Reklama

Na omikron jsme zůstali téměř sami, říkají praktici

Až stovka telefonátů a e-mailů denně, papírování, očkování a léčba pacientů – tak nyní vypadají pracovní dny praktických lékařů. Zatímco v nemocnicích končí díky lehčímu průběhu covidu jen relativně malé množství lidí, praktici léčí stovky tisíc nakažených. Lékaři upozorňují na naléhavost situace a volají po zjednodušení administrativy a lepší spolupráci s hygienickými stanicemi.

Situace je dlouhodobě neudržitelná. Nápor covid-pozitivních pacientů dopadá především na praktické lékaře. Obrovské množství naší pracovní i popracovní doby zabírá vyřizování administrativy. Nemáme tak dostatečný prostoru na léčbu těch skutečně rizikových lidí,“ říká praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP MUDr. Ludmila Bezdíčková. Praktici mají na svých bedrech drtivou většinu nemocných s covidem-19. Část z pacientů lékaře navštíví přímo v ordinaci, ostatní ho kontaktují pomocí e-mailu nebo telefonu. Léčit ale musí všechny.

Já osobně si zvu do ordinace každého pacienta, abych mu mohl udělat základní vyšetření. Ty, kteří mají slabý průběh a svůj stav se mnou konzultují virtuálně, si pozvu alespoň na konci jejich izolace,“ říká praktický lékař z Jedovnic na Blanensku MUDr. Ivo Procházka, člen výboru Sdružení praktických lékařů (SPL), a dodává: „Když přijdu v pondělí do práce, mám ve schránce přes 40 e-mailů a přes den další přibývají. V ordinační době se musím věnovat pacientům, takže se snažím vyřešit hlavně akutní zprávy a na zbytek odpovídám večer z domu. To už se mi jich ve schránce nakupí téměř stovka.“

V podobném režimu pracují praktici podle MUDr. Petra Šonky, předsedy Sdružení praktických lékařů (SPL), již dlouhou dobu. „Většina ordinací praktických lékařů u nás pracuje v režimu jeden lékař a jedna sestra. Jestliže k tomu připočteme fakt, že třetina z nich je v důchodovém věku, nezbývá než smeknout před tím, jak situaci zvládají,“ říká lékař. Ordinační dobu lékaři využívají na maximum a snaží se oddělit léčbu infekčních a neinfekčních pacientů.

Kromě léčení zabírá praktikům velké množství času i vyřizování pracovních neschopností spolu s další administrativou. Konkrétně v oblasti neschopenek panuje obrovský zmatek. Lidé neví, jak mají postupovat. Část zaměstnavatelů si také dělá, co chce, a pasuje se do arbitra, který rozhoduje, kdo bude chodit do práce a kdo ne,“ vysvětluje MUDr. Procházka. Lékaři proto usilují o lepší komunikaci Ministerstva zdravotnictví s odbornou i laickou veřejností, aby každý přehledně věděl, jak postupovat. Podle MUDr. Bezdíčkové by praktickým lékařům pomohla by i užší spolupráce s hygienickými stanicemi.Každý lékař, který s pacientem řeší nestandardní situaci týkající se karantény nebo izolace, by měl mít možnost problém probrat s konkrétním hygienikem. Bohužel tomu tak není,“ popisuje lékařka.

Reklama

 

Reklama

Komentáře

Jana (Pá, 18. 2. 2022 - 23:02)
Tak na administrativu si doktoři stěžovali vždy. Věřím, že teď se všema těma žádankama na testy, neschopenkama, karantenama to může být hodně náročné. Nevím, proč doktoři nemají na tuto činnst speciální sekretářku. Přece zadávat do počítače by nemuseli všechno osobně.
! (So, 19. 2. 2022 - 10:02)
Nemají ji asi proto, že by si ji museli zaplatit. Tak raději remcají.
Jana (So, 19. 2. 2022 - 17:02)
Věřím, že by se jim to vyplatilo - prace zefektivnila. Přece by mohli mít i jen někoho na pár hodin denně, třeba studenty na brigádu.
! (So, 19. 2. 2022 - 19:02)
To si musí každý rozmyslet, co je pro něj větší přínos: zda více času a méně peněz, nebo více peněz a méně času. V každém případě kafráním a stížnostmi se nic nepokazí.
carlos (Po, 21. 2. 2022 - 09:02)
Ať dělám, co dělám, neustále mi chybí veřejný , odborně zpracovaný protokol léčby této infekce, kde je uvedena prevence pro posílení imunity a postup následné léčby, aby člověk , který vykazuje pozitivitu se nedostal do stádia rozvinuté nemoci. Zatím se jen uplatňuje očkování neschválenou vakcínou, která nemá žádné preventivní účinky, zato má obrovskou škálu účinků negativních. Nakonec to dopadlo, jak se dalo předpokládat, odnesou to praktičtí lékaři. Není mi jasné, proč ministerstvo zdravotnictví neustále bazíruje na neúčinném očkování(o čemž svědčí i uvažovaná čtvrtá posilující dávka) a nezaměří se na preventivní podávání přípravků posilujících imunitu a dostupných antivirotik. Mám z toho nepříjemný pocit, že se jedná o záměr, tak jak to uvádí konspirační weby. Byl bych velice rád, kdyby mně někdo přesvědčil o opaku ne frázemi, ale důkazy.
! (Po, 21. 2. 2022 - 11:02)
Je pro nás veliké štěstí, že se nepodařilo prosadit povinné očkování. Proto se může každý, kdo se očkovat nechce, očkování vyhnout. To, že očkování je neúčinné, je všeobecně známo - Miloš Zeman 3x očkován, dostal kovid a úřadoval z plexisklové boudy. Britská královna 3x očkována, dostala kovid, atd. Ale zato prodej očkovacích látek, respirátorů a testů sype do kapes výrobcům, překupníkům a dalším korporacím do kapes miliardy peněz. Taková příležitost se obohatit už tady historicky nikdy nebude, proto je nutno toho využít v maximální míře a co nejrychleji, než se ukáže pravda.
Reklama