Reklama

Kdo stvořil Boha? Odkud Bůh pochází?

sdfg (So, 1. 4. 2017 - 12:04)

S Armageddonem souhlas, ale...Země nebude zničena aby nemohla být obnovena,těm 144tisíc,to není jisté,budou obnoveni všichni poslušní a svědomití otroci a budou kázat boží slovo a žít v ráji a nikdo jim ho nebude kazit,ti co jsou dnes již v moci satana a uvěrili mu a ničí tuto zemi v satanovém záměru.

Jirka (So, 1. 4. 2017 - 12:04)

Jehovu stvořil Jehova ,aby...S Armageddonem souhlas, ale za prvé to nebude 100 tisíc vyvolených, ale 144 tisíc, a za druhé ta "nová země" nebude na Zemi, protože ta bude zničena, ale v Nebi (ve vesmíru). Jehova není Spasitelem, je jím Kristus.

Jirka (So, 1. 4. 2017 - 12:04)

Možná že si to nějaký pánbíčkář představuje nějak podobně. Ale jestliže si tohle myslí ateisté o všech věřících, dokazuje to jak hluboké předsudky mají, a ty vycházejí jen z neznalosti, anebo letmé strohé informovanosti.
"Dle pozemské etiky" - už to, že jsi něco nazval pozemskou etikou. Na základě čeho předpokládáš, že je ta "etika" pouze pozemská? Tím si vytváříš už hotový fakt a jsi jím naprosto přesvědčený. Děláš si jasné soudy, aniž bys to postřehnul.
Bůh je jiný, je nepobratelný rozumem. Ve své neuchopitelnosti je komplexní i simplexní zároveň, není nic z toho, k čemu si ho můžeme přiřadit, nemá nic společného s čímkoli co známe. Není možno se ani přiblížit k tomu, abychom si o Něm vůbec nějakou představu mohli dělat. Je to nejvyšší spravedlnost a milosrdenství, je všemohoucí a všudypřítomný, je to nekonečná láska.

sdfg (So, 1. 4. 2017 - 12:04)

To co se příčí Bohu již nebude,bude boží sluníčko,boží lid spolu v bázni boží bude žít spolu se synem božím na zemi.
armagedon finální satanův rozvrat země již probíhá a satan má zemi ve své moci již od roku 1918.

neurážej (So, 1. 4. 2017 - 12:04)

Taková trojhlavá saň :-Dpohanská náboženství - která vidí všechna božstva jako 3 v jednom (umocňující božskou sílu)

sdfg (So, 1. 4. 2017 - 12:04)

Jehovu stvořil Jehova ,aby ho ostatní následovali v jeho kázání.Žijeme v posledních dnech světa a armagedon již probíhá,po dokončení armagedonu bude země zničena,lidé na ní zabiti a potom nastane ten nový svět a v něm budou žít jen svědkové jehovi,jejich přesný počret,kterých bude vzkříšeno je 100 000.Budou kázat víru v žít v míru a na planetě zavládne ráj.

Charon (So, 1. 4. 2017 - 11:04)

Takhle nějak podobně si...Spíš si mnoho ateistů myslí, že si takhle teisté Boha představují. Mně to z křesťanství taky celkem podobně vyplývá. Jak už jsem psal dříve, Boha bych bral více jako abstraktní, těžko uchopitelnou podstatu než bytost, která se naprosto konkrétně, cíleně a dle pozemské etiky projevuje.

Jirka (So, 1. 4. 2017 - 10:04)

Takhle nějak podobně si ateisté představují Boha:
http://www.childrenandyouth.co.uk/wp-content/uploads/2015/02/god-as-old-man-in-sky.png

Charon (So, 1. 4. 2017 - 07:04)

Bůh je trojjedinný.Bůj...Taková trojhlavá saň :-D

Ne (So, 1. 4. 2017 - 00:04)

Bůh je trojjedinný.Bůj....

asdf (So, 1. 4. 2017 - 00:04)

Bůh je trojjedinný.Bůj otec ,syn a duch svatý.

Jirka (Pá, 31. 3. 2017 - 22:03)

"Mysli si třeba že jsi...Nebuď smutný. Pak jsem i já.

Shogun (Pá, 31. 3. 2017 - 21:03)

Už jenom krátce:
Nesnažil..."Mysli si třeba že jsi zvítězil v polemice"

No to si teda myslím. Napsat "ničemu nerozumíš" umí každej, takový mudráci tu poštěkávaj denně :)
A udělej si trošku pořádek v pojmosloví. Ono opravdu pomůže si vnitřně ujasnit definice, není to žádná sranda a člověk si kolikrát uvědomí, že blábolil kontradikce nebo úplný nesmysly. Ovšem nevim, jestli fanatický křesťan, pro kterýho je hlavní autoritou bible, je zrovna ten typ člověka, kterýmu by nějak záleželo na vnitřní konzistenci svých myšlenek... :(

Jirka (Pá, 31. 3. 2017 - 21:03)

Mně je vcelku u prdele,...Už jenom krátce:
Nesnažil jsem se vypadat chytře a záměrně psát složitě. Naopak jsem se ti to snažil napsat co nejjednodušeji jak jsem mohl, protože je to ještě daleko, daleko komplikovanější. A tím, že jsi to považoval za zbytečně komplikované, dokazuješ jak si to vše představuješ jednoduše, primitivně, viz. 1)kámen - bůh, 2)nerozumíš pojmu věčnost, 3)neustále píšeš to stejné, a to jsem vynechal další věci.
Neber to jakkoliv arogantně, ale my na toto téma spolu diskutovat nemůžeme. Mysli si třeba že jsi zvítězil v polemice :-)

2 Kor 12:10

Shogun (Pá, 31. 3. 2017 - 20:03)

Nevím, možná že jsi mě...A teď pojďme na to:

Jirka: "Jediné co jsem psal o jednoduchosti, bylo v souvislosti s představami některých lidí o stvoření světa nebo podobě Boha."

Přečti si to po sobě ještě jednou. Řešíš tam nějakou příčinu, smysl, podstatu... to je to zjednodušování, o kterým mluvím. Představa, že vesmír má jakousi "podstatu", jakýsi jádro, ze kterýho nějak logicky vyplývá nebo je automaticky vygenerováno všechno ostatní. Pámbíčkáři to nazývaj Bohem, materialisti tomu říkaj Přírodní Zákony. Ani jedna strana se nechce smířit s faktem, že vesmír nelze zkomprimovat, že žádnou "podstatu" nemá, nebo, chceš-li, je "podstatou sám sobě" ve svý celistvosti. Že z něj nemůžeme beze ztráty informace ukrojit žádnou "zákonitou" nebo "božskou" část (ani ve smyslu prostoru, ani v žádným abstraktním smyslu).

Shogun: "Když něco platí absolutně, tak to platí věčně"
Jirka: "Tím jsi právě charakterizoval Boha"

Problém je právě v tom, že nic absolutně neplatí. Každopádně nelze nic takovýho poznat, tím méně dokázat, a tím méně o tom něco kategoricky tvrdit. Lidi jsou strašně nenasytný tvorové. Na chvilku se zamyslí při pohledu na hvězdy, a už maj pocit, že pochopili nekonečný vesmír.

Jirka: "Můžeme mít tedy důvod předpokládat, že něco nemělo příčinu být a nikdy nevzniklo, ani nezanikne. ... A to dost dobře může charakterizovat na původní singularit(stvořitele) i v rámci prostori (nejen času)"

To mělo být asi česky, co? :)
Takže podle tebe bůh je cokoli, co je věčný? I kdybych připustil, že nějaká část světa je věčná (což nemám důvod ani chuť udělat, právě proto, že to odporuje myšlenkám, který jsem uved o pár odstavců výš)... tak co je na tom apriori tak důležitýho? Představ si, že ve vesmíru je např. nějakej šutr, kterej je tam odjakživa donekonečna. (Je to blbost, ale pro ilustraci to stačí.) Dělá to z něj Boha? Takových šutrů tam pak může být víc, takže tím pádem máme víc bohů? Nebo bůh je jejich sjednocením? Čím by takový bůh byl pro nás důležitý?
Takže asi to nebude samotná věčnost, co dělá tvého boha bohem, že?

Jirka: "Sám vidíš, že tvé tvrzení, že svět vznikl sám od sebe, bez původního impulzu je nesmysl, protože by muselo vznikat vše na sobě nezávisle a zcela odděleně už na samém počátku, a to ti jistě došlo, že je hloupost."

To jsou slušný bláboly :) Já vůbec neříkám, že svět vznikl sám od sebe. Já vůbec neříkám, že svět vznikl, že byl nějaký počátek. Ten tvůj výraz "impulz" je jen synonymem pro slovo "příčina", kterou jsi označil za podružnou, a nyní se zdá, že "impulz" je pro tebe něco důležitýho - uvědomuješ si to? Já neříkám tak ani tak, jenom tě upozorňuju, jakej máš v tom hokej.

Jirka: "Problém tvého nepřijetí Boha je dle mého názoru jen v tvé hlavě, protože si ho představuješ asi podobně naivně, jako většina nevěřících."

Takurčitě... vždycky, když se začne diskutovat o bohu, tak se dřív nebo pozdějc objeví nějakej mudrc, kterej začne ostatním vysvětlovat, že "bůh není žádnej děda na obláčku". A zajímavý je, že na to maj shodně potřebu upozorňovat jak mudrlanti ze strany pámbíčkářů, tak i ze strany materialistů.
"Problém" mého nepřijetí boha je v tom, že různých konceptů bohů existuje nepřeberné množství. Ovšem pámbíčkáři (tak nazývám křesťany, muslimáky apod.) ve své aroganci tento fakt zcela ignorují a automaticky předpokládají, že bůh je jen jeden - ten jejich. A to je taky důvod, proč předpokládám, že jsi křesťan nebo něco na ten způsob.

Shogun (Pá, 31. 3. 2017 - 20:03)

Nevím, možná že jsi mě...Mně je vcelku u prdele, jaký názor má na mé vyjadřovací schopnosti nějaký mudrlantík z doktorky. Tvoje výhřezy z nedávné doby jsem opravdu komentoval jedinou krátkou větou, protože víc si nezasluhovaly. Nějak ani nebylo, co k tomu dodat nebo čeho se chytit.
Abys rozuměl, proč jsem na tebe tak přísný: nesnáším mudrlanty, co maj tendenci jedinou primitivní myšlenku vyjadřovat v mnoha košatých větách za použití co možná největšího počtu cizích nebo archaických slov. Bohužel, právě taková je rétorická taktika křesťanských žvanilů. Oceňuju spíš opačný přístup, pokud to jde. Nemám ovšem nic proti dlouhým příspěvkům, pokud je i jejich myšlenkový obsah odpovídající. Na lidi, co neplácaj prázdnou slámu za účelem vypadat chytře, jsem celkem hodnej. Pokud to budeš respektovat, budeme si rozumět víc.

Jirka (Pá, 31. 3. 2017 - 19:03)

Vaše starosti bych chtěl.Máš svým způsobem pravdu. Ale zas pochop, tohle je diskuze na téma "kdo stvořil Boha" a cos asi tak čekal(?), že se tady bude řešit, kromě starostí, které bys chtěl mít..Politické a ekonomické diskuze jsou jinde Jane Křtiteli.
Pěkný večer Honzo

Jan Křtitel (Pá, 31. 3. 2017 - 19:03)

Vaše starosti bych chtěl.

Jirka (Pá, 31. 3. 2017 - 18:03)

Bylo by ti ku prospěchu...Nevím, možná že jsi mě chtěl jen přesvědčit o tom, že dokážeš sesmolit víc než jednu holou větu, jak jsem ti tu psal. Nu, přesvědčil jsi mě, a jistě nejen mě. Ale nemělo by ti to ležet v hlavě takovou dobu :)
Jinak nerad provádím citace, ale v tomto komentáři udělám výjimku.
Shogun: "jde především o naivní předpoklad, že pestrý, nepředvídatelný, nekonečný (?) vesmír v němž žijeme, se dá pohodlně zkomprimovat do směšného souboru jednoduchých rovnic a pouček."
-
Kdyby jsi četl pořádně moje komentáře a sám u nich přemýšlel, nic takového bys nenapsal. Jediné co jsem psal o jednoduchosti, bylo v souvislosti s představami některých lidí o stvoření světa nebo podobě Boha.
---------------------------------------
Shogun: "Když něco platí absolutně, tak to platí věčně"
-
Tím jsi právě charakterizoval Boha.
---------------------------------------
Shogun: ""Svět existuje proto, že to tak chtěl bůh."" "Máš pocit, že se tím něco vyřešilo nebo vysvětlilo? Vůbec nic. Úplně klidně lze v tázání pokračovat: proč existuje Bůh?"
-
Lidský mozek, nebo rozum, má přirozenou tendenci hledat řešení na základě dosavadního empirického poznání, a co si budeme povídat, ono mu taky ani nic jiného nezbývá, chceli používat kritické myšlení a z něj vyhodnocovat závěry (pak už zbývá jen fantazie), a proto nutně vychází jen z předpokladu, že vše musí mít příčinu, že je vždy začátek a konec, že je nic a vše atd, apod, ale tyto zákony (imho iluzorní) nemusí platit mimo hmotný svět. Můžeme mít tedy důvod předpokládat, že něco nemělo příčinu být a nikdy nevzniklo, ani nezanikne, protože není vázáno na čas, a tedy to jednoduše JE v trvání, ve věčném stavu přítomnosti, který je nepatrným okamžikem a zároveň věčnosí v jednom. Jestli máš trochu představivost, není těžké si to představit. A to dost dobře může charakterizovat na původní singularit(stvořitele) i v rámci prostori (nejen času), tedy že z nekonečně malého bodu vzniklo vše. Takže to platí úplně klidně pro čas i prostor.
Sám vidíš, že tvé tvrzení, že svět vznikl sám od sebe, bez původního impulzu je nesmysl, protože by muselo vznikat vše na sobě nezávisle a zcela odděleně už na samém počátku, a to ti jistě došlo, že je hloupost.

Problém tvého nepřijetí Boha je dle mého názoru jen v tvé hlavě, protože si ho představuješ asi podobně naivně, jako většina nevěřících.

A mimochodem, kde jsi vzal, že jsem křesťan? :)

Shogun (Pá, 31. 3. 2017 - 16:03)

Mám dojem, že to vidíš...Bylo by ti ku prospěchu míň mluvit a víc myslet, ty "optiko"... Mluvím tu o extrémních materialistech a extrémních pámbíčkářích - vyplývá ti z toho nějak, že na světě existujou jenom tyto dva tábory? Někdo, kdo si rozděluje lidstvo na "věřící" a "materialisty", tu bude poučovat o "paušalizování pojímání"?

Jirka: "...Pokud si ho kdokoli z materialistů vysvětluje jen pomocí fyzikálních zákonů, je to nedozření, protože zřejmě počítá s tím, že tu odjakživa byly, a jakkoli neřeší jejich příčinu a smysl, případně únikem k smyslu nepotřebnému, což ale neřeší podstatu..."

Klasický zkostnatělý názory a způsob vyjadřování křesťanskýho mudrlanta. Nejde tu ani tak o to, jestli tu přírodní zákony odjakživa byly, a ještě méně o jejich příčinu nebo účel. Jak jsem říkal, jde především o naivní předpoklad, že pestrý, nepředvídatelný, nekonečný(?) vesmír, v němž žijeme, se dá pohodlně zkomprimovat do směšného souboru jednoduchých rovnic či pouček. Tato naivní víra je společná pro oba tábory, o nichž mluvím. (A ty patrně patříš do jednoho z nich.)
Pokud už ovšem má někdo takovýhle představy o zákonitosti vesmíru (a to je dneska stále ještě mainstream), pak je naopak zcela logický předpokládat, že to tak funguje odjakživa. Když něco platí absolutně, tak to platí věčně.

Jinak tyhlety ambice křesťánků vysvětlit proč a "za jakým účelem" existuje svět jsou dosti úsměvné... "Svět existuje proto, že to tak chtěl bůh." Máš pocit, že tím se něco vyřešilo nebo vysvětlilo? Vůbec nic. Úplně klidně lze v tázání pokračovat: proč existuje Bůh? Tady křesťani většinou zakončujou, že Bůh je příčinou sám sobě. Vážně? Máte pocit, že je z toho člověk chytřejší? A proč by nemoh být samotný svět příčinou sám sobě? Na co tu potřebujete Boha?

Reklama

Přidat komentář