mi tam sestra naspala, že se to bude dělat v tom epidurálu (umrtvení od pasu dolů) a já ji pak říkala, že jsem to špatně snášela, že chci celkovou narkozu, tak mi říkala,že to pak můžu ještě změnit, tak doufám že to půjde. To se asi rozhoduje přímo na sále jakou narkozu ti dají že? záleží asi na doktorovi. Já mu prostě řeknu že chci celkovou, mám z toho epidurálu nějak hrůzu, asi po té minulé zkušenosti. Tak doufám že to půjde změnit. A kdy tě pustili z nemocnice domů? A bylo ti třeba po té narkoze špatně na zvracení nebo tak..? Moje mamka taky jak se probouzela říkala něj. nesmysly že se tam všichni prý smáli :-)

Dana (Čt, 8. 10. 2009 - 14:10)

ahojky,
pro Pavla: díky za...Petre: ja prave byla na celkove narkoze, sice mi delali jen tu divulzi,ale doporucili mi celkovou. Nic hrozneho to nebylo, probudila jsem se asi po hodine, v pohode, jen tlak 90/60 :-) a pripadala jsem si jak po nejake droze, dokonce mi tekly slzy a sestre jsem rikala pry cosi, jako ze jim zavidim jejich praci, ze je super, co delaji a tak. Pravdou je, ze jsem se asi minula povolanim, uz odmala jsem vlastne chtela byt DR., ale ted v dospelosti vidim, ze jedine altern. lecby, ne klasicke.
Cele odpoledne jsem prospala, nic se nemuze jist, jen pit, takze ocista, nic me nebolelo, to jsem se divila, dokonce jsem odmitla leky proti bolesti. Vic lidi ale tvrdi, ze vetsinou to boli, ale to asi, pokud se trhlinka musi vyriznout a sesit. Zalezi Petro, co presne Ti budou delat.

Dana (Čt, 8. 10. 2009 - 14:10)

Pro Danu: na hojení trhlinky...Pavlovi: diky za cenne informace. Vcera jsem cely den sbirala odvahu na klystyr a nakonec ji sebrala dnes. Cetla jsem, ze klystyr s vetsim mnozstvim je dobre delat prvni tyden kazdy den, 2. tyden odben, pak kazdy 3. den a po 4. tydnu jiz jen jednou, ci dvakrat tydne. Dnes jsem opravdu vyplachla strevo celym litrem, sice na dvakrat, ale slo to. Vim, ze asi budete koukat, ale dokonce vlastni moci, cetla jsem, ze moc obsahuje nejvhodnejsi druh soli, ktery nejlepe odboura necistoty. Citron, ci bylinky mohou trochu drazdit.Ale zkusim je take.Mam skvely pocit! Ted budu pokracovat cely tyden. Proc jsem tak nadsena? Trhlinu uz vubec necitim!!Stacil mi na to tyden vyplachu pred stolici a caste mazani a myti konecniku. Jsem tak stastna!

Petra (St, 7. 10. 2009 - 19:10)

Danuš, jinak dneska jsem si zakoupila ten Avenoc, tak to zkusím. Ted jsem v klidovém stavu, ale po operaci to zas přijde..:-) Mně nejvíc co jsem kdy vyzkoušela pomáhá gel z dubové kůry. Myslím že to působí i desinfekčně. Jinak s tou stravou máš naprosto pravdu. Dnes je těžké jíst opravdu zdravě, a lepek je v dnešní době už skoro ve všem.. o dr. Jonášovi jsem slyšela tak dej pak vědět jak jsi pořídila.

Petra (St, 7. 10. 2009 - 19:10)

ahojky,
pro Pavla: díky za tvůj příspěvek, myslím že je na tom hodně pravdy. Akorát o těch klystýrech jsem slyšela, že se nemají používat moc často, že to může narušit střevní rovnováhu. Ale zase to asi působí individuálně. Můžu se zeptat čím se zabýváš?
Pak jsem se ještě tady na diskuzi chtěla zeptat, jestli byl někdo na klasické operaci konečníku pod celkovou narkozou? A jestli se ty bolesti pak daly vydržet? Já se totiž dost bojím toho epidurálu po minulé zkušenosti s tou hlavou a pak tam taky hroší trvalé ochrnutí pokud to doktor nějak špatně píchne. Je to prý sice velmi vzácné, ale to riziko tam je, tak mám strach. Můžu se prý rozhodnout, ale vím že mi dr. bude doporučovat ten epidurál, ale chci klasickou narkozu.

Pavel (St, 7. 10. 2009 - 08:10)

Petre: diky za podporu. Uz...Pro Danu: na hojení trhlinky zkuste od fy Oriflame Tender Care Protecting Balm, obsahuje složku, která podporuje hojení. Také se doporučuje měsíčkový olej nebo mast. Výplachy konečníku také odvarem z měsíčku, při krvácením z kokošky (pozor, ve velkém množství lehce jedovatá). Doporučuje se i tymián nebo mateřídouška a třezalka. Tzn. před odchodem na WC stačí ten půllitr teplé vody, po vyprázdnění několikrát vypláchnout menším množstvím uvedených odvarů (stačí 0,1 L), a pak opatrně osušit na namazat. Je to individuální a každému zabere něco jiného. Zhoršení může dělat i ekzém nebo plísňová infekce, masti na to jsou na předpis. Dále - na zlepšení činnosti střev má výborný vliv aloe (např. od fy Barnys - jsou to 2 půllitrové lahve v krabici), dávka asi 25ml denně, viz návod u toho. Také nějaká mast nebo gel s aloe může pomáhat, i tea tree olej. Proctoglyvenol je také dobrý. Všechny tyhle choroby konečníku má na svědomí nedokonalé vyprázdnění a očištění jen papírem. Ideální je na to bidet.
Větší výplach střev (1 až 2 L vody nebo bylinek) odstraní zbytky potravy, které se při zácpě rozkládají a zanášejí do organismu jedovaté látky. Vliv klystýrů na psychiku je dále ten, že při napouštění vody si má pacient představovat, jak voda vymývá z těla všechno špatné, a při vypouštění, že všechto špatné odchází. S tím spojený pocit náhlého uvolnění působí proti stresu. Chce to určitou představivost a plně se na to soustředit, jogíni si dělají klystýr třeba i každý den, aby dosáhli duševní rovnováhy.
Dále se doporučuje stále udržovat konečník trochu roztažený pomocí dilatátorů (dají se nahradit jakýmkoliv jiným předmětem vhodného tvaru, např. plastovou lékovkou s dosti teplou vodou), podrobnější popis se najde na netu.
Křečovité stažení svěrače mívá na svědomí stres a pod., tady pomáhají antistresové a antidepresové preparáty (Dogmatil, Cipralex a pod.), v lehčích případech čaj z třezalky. Vegetariánům škodí nedostatek živočišných tuků, které mají příznivý vliv na pokožku.

Dana (Út, 6. 10. 2009 - 13:10)

pro Danu: soucítím s tebou....Petre: diky za podporu. Uz verim, ze bude lepe, jeste to neprozivam tak dlouho. Mast Avenoc sezenes v lekarne bez predpisu za 75Kc, znacka Boiron. Nechci to zakriknout, ale co ji beru /od minuleho ctvrtka/ citim se den ode dne lip, skoro zadne bolesti!Ale zrejme je to i vysledek tech vyplachu...
Pavlovi: prosim, jestli muzes, napis sem prosim podrobnejsi info. Mam zakoupeny i irigator na vyplach strev, ale zatim jsem nesebrala odvahu. Verim, ze trhlina je i vysledek nespravne mikroflory streva /kvasinka candida albicans, ktera se premnozi v dusledku lepkove stravy - bohuzel ve dnesni dobe vsichni jime nezdrave, i ti, co si mysli, ze zdrave jedi, viz ja vegetarian, proste jime malo druhu obilovin, a ty, ktere prijimame, jsou zdegenerovane. Lepek lepta streva kazdemu, nejen tem, co jsou jiz alergicti. Vede to k naruseni sliznice a pote protrzeni, je to zrejme slozitejsi proces, nez se strevo jen tak natrhne. Jsem pripravena na to, ze musim zhodnotit nejen jidelnicek, psychiku, ale i mozne neobjevene alergie /mleko, lepek/. a
Dam vedet, jak budou fungovat caje, cekam na ne, ten lecitel, jak jsem o nem psala, je Jonas, toho budete mozna znat...

Pavel (Út, 6. 10. 2009 - 12:10)

Take patrim k tem, co tu...Pro Danu: ten klystýrek je opravdu nejlepší metoda, a hlavně prevence! Kromě toho má i příznivý vliv na psychiku, pokud máte zájem, napíšu víc. Já takhle zlikvidoval pěkně velký hemeroid. Držím palce.

Petra (Út, 6. 10. 2009 - 10:10)

pro Danu: soucítím s tebou. věřím že je to děs, ale neboj, to nejhorší přejde, ono se to zase uklidní. Tvoje trhlina by ještě neměla být chronická, tak snad zaberou ty masti!! Ta Avenoc je dobrá? koupím jí normálně v lékárně? Myslím že psychika dělá taky svoje.. no taky se už dlouho trápím z jednoho vztahu, nějak nejde zapomenout, ale snad se povede.., přeji hodně sil a hlavně se snaž být v klidu, snaž se vypustit ty nervy a žít "tady a ted" v přítomném okamžiku. neohlížet se zpátky a ani do budoucna.

Dana (Po, 5. 10. 2009 - 22:10)

Take patrim k tem, co tu bezradne brouzdaji. Trhlina patri k tomu nejhorsimu, co jsem kdy zazila krom porodu. Mam ji od zacatku zari, bolesti byly strasne, zacala jsem panikarit a nejprv sla k obvodakovi, pak na chiru. DR. me hned posilali na operaci /pozn. mam 4-mesicni baby a plne kojim/, to jsem nechtela, ale bolest byla silena, pri stolici jsem az brecela a dost hodin pote jsem jen chodila okolo vany. Zpocatku mi nikdo nerekl, co mi je, az cca po 14 dnech, ze je to asi trhlina. Na chire mi predepsali Proctoglyvenol cipky a Detralex. Samozrejme nepomahalo. Po velkem psychickem boji /kvuli malemu/ jsem tedy sla na divulzi, pry mi jen serizli kraje a roztahli konecnik, musela jsem vysadit kojeni, nastesti se podarilo navazat dal. 3 dny jsem mela klid a pote se to po mirne tuhe stolici vratilo zpet! Dostala jsem az temer deprese, 3 dny jsem jen trpela na WC a pote treba cely den bolesti. Zjistila jsem vse mozne, nyni pouzivam Preparation H, ale skvela je homeopatic.mast Avenoc, dal gel z dubove kury, mast Proctoglyvenol je taky fajn, stejne tak hermankova mast /je krasne mastna, coz je potreba/. Muj "figl", ktery me nyni ovsem drzi nad vodou: pred ranni stolici, kdyz uz taktak musim jit, si do konecniku lupnu irigatorem /puvodne mel byt na vaginalni vyplachy/ asi pul litru vlazne vody, zadrzim a potom se kraasne vodove vykakam, temer bez bolesti, jen stipani. Puvodne tuha stolice, ktera by me zas znicila, se tedy stane rozredena, zatim mi to zabira. Volala jsem leciteli a ten mi rekl, ze trpim psych.problemy - vylucovani souvisi s emocemi a s jejich zbavovanim, jestlize tedy lpim na minulosti /cca 3 roky jsem se trapila z nepovedeneho vztahu, opravdu intenzivne/, tak me to rusi i streva. Navic jsem trpela silnymi prujmy, mam tedy zrejme potravinovou alergii, kterou jsem nikdy neresila, navic cca 3 roky sedave zamestnani. To vse dohromady je nyni trhlina. Ale pevne verim, ze co pokazi, musi se zas spravit. Preji vsem pevne nervy!!

houstonbarca - (Po, 5. 10. 2009 - 14:10)

Petro, díky za reakci. Popsal mi, co bude dělat a seříznutí nezmínil. On je spíš opatrný s heslem, že méně může být někdy více. Ptala jsem se ho na mazání, a říkal, že zatím to mám nechat v klidu a za týden zavolat, jak se to vyvíjí. Já jsem spíš čekala, že to bude bolet po tom zákroku a postupně lepšit. Ono to fakt nebolelo. Teď je to tak nahoru dolů. No uvidíme.

Reklama

Přidat komentář