Reklama

Příležitostné pití vína proti demenci

Lidem, kteří příležitostně pijí víno, hrozí menší riziko postižení demencí, a to i Alzheimerovou chorobou. Tým dánských vědců pod vedením doktora Thomase Truelsena dospěl k závěru, že těm, kteří pravidelně pijí víno týdně nebo měsíčně, hrozí nebezpečí demence dvakrát méně než ostatním.

"Tento výsledek neznamená, že by lidé měli začít pít více vína," řekl stanici BBC doktor Truelsen z Ústavu pro preventivní lékařství při kodaňské nemocnici Kommunehospitalet. "Je však zajímavé, že látky, jež jsou obsaženy ve víně, snižují nebezpečí rozvoje demence."

Podle něho nelze vyloučit, že by se tento poznatek mohl stát základem léčebných a preventivních metod.

Vědci tvrdí, že oněmi ochrannými látkami jsou flavonoidy, které jsou obsaženy ve víně, obzvlášť v červeném.

Flavonoidy podle badatelů mohou omezovat nebezpečí, které tělu hrozí od takzvaných volných radikálů, které se uvolňují v buňkách při přeměně kyslíku v energii.

Reklama

Jiné vědecké studie dospěly k závěru, že flavonoidy snižují riziko mrtvičného záchvatu a také jiných mozkových onemocnění.

Dánský tým sledoval od 70. let minulého století 1709 osob z Kodaně a v 90 letech, tedy když sledovaným bylo 65 let a více, vyhodnocoval, u kolika z nich se vyvinula demence.

Badatelé mají za to, že každodenní pití vína nemá preventivní účinek a že pravidelným pijákům piva hrozí zvýšené riziko demence.

ČTK

Reklama

Komentáře

Noemi (Ne, 22. 10. 2006 - 11:10)
tým dánských vědců má částečně pravdu,že víno může ochránit před spoustou nemocí,ale zapomněli zdůraznit,že jde o hroznové víno nekvašené,čistá šťáva!V žádném případě víno jako alkohol!člověk nemusí mít vědecký diplom,aby se zamyslel nad skutečností,že každý alkohol v jakékoli míře poškozuje bu?ky mozku a je navíc návykový )droga.Kdo pije čistou hroznovou šťávu pomůže svému zdraví.
doktor Noemi… (Ne, 30. 9. 2007 - 20:09)
Francouzský paradox...
Na několůika tisíci probandů bylo perokázám....že lidé, kteří pijí francouzské červené, nebo vína ze Znojkma nepodléhají demenci, cévním a srdečním chorobám..
Český Honza (Ne, 30. 9. 2007 - 20:09)
Jaképak hrotnové víno nekvašené??????????
To je přímo Contradictio in adjecto..
skywine - vyro… (Út, 9. 10. 2007 - 23:10)
tým dánských vědců doporučuje podívat se na vína s rukopisem na www.skywine .cz
Katja (St, 10. 10. 2007 - 12:10)
Nee, jedná se o pití červeného alkoholického vína, které je dobré proti Alzheimerově chorobě.
Alkohol na druhé straně může způsobit alkoholickou demenci, já jsem se tedy rozhodla, že chci raději tu, než Alzheimera:-)
teta Heda (So, 24. 5. 2008 - 08:05)
Pozitivní účinky flavonioidů jsou známy již řadu let.Čím více "barevná "zelenina nebo ovoce je, tím více jich obsahuje. Před asi 2 roky dělali dlouhodobý výzkum na FN v Plzni , kde probandi museli denně večer vypít buď 2dcl vína nabo 1 pivo. Vyhodnocovalo se u nich a u kontrolní skupiny množství nebezpečných kyslíkových radikálů v krvi.Výsledek byl celkem jednoznačný, denní malé množství vína nebo piva(víc ne)snížilo obsah kyslíkových radikálů.Ale proto nemusíte "chlastat".Papriky,borůvky, rajčata nebo nejlépe černé jeřabiny (aronie)zasyrova působí tejně dobře
Reklama