Reklama

Kdo stvořil Boha? Odkud Bůh pochází?

Jirka (Pá, 31. 3. 2017 - 08:03)

V Boha věřím a odkud je...A víš že máš v podstatě pravdu?

hasič (Pá, 31. 3. 2017 - 07:03)

V Boha věřím a odkud je mne nezajímá a ani po tom nepotřebuji pátrat. Mám ten samý názor jako Bohuš v Dědictví. Uděláme slávu na Svatého Floriána zúčastníme se hasičské mše či pohřbů za kamarády hasiče a pak si dáme do trumpety, protože se to patří a mám klid.Abych se zajímal o jaloviny na to nemám čas. Hlavně že mi roste dobytek a za to
Bohu mohu jen pokorně poděkovat.

Jirka (Pá, 31. 3. 2017 - 05:03)

Teď přesně nechápu, CO je...Mám dojem, že to vidíš příliš jednoduchou optikou. Pouze materialisti vs pánbíčkáři. Nelze paušalizovat pojímání jedné či druhé strany a přisuzovat jim výhradně totožné interpretace. Ani jedna z těchto interpretací není naprosto shodná, a ty jsi je prostě a jednoduše rozdělil na pouhé dvě.
Pokud se tváří, že je svět jednoduchý, zjednodušují si ho sami, protože jejich rozum má potřebu zjednodušení, ale rozhodně to striktně neplatí nutně pro všechny, jak na té či oné straně. Pokud si ho kdokoli z materialistů vysvětluje jen pomocí fyzikálních zákonů, je to nedozření, protože zřejmě počítá s tím, že tu odjakživa byly, a jakkoli neřeší jejich příčinu a smysl, případně únikem k smyslu nepotřebnému, což ale neřeší podstatu. Má-li někdo jakkoli mystickou představu o stvoření světa a Bohu samotném, pak se jedná paradoxně převážně o ateisty. V takového Boha by věřící nevěřili také, možná krom těch zmíněných pánbíčkářů. Podstatou sporu je prakticky individuální interpretace Boha jako prvotní příčiny. A výrazy "Bůh, Stvořitel, Otec" atp. v mnohých evokuje nutnou potřebu humanizace, buď jako následek vytvořeného předsudku ve slovu samotném či jako následek naprosto omezeného pohledu. Tedy je samozřejmé, že Boha je potřeba zkoumat, protože se ve své velikosti nikdy nemůže dát člověku poznat ve své úplnosti. Ale nikoli tím, že by neexistoval, nýbrž tím, že člověk ve své malosti toto poznání zkrátka není schopen pobrat.

Iljič (Pá, 31. 3. 2017 - 01:03)

Bůh je včíl soudruhem.

Jindra (Čt, 30. 3. 2017 - 23:03)

Jako šlo by specifikovat otázku?Nevím jestli se myslí politická strana,nebo národnost Boha,případně původ k ekonomické vrstvě.
Samozřejmě Bůh je žid,má původ z bohaté židovské rodiny a je izralec a myslí mu to pravicově.

Shogun (Čt, 30. 3. 2017 - 22:03)

To je prosté nepochopení....Teď přesně nechápu, CO je podle tebe prostým nepochopením ČEHO, ale budiž... "Materialisté" se, úplně stejně jako pámbíčkáři, opravdu tváří, že svět je v podstatě jednoduchý a vysvětlený, bez tajemství a bez záhady. Zatímco extrémní materialisti si ho vysvětlujou pomocí fyzikálních zákonů, ignorujíce jeho hlubokou nepředvídatelnost, tak extrémní pámbíčkáři si ho vysvětlujou pomocí jakéhosi boha, který všechno zařídil, je nevyzpytatelný, neanalyzovatelný a vůbec nemá smysl se v něm hrabat, protože vše, co máme právo vědět, už bylo řečeno v bibli, koránu atd. Takže nám na světě zbývají jen jednoduché "pravdy" bible a neřešitelný bůh.

Ty se v tuto chvíli tváříš jako umírněný pámbíčkář, který celkem racionálně věří, že nepoznané skutečně musíme zkoumat, abysme ho mohli poznat. Zajímavý ovšem je, že ti tvoje neznalost nepoznaného nedělá problém, abys nahazoval sebejistá tvrzení např. o vlastnostech nepozna(tel)ného boha. (Kterého vlastně?)

Jirka (Čt, 30. 3. 2017 - 20:03)

"...Rozum se snaží jen...To je prosté nepochopení. Materialisté se snaží přesvědčovat sebe a o tom, že nepoznané neexistuje, a že lidská věda vysvětlila ty nejdůležitější otázky, což je samozřejmě absurdní. Nástroj vědy uplatňují na problematiku, která stojí nad její rámec. Vycházejí jen z empiricky poznaného a na základě toho vyvozují závěry jakožto nepoznaného-nejsoucího, což je pouhé přehlížení a zjednodušení problému, už na první pohled špatně.
O nepoznaném je naopak mluvit potřeba, kdybychom o nepoznaném přestali uvažovat a měli otázku za kompletní, zavřeli bychom si tím cestu, stejně jako materialisté.
Poznání nad rámec přírodních věd a náboženství, nabízí filozofický směr, s tuším platonskými nebo ještě staršími kořeny, gnosticismus. Rozumově intuitivní poznávání skrze probuzení nevyužitých potenciálů, jimiž disponuje každý člověk. Tím se gnóze liší od víry.

Shogun (Čt, 30. 3. 2017 - 19:03)

Ale to přece vůbec..."...Rozum se snaží jen o vysvětlení skrze své již poznané, a tím si už předem jakoby zavírá dveře před poznáním dosud nepoznaného, které jednoznačně existuje, to nepotřebujeme nikterak ničím dokazovat..."

Co to tu meleš? Můžeš nějak vysvětlit mechanismus, podle kterýho si "zavírám dveře" tím, že se snažím něco pochopit? Není jaksi možné hledat pochopení bez toho, abych se to pokoušel pochopit. Většinu věcí člověk jaksi pochopí tím, že se je SNAŽÍ pochopit. Ale možná máš nějakej návod, jak dělat věci bez snahy je dělat.

Nepoznané jistě existuje, ale právě proto, že je nepoznané, tak o něm nemůžeme nic blábolit. Z tvý strany mi to zní, jako bys byl dalším "znalcem nepoznaného".

* (Čt, 30. 3. 2017 - 19:03)

Pokud je pravý bůh ten od křesťanů, proč dal ropu Arabům, aby za peníze z ní šířili islám?

Shogun (Čt, 30. 3. 2017 - 19:03)

Základnější rozdíl nespatřuju v tom, jestli se vesmíru bude nebo nebude přikládat nějakej rozum (to je podle mě arbitrární), ale jestli je vesmír jednoduchej nebo složitej. Jestli má jednoduchej řád a funguje v něm poznatelná kauzalita, nebo je to spíš chaos, kde dycky bude panovat nejistota. Věda postupně zjišťuje, že je to spíš ten druhej případ, ale natvrdlá část vědecké komunity to pořád ještě nechce připustit.

Primitivní monoteismus vyznává ve věcech absolutní vlastnosti účelu a příčiny. Primitivní materialismus už se zbavil metafyzickýho pojetí účelu a zredukoval ho na příčinu, ale pořád ještě nepochopil, že víra v kauzalitu je dogma, je to náboženství bez boha.

O totální primitivitě různých zprofanovaných monoteistických systémů jako křesťanství se ani nebudu zmiňovat.

Shogun (Čt, 30. 3. 2017 - 18:03)

...On se tenhle "descartovsko-newtonovskej" materialismus nijak zvlášť neliší od primitivního monoteismu. Oba systémy vyznávaj představu, že celej vesmír se řídí jakýmsi jednoduchým zákonem (nebo jejich souborem, což je totéž). Že veškerenstvo lze brutálně a bezeztrátově zkomprimovat do nějakýho základního balíčku, kterej bysme snad mohli nazvat "logos". Jedinej zvláštní rozdíl je v tom, že zatímco primitivní monoteisti věří, že logos je živej, inteligentní a že má záměry, tak primitivní materialisti naopak věří, že je bez života a je to jen mechanismus, podle jakýho vesmír běží. Nikdo z nich nedokáže odpovědět proč.

sardanapal* (Čt, 30. 3. 2017 - 17:03)

A stalo se to již před mnoha milióny let , kousek od druhého vymírání , jako bych zahlédl jirku ...

Jirka (Čt, 30. 3. 2017 - 17:03)

Kromě toho tvého, co?...Ale to přece vůbec netvrdím. Z čistě nestranného pohledu, je teze Boží komplikovanosti a neuchopitelnosti ve své transcendenci bližší, než jednoduchá myšlenka, jež prostým způsobem jeho existenci vyvrací jen proto, že rozum ji není schopen obsáhnout. To jest, je-li něco nad rozumem, stojí mimo jeho dosah. Rozum se snaží jen o vysvětlení skrze své již poznané, a tím si už předem jakoby zavírá dveře před poznáním dosud nepoznaného, které jednoznačně existuje, to nepotřebujeme nikterak ničím dokazovat.

Charon (Čt, 30. 3. 2017 - 17:03)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Přírodní_zákon

Ty obecné vlastnosti mi připomínají ty údajné "božské" - nebránil bych se tomu, ztotožnit Boha s přírodními zákony. Takto pojatý Bůh by se tedy hypoteticky dal poznat skrze tzv. teorii všeho.

Shogun (Čt, 30. 3. 2017 - 16:03)

Bůh je veliký. Dokonce tak...Kromě toho tvého, co?
Fascinuje mě, jak tito fanatici dycky přesně ví všechno o věcech, který "člověk nemůže pojmout". Asi jsou to taky bohové.

Jirka (Čt, 30. 3. 2017 - 14:03)

Bůh je veliký. Dokonce tak veliký, že je větší než lidský rozum je schopen pojmout.

sdfg (Čt, 30. 3. 2017 - 13:03)

Protože však lidé mluví,aniž by měli co říci...

Jirka (Čt, 30. 3. 2017 - 13:03)

v Bibli najdes jaky zamer ma...Ne, "Bůh člověka stvořil k obrazů svému". Ta věta má sice dvojsmysl, ale protože Bůh jako člověk nevypadá, tak člověk má vypadat jako Bůh. Tzn. jsme na cestě.

rr: plácáš výmysly. Jestli čteš Bibli, tak špatně.

asdf (Čt, 30. 3. 2017 - 13:03)

Odkud pochází slovo,slovo je od Boha,protože až Bůh ho seslal na zem,aby to ale nebylo jednoduché ďábel spletl jazyky.

Jirka (Čt, 30. 3. 2017 - 13:03)

Death metal má velmi blízko k vážné hudbě. Liší se jen podáním a nástroji.

Reklama

Přidat komentář