Jak si snadno vyrobit makové mléko
Dále mák obsahuje 20% kvalitních rostlinných bílkovin a asi 40-50 procent váhy činí rostlinné tuky s vysokým obsahem polynenasycených omega-6 kyselin. Dále v něm najdeme vitamíny skupiny B, především vitamín B1, minerály a vlákninu.
Výrobní postup makového mléka ze zralého maku:
Vezmeme asi 100g zralého máku na zhruba 800 - 1000 ml vody.
Mák namočíme (ideálně 8-10 hodin). Zkrátit dobu nutnou k namočení můžeme tím, že mák před namočením nameleme.
Rozmočený mák dáme do mixéru, kde ho několik minut mixujeme. Tím se z něj uvolní do vody maximum živin.
Výslednou tekutinu přecedíme (nejlépe přes jemné sítko či plátýnko).
Mléko pijeme nejlépe hned, maximálně do několika hodin (rychle ztrácí kvalitu a živiny).
Autor: mk
Reklama
- Odpovědět
Pošli odkaz