Vegetariánská strava se šíří světem
Ve Spojených státech se náhražky masa nabízejí ve fastfoodech a rostlinné mléčné výrobky se těší stále větší popularitě. Tento sektor náhražek na bázi rostlinných proteinů ale představuje pouze malou část potravinářského průmyslu a firmy z tohoto sektoru se nyní poohlížejí po dalších trzích velkých jedlíků masa, jako je právě Asie.
V pokrmu pad kra pao šéfkuchaře Songpola je vepřové nahrazeno směsí malého hrášku, hub šitake, rýže a sóji. Tento recept vymyslel hongkongský výrobce Green Monday. "Je to od samého začátku vytvořeno pro asijskou kuchyni," tvrdí šéf podniku David Yeung. Změnit návyky je mimořádně těžké v regionu, kde je vepřové na talířích všudypřítomné spolu se zeleninou či nudlemi.
V Thajsku, po Singapuru druhé zemi jihovýchodní Asie, kde firma testuje své výrobky, je brzdou také cena. Na jídelníčku restaurace You & Mee se falešné vepřové nabízí za osm dolarů (asi 190 Kč) včetně rýže. To je čtyřikrát více než stojí originál v četných pouličních podnicích.
Někdo zpochybňuje i příznivý vliv rostlinných produktů na zdraví, neboť se vyrábějí průmyslově.
Podle studie marketingového kabinetu Mintel z loňského roku je více než polovina Thajců žijících ve městech ochotna snížit spotřebu masa. Tento potenciál vede asijské firmy k tomu, aby do sektoru investovaly, říká Michelle Teodorová z tohoto kabinetu.
Od Japonska po Filipíny byly do výroby alternativních proteinů investovány stamiliony dolarů a v Singapuru státní podnik Temasek Holdings nedávno investoval do výroby zmrzliny bez kravského mléka.
V některých restauracích ve vietnamské metropoli Hanoji pak nabízejí sójovou verzi vepřového ragú a hlemýžďů. Je ale těžké předvídat, kdy a zda vůbec se jihovýchodní Asie skutečně zahledí do masové náhražky.
Podle učitelky v mateřské školce v Bangkoku Diany Piroonové, která ochutnala pokrm šéfkuchaře Songpola, by bylo podle chuti možno soudit, že to je vepřové. "Ale Thajci své maso zbožňují, změnit recepty jejich dětství bude opravdu těžké," varuje.
Zdroj: ČTK
Komentáře
Každý živočich v přírodě ví, co má jíst, jen egojní člověk neví nic a jen se dohaduje, zda je plodožravec či masožravec atd...
------
K pojmu "vegafašisti" jak se tu někdo zmiňuje.Já spíš ten primární fašismus a netoleranci k odlišnostem vidím u spousty vyznavačů mainstreamových hodnot a mám dojem, že zmínění "vegafašisti" to pouze vracejí té většině rovným dílem.Jakákoliv netolerance vane hlavně od mainstreamu, neboť průměrný mainstreamový človíček si myslí, že je nedotknutelným pupkem světa, přitom je to někdy taková obyčejná bulvární nula.
- Odpovědět
Pošli odkaz