Reklama

Britské zdravotnictví v katastrofálním stavu

Britský státní zdravotnický systém NHS byl již před pandemií covidu-19 považován za chronicky podfinancovaný. Kvůli pandemii a současné vysoké inflaci je ale teď situace podle DPA katastrofální. Za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky opakovaně stávkují záchranáři a zdravotní sestry. Pacienti se uchylují k samoléčbě.

Přetížení britského zdravotnictví se podle agentury DPA projevuje i tím, že doktoři při operacích stále častěji zapomínají předměty v tělech pacientů. Mezi dubnem 2021 a březnem 2022 se tak stalo 291krát, což je výrazně více než ve stejném období v dřívějších letech.

Čísla britských zdravotních úřadů, která vyhodnotila tamní agentura PA, ukazují, že před 20 lety bylo ve stejném 12měsíčním období předmětů zapomenutých v tělech pacientů 156, dva roky poté ještě o 18 méně.

Nejčastěji při těchto lékařských pochybeních zůstávají v tělech pacientů tampony nebo obvazy. Stává se ale také, že tam lékař omylem zapomene skalpel či vrták, což si pak vyžádá další operaci.

Kvůli nedostatku personálu vyhlásily záchranné služby v Anglii, Walesu a Severním Irsku již několikrát stav nouze. Šéf svazu britských lékařů poskytujících urgentní péči Adrian Boyle zase nedávno uvedl, že kvůli zpožděním na pohotovostech může každý týden zemřít až 500 lidí.

Reklama

Kvůli nedostatku praktických lékařů se téměř každý čtvrtý člověk v Británii uchýlil k samoléčbě nákupem léků na internetu nebo v lékárně bez doporučení lékaře. Ukázal to průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Savanta ComRes, o kterém informovala stanice ITV. Britské zdravotnictví bude v alarmujícím stavu patrně až do Velikonoc, píše list The Guardian.

Více než čtvrtina dospělých Britů se v posledních 12 měsících pokusila objednat na osobní prohlídku u praktického lékaře, ale nepodařilo se jí to, vyplynulo z ankety. Někteří proto návštěvu doktora odložili nebo ji úplně vzdali, zatímco jiní se začali léčit sami nebo s pomocí někoho jiného, kdo ovšem není zdravotníkem.

Liberální demokraté, kteří si průzkum objednali, uvedli, že zjištění jsou "celostátním skandálem". Obvinili vládu z dlouholetého "špatného řízení a zanedbávání" místních zdravotnických služeb. "Nyní máme katastrofální situaci, kdy se lidé musí léčit sami nebo si dokonce sami předepisovat léky, protože nemohou navštívit svého místního praktického lékaře," uvedl šéf strany Ed Davey.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Dadula (Pá, 3. 2. 2023 - 06:02)
U nás to není lepší.
Miro (Pá, 3. 2. 2023 - 23:02)
vůbec se to nedá srovnávat. nevíte, o čem mluvíte.
D (So, 4. 2. 2023 - 11:02)
Já už žiju v Británii nějakých 18 let, a naštěstí jsem tu dosud moc zdravotní péče nepotřeboval. Češi, Poláci a jiní imigranti (nejen) z postkomunistických zemí zde obecně mají tu nevýhodu, že příliš nerozumí zdejším institucím a pravidlům, a narážejí i na jazykovou bariéru. To vede k tomu, že nedovedou všech možností zdejší zdravotní péče (ale ani jiných veřejných služeb) plně využít. Proto mají tendenci tvrdit, že je britská zdravotní péče strašná, a pokud mohou, kvůli některým léčebným úkonům a procedurám dokonce jezdí do zemí svého původu.
Celkově však vzato, téměř každé veřejné zdravotnictví je strašné už pro svůj socialistický charakter. Pokud objektivně srovnáme míru strašnosti britského a českého zdravotnictví, patrně dospějeme k tomu, že jedno je strašnější než druhé z hlediska různých individuálních ukazatelů. Co se například týče očkování proti covidu, české zdravotnictví (a český stát) předvedly daleko horší výkon než Briti.
Reklama