Reklama

Většina nanoroušek nesplňuje žádné normy

Roušky jsou bohužel opět žhavé zboží a do konce roku se na tom zřejmě nic nezmění. Základní ochranu dýchacích cest lze koupit v lékárnách, na internetu či dokonce ve večerkách. Otázkou však je, zda nás dokáží nabízené výrobky před koronavirem uchránit. Za účinnější roušky jsou často považovány ty, které jsou vyrobeny z nanomateriálu. Podle ředitelky společnosti Nano Medical Marcely Munzarové je ovšem většina nabízených nanoroušek spíše podvodem na zákazníky.

Troufám si říct, že více než 90 procent nanoroušek nesplňuje žádnou normu. V takovém případě je potom úplně jedno, jestli někdo nosí na tváři roušku ušitou z utěrky nebo z košile, co našel doma nebo některou z těchto rádoby „lepších“ roušek,“ říká Marcela Munzarová z Nano Medical, která stojí za patentem na unikátní nanovlákno.

Podle ní lze nanoroušky nabízené v Česku rozdělit na tři kategorie:

1) ty, které v sobě mají nanotechnologii, ale jedná se o nanočástice, většinou se jedná o stříbro. Problém je ale v tom, že částice stříbra zabíjí účinně pouze plísně a bakterie, pokud jsou nanočástice ve struktuře pleteniny nebo tkaniny, efekt hubení virů je prakticky nulový. Tyto výrobky nejsou svými parametry schopny deklarovat shodu s normou na zdravotnické masky nebo respirátory.

2) Další a nejhorší variantou jsou „nanoroušky“, které nanovlákna nebo nanočástice neobsahují vůbec. Zde výrobci používají k argumentaci velmi jemná vlákna meltblownu nebo jiné netkané struktury a spoléhají na to, že si zákazník nebude dohledávat informace a uvěří klamavé reklamě. Tyto roušky také nemohou doložit parametry shodné s normou na zdravotnické masky.

Reklama

3) Poslední skupinu tvoří roušky, u kterých se nano nevyskytuje pouze v názvu, ale opravdu jsou vyrobeny z nanomembrány.  Jejich filtr zachytí více než 99,9 % bakterií a virů.

Na co si dát při výběru roušky pozor?

Pokud se rozhodnete zakoupit ochrannou roušku, tak je zde několik variant:

1) Můžete zvolit klasickou bavlněnou roušku, kterou lze doma vždy převařit či vyprat. Její „ochrana“ je především v tom, že pomáhá omezit šíření viru do okolí. Nechrání tedy vás před nakažením, ale do jisté míry snižuje dopad nemocné osoby na její nejbližší okolí.

2) Klasická chirurgická rouška, pokud je užívána pouze po správnou dobu (maximálně 3 hodiny) snižuje riziko onemocnění výrazněji. Její výhodou je elektrostatický náboj na povrchu, který tvoří alespoň částečnou ochranu před mikroorganismy, tento náboj však se zvlhnutím roušky klesá až zcela vymizí a tak je její účinek na COVID 19 omezený.

3) Další skupinu jsou nanoroušky. Ty, které jsou tvořeny skutečně vrstvou z nanovláken, dokáží zastavit až 99,9 % bakterií a virů. Je ale důležité zkontrolovat, zda splňují normy a certifikace. Garancí kvality nanoroušky je shoda s evropskou evropskou normu EN 14683 a prohlášení výrobce o shodě (CE značka). Rouška je zdravotnický prostředek, podle toho by měla být uvedena také norma. „Pokud na výrobku nebo na jeho obalu není uvedena značka CE, tak bych se ho raději vyvarovala. Stejně tak, pokud je například u roušky uvedena certifikace patřící respirátoru, například FFP2 či FFP3. V takovém případě je to zavádějící informace, protože respirátory se hodnotí podle jiné normy, jinými metodikami,“ popisuje Marcela Munzarová.

Jednorázové roušky pouze na pár hodin

Důležité je ohlídat si i zacházení s ochrannou pomůckou. Mnoho lidí si koupí jednorázové chirurgické roušky a ty následně nosí i několik dní. Tím však ztrácí jakoukoli účinnost.

Všem bych poradila zejména to, aby si při nákupu roušky nebo respirátoru, prověřili výrobce nebo dodavatele a dokumentaci, jakou k výrobkům prodejci poskytují. Podezřele levné výrobky bez certifikace mají většinou stejnou hodnotu, jako roušky ušité doma.

Stejně tak ale neříkám, že jsou vhodné pouze nanoroušky. Důležité je vybrat si výrobek, který splňuje určité normy (je uvedeno na obalu nebo přímo na výrobku) a který dané osobě s ohledem na její riziko vyhovuje. Rozdílné požadavky bude mít privátní lékař  nebo senior v důchodu. Stejně jako je nesmysl snažit se ušetřit a místo domácí roušky pořizovat dětem necertifikované výrobky. Je zbytečné vyhodit stovky korun za výrobky, které deklarují unikátní vlastnosti například díky stříbrným vláknům nebo nanočásticím, protože proti COVID 19 jsou neúčinné,“ dodává Marcela Munzarová, která se nanotechnologii věnuje už 15 let.

Podle slov Munzarové je potřeba neustále myslet na to, že např. lákové či chirurgické roušky ochrání pouze ostatní lidi kolem nás.

Člověk, který chce chránit sebe i ostatní, by měl zvolit roušky/masky s nanofiltrem s nejvyšším záchytem virů a bakterií či respirátor. Je ale nutné dávat pozor na to, aby respirátor neměl ventilek pro snazší dýchání. V takovém případě skrz něj člověk nakažený koronavirem vydechuje viry a může nemoc šířit dál.

O  nízkém efektu mnoha roušek nošených v ČR se již koncem srpna vyjádřil i ředitel české kanceláře WHO Srđan Matić v rozhovoru pro seznam.cz.  (https://www.seznamzpravy.cz/clanek/velmi-casto-je-nic-pres-oblicej-dalek...)

"Je potřeba také dodat, že ne všechno, co si dáte na obličej, je rouška. Ze všech dostupných řešení jsou respirátory a chirurgické roušky nejblíže efektivnímu nástroji pro prevenci infekce, všechno ostatní, jako třeba látkové roušky, musí mít určitou kvalitu, aby to zaručovalo alespoň částečnou ochranu. Efekt mnoha roušek, které nejen v Česku lidé nosí, je velmi omezený. Druhou věcí je také způsob jejich nošení. Musíte si je správně nasadit, správně je sundat, neměli byste na ni vůbec sahat…

Správné používání roušek je velmi náročný proces. Neměli byste je někde nechávat ležet nebo používat několik dnů. Pokud máte látkovou roušku, měli byste ji dezinfikovat, správně prát a sušit a také uchovávat. Bohužel diskuse je zjednodušena na otázku: Roušky ano, nebo ne. Přitom správná otázka má být: Roušky jak a kdy. A na tyto dvě otázky máme celkem jasně danou a důkazy podloženou odpověď.

Je to velmi náročné. Člověk by si myslel, že nosit roušku je něco jako spolknout prášek. Přitom je to velmi komplikovaný proces. Pokud tedy zkombinujeme několik faktorů, tedy že ne všichni nosí roušky, část populace nemá správný typ roušky a část lidí je nenosí správně, dojdeme k tomu, že jen opravdu omezený zlomek populace je skutečně rouškami chráněn. Zbytek lidí je chráněn jen do určité úrovně a ta může být extrémně nízká. Nesouhlasím tedy s výrokem, který je často slyšet, že něco přes obličej je lepší než nic. Velmi často je nic daleko lepší než něco."

MK

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Út, 10. 11. 2020 - 20:11)
rouška musí především splňovat normu "neomdlím do pěti minut" takže rozdíl mezi bavlněným a polyesterovým hadrem je propastný. pro přežití je nutno vyzkoušet různé materiály i drobné úpravy, aby proudění vzduchu bylo co nejvolnější. ti, kteří udýchají normální roušky, nechť si je užijí, my ostatní jsme rádi, že si je můžeme šít sami, protože s pořádnými bychom padali jako mouchy.
Marcela (St, 11. 11. 2020 - 08:11)
Souhlasim. Neni to normalni takhle nas dusit. A hlavne deti. Jeste, ze nemusi chodit do skoly. I kdyz na vzdelani se to asi projevi. Ale kdovi, co budou v budoucnosti potrebovat za vedomosti.
! (Út, 10. 11. 2020 - 20:11)
Aby se zboží lépe prodávalo, přidá se do názvu předpona "nano" (nanovlákno, nanorouška, nanopigment, nanorobot atd.). Vypadá to vědecky a nikdo to nemůže napadnout, protože k tomu není žádná definice, natož pak nějaká norma.
! (St, 11. 11. 2020 - 12:11)
Naše děti vystačí s minimem vědomostí - ty hloupější budou u pásu skládat součástky a ty chytřejší (nebo vychcanější) je budou řídit.
Marek (Čt, 12. 11. 2020 - 08:11)
U pásu budou stát roboti. Ty chytřejší budou mít povolání jako třeba: kreativní trenér robotů. Nevymýšlím si. To je opravdu budoucnost.
Jára (Čt, 12. 11. 2020 - 13:11)
Budoucnost patří aluminiu.
Reklama